Artrose

«Mirakelbehandlingen» nesten ingen får tilbud om

Det er bred enighet blant ekspertene om hva som både lindrer og forebygger artrose. Likevel er det kun et mindretall av artrosepasientene som får informasjon om akkurat denne behandlingsstrategien. - Jeg tror mange kvier seg for å ta det opp, sier fysioterapeut Nina Østerås.

ARTROSE: En av de mest effektive behandlingene ved artrose er det få som faktisk får informasjon om. Foto: NTB
ARTROSE: En av de mest effektive behandlingene ved artrose er det få som faktisk får informasjon om. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du artrose i knær eller hofter, er det spesielt én behandlingsstrategi det er bred enighet blant leger, fysioterapeuter og forskere om at vil redusere smerter og bedre funksjonen i leddene dine. Effekten er godt dokumentert av forskning og kan gi betydelig bedring etter kort tid.

Likevel har bare et mindretall av artrosepasientene fått informasjon og råd om dette av legen eller fysioterapeuten sin. Enda færre har fått tilbud om hjelp eller henvisning til en spesialist som kan hjelpe dem med dette.

Hva er så denne «mirakelbehandlingen» som behandlerne sjelden snakker om og nesten ingen pasienter får tilbud om, her i verdens rikeste land?

Å gå ned i vekt.

Et følsomt tema

Nina Østerås er fysioterapeut og enhetsleder ved Nasjonalt Kompetansesenter for revmatologisk rehabilitering (NKRR), og professor ved Universitet i Oslo (UIO).

- Vekt er et følsomt tema, og jeg tror både leger og fysioterapeuter kan kvie seg for å ta det opp med pasienten, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer