Laserbehandling

- Mitt råd er å oppsøke en seriøs klinikk. Ikke spar på hundrelappene, sier ekspert

Finn en seriøs klinikk, og husk at du må holde deg unna sola både før og etter behandling.

LASERBEHANDLING: Vurderer du å ta laserbehandling? Da bør du lese deg litt opp på det først.  Foto: NTB Scanpix
LASERBEHANDLING: Vurderer du å ta laserbehandling? Da bør du lese deg litt opp på det først. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du deg en hårfri sommer, så har du kanskje vurdert laserbehandling? Da er det noen ting du bør vite, og bud nummer én er å være sikker på at behandlingsstedet er en seriøs klinikk som følger alle regler, så risikoen for bivirkninger er minimal. 

- De vanligste bivirkningene av laserbehandling er rødme, irritasjon, kløe og eventuell hevelse rundt hårsekken. Du kan også få sjeldnere bivirkninger som hyperpigmentering, hypopigmentering, økt hårvekst og arrdannelse, forteller kosmetisk lege ved BeWell-klinikken i Sandnes, Rolah Lønning. 

Hun driver ikke selv med laserbehandling, men utfører konsultasjoner, analyser og driver rådgiving rundt hud og hudproblematikk. 

- Får du tegn til noen av de siste typene bivirkninger bør du droppe videre laser behandling og søke hjelp for å minimere skaden. 

LES OGSÅ: Slik barberer du deg riktig nedentil

Bruk en seriøs klinikk

Ifølge kosmetisk sykepleier og daglig leder ved Bodyfly Frogner, Rosa Karlsen er alvorlige bivirkninger av laserbehandling sjeldent. 

- Før var hårfjerning med laser forbundet med stor smerte, men heldigvis har det skjedd mye i utviklingen av lasermaskiner. De beste lasermaskinenene på markedet i dag gir tilnærmet smertefrie behandlinger. Hårfjerning med laser kan kjennes ubehagelig og kan gi litt rødhet og hevelse. I de påfølgende dagene kan man i enkelte tilfeller oppleve små skorpedannelser. Disse forsvinner innen tre til fire dager, forteller hun. 

Karlsen oppfordrer samtidig til å være nøye når du velger behandlingssted. Det finnes en rekke forskjellige typer lasermaskiner, og det er også forskjell på en lasermaskin og en IPL-maskin (Intenst pulset lys). 

- Mitt råd er å oppsøke en seriøs klinikk. Ikke spar på hundrelapper. Du kan ende opp med å måtte ta dobbelt så mange behandlinger. 

LES OGSÅ: Har du hørt om «Mallorca-akne»? 

Skal utføres av autorisert helsepersonell

- Det vi er mest bekymret for er at det kan oppstå forbrenningsskader som igjen kan gi arrdannelser. Spredt lys fra behandlingen kan også skade øynene dine, og det er vanlig at både behandler og pasient har beskyttelse for øynene, forteller Tone-Mette Sjømoen, som er seksjonsleder ved Statens strålevern. 

Både laserbehandlingen og IPL-behandling anses som forholdsvis trygg så lenge det utføres riktig og av autorisert helsepersonell. Statens strålevern ser imidlertid at sistnevnte ikke alltid er tilfellet. 

- Det er krav om at dette skal utføres av autorisert helsepersonell eller av en såkalt medhjelper - det vil si at da er autorisert helsepersonell til stede eller rett i nærheten når behandlingen foregår. 

Fordi dette kravet viser seg å ikke alltid følges råder hun til å sjekke opp at alt gjøres riktig før dere setter i gang behandlingen. 

- Det viktigste rådet er å spørre litt, blant annet om hvem som utfører behandlingen. Om alt gjøres riktig så skal det ikke være stor sjanse for at skader oppstår, sier Sjømoen.

Det kan også være lurt å be behandleren om å teste laseren på et lite området på huden for å se hvordan nettopp du reagerer. 

- En behandling kan fungerer helt forskjellig på forskjellige mennesker, så derfor er det også lurt at det blir testet ut på et lite område før dere for eksempel går løs på hele hakepartiet.

LES OGSÅ: - Risikoen øker jo yngre du er når du begynner å bruke solarium, og jo mer du bruker det 

Trenger flere behandlinger

SYKEPLEIER: Rosa Karlsen er kosmetisk sykepleier og daglig leder ved Bodyfly Frogner. 
 Foto: Peder Klingwall - VizPro AS for Bodyfly Frogner
SYKEPLEIER: Rosa Karlsen er kosmetisk sykepleier og daglig leder ved Bodyfly Frogner. Foto: Peder Klingwall - VizPro AS for Bodyfly Frogner Vis mer

Om du trodde en kjapp tur innom et behandlingssted nå før sommeren kunne gjøre deg hårløs for resten av livet tar du imidlertid feil. En ting er at det kan være greiest å vente med behandlingen til vinteren igjen. Dessuten må du gjennom flere behandlinger, avhengig av både hårtype, hudtype og hårets vekstsyklus. 

En lasermaskin fungerer nemlig slik at den skyter et «skudd» der laserlys følger håret ned til hårsekken og varmer den opp slik at den ikke vil kunne produsere hår. Håret på kroppen vår vokser i sykluser, og det er kun de hårsekkene som er aktive som vil ha effekt av behandlingen. Med andre ord må du behandle på forskjellige tidspunkt for å få tatt alt - oftest mellom to og seks behandlinger, ifølge Karlsen. 
 
- Det kan være fra fire til åtte uker mellom hver behandling, avhengig av hvilke områder som behandles. 

Disse behandlingene skal være nøye planlagt sammen med helsepersonell, slik at dere treffer alle hårsekkene mens de er aktive. 

- Det er ikke optimalt å ta sporadiske behandlinger. Da vil man ikke treffe hårets sykluser like godt og resultatet blir ikke like bra. 

LES OGSÅ: Har du mørke hår på magen? 

Lettere å behandle mørkt hår

Videre forteller Karlsen at det er de med mørkt hår som vil ha best effekt av laserbehandling. Lyst hår er litt vanskeligere å behandle, mens ikke alle maskiner fungerer på grått hår. 

- Hudtypen spiller også inn på behandlingen og resultatet. Folk har forskjellige hudtyper. Disse hudtypene har forskjellige toleranse for laserbehandlingen. De med lys hud tåler mer laserlys. Mørk hud tåler mindre laser, sier Karlsen. 

Ved et seriøst behandlingssted skal sykepleier analysere huden før behandlingen starter. På lys hud kan man altså tillate seg å bruke sterkere laserlys enn på mørk hud.  

- Det er veldig viktig å analysere huden og bruke korrekt styrke på laseren ved hårfjerning. Hvis en bruker for stor styrke så kan det føre til forbrenningsskader, sier Karlsen. 

LES OGSÅ: Har du en tatovering du har lyst til å få fjernet? 

Enklest om vinteren

Videre er det kjekt å vite at laserbehandlingen er greiest å utfør om vinteren. 

- Du bør holde områdene som behandles ute av solen både før og etter laserbehandlingen. På vinteren er dette veldig enkelt i Norge, men det går også fint om sommeren bare man tar hensyn til det. Hvis du for eksempel har solet deg før behandling så vil ikke huden din tåle like mye styrke på laseren. Da vil du igjen ha behov for flere behandlinger, forteller Karlsen. 

Andre ting du bør vite før du går i gang med behandlingen er: 

  • Ikke bruk irriterende kremer i 2-3 dager før behandlingen
  • Unngå soling av huden som behandles 6 uker før laserbehandlingen og 2 uker etter.
  • Ikke nappe, vokse eller bruk tape for å fjerne hår i 4 uker før laserbehandlingen
  • Barbere området nøye før behandlingen. (Samme dag)

Ellers gjelder det altså å sjekke opp behandlingsstedet, forsikre deg om at behandlingen utføres av autorisert helsepersonell, og å be om at han eller hun tester ut behandlingen på huden din før dere går i gang. 

LES OGSÅ: Så mye farligere er sola her

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer