Rusmisbruk:

Mistenker du at venninnen din har et rusproblem?

- Vi som jobber med dette har opplevd at det ikke er lett, folk kan bli skuffet og såret, og det kan ødelegge vennskap, sier seniorforsker.

RUSMISBRUK: Er du redd en god venn kan ha utviklet et rusproblem? Du bør uttrykke bekymring, men ikke tro at det blir lett. Foto: Scanpix.
RUSMISBRUK: Er du redd en god venn kan ha utviklet et rusproblem? Du bør uttrykke bekymring, men ikke tro at det blir lett. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

De fleste av oss liker å ta seg en liten fest fra tid til annen – og noen litt oftere enn andre. Men så har du de som kanskje fester litt for ofte. Og de som drikker seg fulle eller ruser seg selv når de ikke er på fest. Kanskje tenker du nå allerede på et menneske du kjenner, og du er egentlig litt bekymret.

Hva som er et normalt forbruk av rusmidler er vanskelig å si, og ifølge Jørgen Gustav Bramness, seniorforsker ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse, er «normalt» et ganske ubrukelig ord i denne sammenhengen, fordi folk bruker rusmidler på ulike måter.

– Ordet indikerer at det ikke er så farlig å bruke litt, kontra hvis man bruker mye. Men det er ikke en ren mengdeavgjørelse som avgjør om det er greit eller ugreit, men det er likevel en sammenheng mellom mengde og rusproblemer, sier han til KK.

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine

Dette er typiske tegn på rusmisbruk

Fagfolk bruker gjerne to hovedtrinn for å kategoriserer misbruk: Skadelig bruk og avhengighet.

– Førstnevnte, «skadelig bruk», vil si bruk som medfører helseproblemer, enten det er fysisk eller psykisk. For noen kan det være lite som skal til. «Avhengighet» handler ofte om hvor mye kontroll du har. Her finnes det seks kriterier, og du må oppfylle halvparten for å kunne kalles avhengig, forteller Bramness.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer