Laktoseintoleranse

Mistenker du at du har laktoseintoleranse?

- Mange tror at man må holde seg unna alt som inneholder melk, men dette stemmer ikke, sier ekspert.

LAKTOSEINTOLERANSE? Opptil 10 prosent av den etnisk norske befolkningen er genetisk laktoseintolerant.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
LAKTOSEINTOLERANSE? Opptil 10 prosent av den etnisk norske befolkningen er genetisk laktoseintolerant. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mat er ikke noe vi spiser kun for å få nok næring til å overleve, vi spiser også fordi det smaker godt. Vi samles rundt matbordet, hjemme og på restaurant, for å kose oss og nyte et godt måltid til vi blir gode og mette.

Men for noen kan enkelte matvarer dessverre skape trøbbel i magen, noe som raskt kan legge en demper på kosen. Spesielt dersom du har en overfølsomhet mot matvarer som er en stor del av det norske kostholdet – som melkeprodukter.

LES OGSÅ: Noen allergier har sterk sammenheng med enkelte matvarer

Ifølge Opplysningskontoret for Meieriprodukter drakk hver nordmann i gjennomsnitt 87,41 liter melk og spiste 19 kilo ost i løpet av 2015, så det er ikke tvil om at meieriprodukter er populært her til lands. 

– Opptil 10 prosent av den etnisk norske befolkningen er genetisk laktoseintolerant. Dette er grunnen til at familie og bakgrunn også er relevant når man utreder for laktoseintoleranse, sier Anna Bistrup, som er helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund, til KK.no. 

– Har man etnisk bakgrunn fra andre verdensdeler, som Asia eller Afrika hvor opptil 90 prosent av befolkningen er laktoseintolerant, er sjansen høyere for at laktose er årsaken til dine mageproblemer, legger hun til.

LES OGSÅ: Mange butikkbrød er tilsatt ekstra gluten

Kan gi magesmerter og diaré

Laktose er et annet navn for melkesukker, som man finner i melk fra kyr og andre pattedyr - inkludert morsmelk. De aller fleste spedbarn tåler derfor laktose godt, og det er vanligvis 3-4 år etter barnet har sluttet å amme at noen kan utvikle laktoseintoleranse. Men hos europeere er det oftere at dette oppstår enda senere.

For at kroppen skal kunne ta opp laktose og bruke det som energi, er vi avhengig av et enzym kalt laktase som spalter laktosen i to når det havner i tynntarmen.

– Laktoseintoleranse kan enten være primær, ved at man mangler enzymet som spalter laktose, eller sekundær ved at man på grunn av en akutt mageinfeksjon ikke produserer enzymet, forklarer Mette Svendsen, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus til KK.no. 

Sekundær laktoseintoleranse kan også oppstå av alvorlige tarmsykdommer, ubehandlet cøliaki eller andre betennelsestilstander i tarmen.

– Når man ikke greier å bryte ned melkesukkeret helt, fører dette igjen til plager og ubehag i magen. De mest typiske symptomene på laktoseintoleranse er magesmerter, diare, og oppblåst mage, forteller Bistrup. 

I sjeldne tilfeller kan man også oppleve kvalme og oppkast. 

KAN GI TRØBBEL: Meieriprodukter er en stor del av det norske kostholdet, men dessverre er det noen av oss som må være forsiktig med inntaket. Foto: Shutterstock / Africa Studio
KAN GI TRØBBEL: Meieriprodukter er en stor del av det norske kostholdet, men dessverre er det noen av oss som må være forsiktig med inntaket. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

LES OGSÅ: «Sunne» sjokolader og proteinbarer kan gi magetrøbbel

Symptomene kan skyldes andre ting

Får du disse symptomene etter å ha drukket melk eller andre melkeprodukter, kan det være en indikasjon på at du er laktoseintolerant. 

Men husk at også andre ting kan gi lignende symptomer – for eksempel kan både stress, dårlig kosthold og Irritabel tarmsyndrom (IBS) gi fordøyelsesproblemer, smerter og ubehag. Bistrup anbefaler derfor at alle som opplever plager oppsøker lege for utredning.

– Ofte tar legen en blodprøve som viser om man er genetisk disponert for å være laktoseintolerant. Er den blodprøven positiv så gjør man som oftest ikke så mye mer utredning, sier hun og legger til:

– Ellers er det eliminasjonsdiett som er ofte brukt. Da ber legen deg om å fjerne melk fullstendig fra kosten i en 14 dagers periode. Så kan man re-introdusere melk og følge med på hva slags respons kroppen gir.

LES OGSÅ: «Sannheten»​ om brunosten

UBEHAG: De mest typiske symptomene på laktoseintoleranse er magesmerter, diare, og oppblåst mage. Foto: Shutterstock / Albina Glisic
UBEHAG: De mest typiske symptomene på laktoseintoleranse er magesmerter, diare, og oppblåst mage. Foto: Shutterstock / Albina Glisic Vis mer

Må ikke kutte ut alt av meieriprodukter

Selv om du reagerer på en matvare er det ikke dermed sagt at du er allergisk. Det er nemlig forskjell på melkeallergi og laktoseintoleranse. Allergi skyldes en reaksjon i immunforsvaret, og symptomene kan potensielt sett være mer alvorlige.

– Melkeallergi gjør at man må holde seg helt unna melkeprodukter og annet som inneholder melkeprotein. Hvis man er laktoseintolerant tåler en som oftest en liten mengde melkeprodukter og man kan også benytte seg av laktosefrie alternativer. Det kan ikke en som er allergisk, da man kan bli syk av alt som inneholder melkeprotein, forklarer Bistrup.

De fleste med laktoseintoleranse får ikke symptomer før inntaket overstiger 12 gram laktose per dag, som tilsvarer 2 dl vanlig melk.

– Man kan finne ut hvor mye laktose man tåler og eventuelt titrere seg opp til et akseptabelt inntak av for eksempel yoghurt og gulost. Man kan også drikke laktosefri melk og dette får ingen innvirkning på næringsinntaket, sier Svendsen. 

– Hvis man derimot har allergi for melkeprotein er det annerledes. Da trenger man større inngrep i kostholdet. De som har melkeproteinallergi trenger veiledning for å finne bra erstatninger, legger hun til.  

Havremelk, soyamelk og mandelmelk er også gode alternativer, spesielt for de som må holde seg helt unna vanlige melkeprodukter.

– Hvis man mistenker laktoseintoleranse anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund å snakke med legen for å få god veiledning. Mange tror at man må holde seg unna alt som inneholder melk, men dette stemmer ikke. Det er leit å leve på et unødig strengt kosthold, så hjelp fra helsepersonell vil ofte være nyttig, anbefaler Bistrup.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer