Kroppsbilde

- Mitt håp er å bli kvitt kroppstrender fullstendig

Kroppsaktivist Alexandra bruker egen kropp for å visualisere de vanvittige kroppstrendene.

KROPPSIDEAL GJENNOM TIDENE: Alexandra Light redigerte et bilde av sin egen kropp for å se hvordan hun ville se ut med den «perfekte kroppen» i de forskjellige tiårene. FOTO: Privat
KROPPSIDEAL GJENNOM TIDENE: Alexandra Light redigerte et bilde av sin egen kropp for å se hvordan hun ville se ut med den «perfekte kroppen» i de forskjellige tiårene. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

At kroppsidealene endrer seg er velkjent, men har du noen gang tenkt på hvor ofte de forandrer seg og hvem som påvirker oss mest?

Den engelske kroppsaktivisten Alexandra Light (31) bruker sosiale medier for å spre sitt budskap om selvaksept, etter at hun selv overvant en årelang kamp mot en spiseforstyrrelse.

For litt siden kom hun over en artikkel om brasiliansk rumpeløft, en kosmetisk operasjon som har eksplodert i popularitet de senere årene.

– Jeg ble sjokkert over å finne ut at så mange, til tross for at dødsraten var cirka en av 3000, gikk til ekstreme lengder for å skape en look som kjendiser har gjort berømt. Spesielt når jeg innså at disse kroppsidealene endrer seg hvert eneste tiår, forteller hun til KK.

For å illustrere galskapen i dette bestemte Alexandra seg for å ta utgangspunkt i et foto av sin egen kropp.

Gjennom å redigere bildet ved hjelp av mobilappen Facetune viser hun hvordan kroppen hennes hadde sett ut dersom hun hadde hatt den «perfekte figuren» hvert tiår.

MER KURVER: Marilyn Monroe er en av filmstjernene som på femtitallet gjorde den litt mer formfulle kroppen populær. FOTO: Privat
MER KURVER: Marilyn Monroe er en av filmstjernene som på femtitallet gjorde den litt mer formfulle kroppen populær. FOTO: Privat Vis mer

Fra usunn til sunn

I Instagram-innleggene, som først ble omtalt av Daily Mail, beskriver hun hvilke kjendiser som har hatt mest innflytelse på kroppsidealene de ulike tiårene og hva som kjennetegner de forskjellige forbildene.

På nittitallet var for eksempel supermodellen Kate Moss en av dem som gjorde «heroin chic» populært. Men bare ti år senere var det Victoria Secrets-modellen Gisele Bündchen som satte standarden for drømmekroppen.

Nå skulle vi plutselig gå over til å være «sunt tynne» med tydelige magemuskler, store bryster og solbrun hud.

SUPERSMAL: Den britiske modellen Lesley Lawson fikk kallenavnet sitt Twiggy fordi hun var tynn som en kvist. Utseendet hennes ble raskt et ideal for kvinner på sekstitallet. FOTO: Privat
SUPERSMAL: Den britiske modellen Lesley Lawson fikk kallenavnet sitt Twiggy fordi hun var tynn som en kvist. Utseendet hennes ble raskt et ideal for kvinner på sekstitallet. FOTO: Privat Vis mer

Påvirket av Kardashian-klanen

Det siste tiåret har kroppsidealet endret seg på en måte de fleste av oss nok ikke hadde kunnet forutsett.

Store rumper som det er vanskelig å få uten kosmetisk kirurgi (i alle fall for mange av oss her i Norden) og ekstra fyldige lepper takket være fillerbehandlinger har blitt et vanlig syn.

Alexandra er ikke i tvil om at Kim Kardashian og Kylie Jenner er de to kjendisene som har påvirket kroppsidealet mest de siste ti årene.

– De har begge endret kroppene sine mye med kosmetisk kirurgi og dessverre har det fått millioner fra millenniumsgenerasjonen og generasjon z til å gjøre som dem, sier hun.

– Mitt håp er at vi nå har så mange kroppspositive helter å se opp til og som aksepterer seg selv akkurat slik de er, at vi vil klare å kvitte oss med kroppstrender fullstendig. Jeg håper dette vil være tiåret hvor vi bare er oss selv, akkurat slik vi skal være!

SUPERMODELLENES ERA: Lange slanke bein à la Elle Macpherson var et ettertraktet kroppstrekk på åttitallet. FOTO: Privat
SUPERMODELLENES ERA: Lange slanke bein à la Elle Macpherson var et ettertraktet kroppstrekk på åttitallet. FOTO: Privat Vis mer

Ikke et nytt fenomen

Psykolog og kroppsbildeekspert Ingela Lundin Kvalem ved Universitetet i Oslo har sansen for måten Alexandra har klart å tydeliggjøre de ulike tiårenes kroppsidealer.

Hun har riktignok liten tro på at vi vil klare å bli kvitt kroppstrender med det første og peker på at dette heller ikke er et nytt fenomen.

– Det har alltid vært sånn, men ser man lengre tilbake i tid var det ofte de kongelige som satte standarden. Allerede fra 1300-tallet ble det brukt korsetter av de øvre klassene for å oppnå idealet om en smal midje.

– I forrige århundre fikk vi stadig flere vi kunne sammenligne oss med som filmstjerner. På 20-tallet kom de første motemagasinene, og tegninger av de smale modellene gjorde det veldig moderne å være tynn uten bryster og hofter, sier hun.

HEROIN CHIC: På nittitallet skulle man helst se litt usunn og misfornøyd ut, og kroppsidealet var tynnere enn noen gang før. FOTO: Privat
HEROIN CHIC: På nittitallet skulle man helst se litt usunn og misfornøyd ut, og kroppsidealet var tynnere enn noen gang før. FOTO: Privat Vis mer

Selv om kroppsidealet har endret seg fra tiår til tiår, er det ifølge Kvalem hele tiden ett ideal som ofte går igjen; kvinner skal være tynne.

– På 40- og 50-tallet førte filmene med seg mer formfulle idealer som Marilyn Monroe. Samtidig hadde du Audrey Hepburn som var tynn og som hadde lite former, hun ble regnet som «high class» mens Marilyn Monroe var den seksuelt attraktive.

– Det kan være vanskelig å si hvem som starter de ulike trendene, men det er ofte filmstjerner, musikkvideo-stjerner og modeller, sier hun.

INSPIRERT AV GISELLE: På 2000-tallet skulle vi helst være sporty-tynn, med synlige magemuskler og solbrun hud. FOTO: Privat
INSPIRERT AV GISELLE: På 2000-tallet skulle vi helst være sporty-tynn, med synlige magemuskler og solbrun hud. FOTO: Privat Vis mer

Lite endringer i det mannlige kroppsidealet

Når det gjelder menn er imidlertid situasjonen en ganske annen, da det mannlige kroppsidealet har endret seg langt mindre.

Et eksempel er Michelangelos David statue som ble ferdigstilt i 1504 og som fortsatt ses på som den perfekte muskuløse kroppen.

Og mens kvinner blir påvirket fra mange hold, er det blant menn i større grad mannlige sportsutøvere som setter listen for hvordan idealkroppen bør se ut.

– Den eneste endringen er kanskje at musklene og sixpack’en skal synes enda tydeligere enn før. Dette avspeiles også i leker, for eksempel at actionfigurer som «G.I. Joe» hadde mindre muskler på 60-tallet enn de har nå.

– Også i dataspill ser vi at idealet overdrives fordi kvinner er veldig seksualiserte, mens menn har mye muskler. Dette sier noe om hvor tidlig kroppsidealer påvirker oss, vi blir bombardert fra vi er små og det kryper inn på oss uten at vi tenker over det.

– Det som kanskje har endret seg mest blant menn de siste 15-20 årene er at kroppsbehåring ikke lengre er et ideal. Før skulle ekte menn ha hår på brystet, men nå er det lite kult. Dette idealet kan være vanskeligere for menn enn kvinner, fordi det er naturlig for dem å ha mye mer hår på kroppen, sier Kvalem.

EKSTRA STOR RUMPE: Alexandra er ikke i tvil om at Kim Kardashian er en av dem som har hatt størst påvirkning på kroppsidealet i dette tiåret. FOTO: Privat
EKSTRA STOR RUMPE: Alexandra er ikke i tvil om at Kim Kardashian er en av dem som har hatt størst påvirkning på kroppsidealet i dette tiåret. FOTO: Privat Vis mer

Ikke mer ekstremt enn tidligere

Noe av det mest slående med Alexandra sine redigerte bilder er hvor enormt kroppsidealet kan endre seg på bare ti år. Det kan derfor være lett å tolke det som at kroppsidealet blir stadig mer ekstremt og uoppnåelig.

Men ifølge Kvalem stemmer ikke dette helt om vi ser tilbake i historien.

– På 1800-tallet skulle korsettene være så stramme at kvinnene ikke fikk puste og noen fjernet nederste ribbein for at de skulle se smalere ut. Selv gravide kvinner brukte korsett! Det var også vanlig å bruke hjertemedisin for å få større pupiller og hudkrem inneholdt bly slik at huden skulle bli hvitere.

– I flere kulturer gjorde man ting for å forme kroppen. Som for eksempel i Kina hvor idealet med små føtter fikk foreldre til å binde opp føttene til jentebabyer, noe som ga utrolige smerter. Så vi kan trygt si at vi har hatt usunne idealer før også, smiler hun.

Sammenligner oss mye mer enn før

En ting skiller imidlertid nåtiden fra historien; vi har i dag mye større muligheter for å sammenligne oss med andre. Dersom du for noen hundre år siden vokste opp i ei lita bygd, ble du stort sett bare påvirket av menneskene du hadde rundt deg.

ORIGINALEN: Slik ser Alexandra egentlig ut og håpet hennes er at det fremover vil bli større aksept for at vi kan få være den vi er. FOTO: Privat
ORIGINALEN: Slik ser Alexandra egentlig ut og håpet hennes er at det fremover vil bli større aksept for at vi kan få være den vi er. FOTO: Privat Vis mer

I dag spiller det ingen rolle hvor vi bor, da vi alle har idealene lett tilgjengelig via internett. Men også hva vi sammenligner, har ifølge Kvalem endret seg masse.

– Vi sammenligner mange flere deler av kroppen enn vi gjorde før, fordi vi da hadde mer klær på. I dag er nakenheten større og gjennom pornografien har folk for eksempel begynt å sammenligne genitaliene sine, noe som har ført til en økning i den typen kosmetisk kirurgi for kvinner.

– Jo flere områder du sammenligner deg på, jo mer vil du se på deg selv og tenke at du må gjøre noe med det. Både hvor mye vi sammenligner oss med andre og hva vi sammenligner, er nok mye mer ekstremt nå enn før, sier hun.

– Har du noen tanker om hvordan kroppsidealet vil utvikle seg fremover?

– Det er det vanskelig å svare på! Størrelsen på pupper og rumper endrer seg stadig, men jeg tror nok enkelte ting kommer til å bestå.

– Dette med å ha en tynn og veltrent kropp har vært populært veldig lenge. Tynnhetsidelalet handler om å kontrollere maten og kroppen og har på en måte blitt høystatus, mens folk som er overvektige blir sett ned på og har lavere sosial status. Så jeg tror nok ikke det kommer til å bli moderne å være overvektig med det første i alle fall.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer