Barn

Mobbeofre har mye høyere risiko for alvorlig selvskading

Tenåringer som opplever mobbing eller er sliter psykisk, har opptil fire ganger høyere risiko for selvskading eller selvmordsforsøk.

MOBBING: Tenåringer som opplever mobbing eller er sliter psykisk, har opptil fire ganger høyere risiko for selvskading eller selvmordsforsøk.  Foto: NTB Scanpix
MOBBING: Tenåringer som opplever mobbing eller er sliter psykisk, har opptil fire ganger høyere risiko for selvskading eller selvmordsforsøk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Folkehelseinstituttet opplever omkring 63 000 elever i grunnskolen mobbing flere ganger i måneden. Risikoen for å bli mobbet er høyest blant de yngste skoleelevene, men noen opplever mobbing allerede i barnehagen.

Tenåringer som har opplevd mobbing, eller vært plaget av ensomhet, angst og depresjon har opptil fire ganger høyere risiko for alvorlig selvskading senere i livet, sammenlignet med andre ungdommer. Dette viser en studie (du kan lese mer om den her) hvor nesten 9000 ungdom i Nord-Trøndelag har blitt fulgt i flere år etter at de deltok i befolkningsundersøkelsen Ung-HUNT1. 

Ungdommene besvarte mange spørsmål med fokus på livskvalitet, samt fysisk og mental helse, i løpet av årene 1995-1997. 89 av disse ungdommene har senere vært lagt inn på sykehus på grunn av alvorlig selvskading eller selvmordsforsøk.

– Resultatene understøtter noe som er godt kjent, nemlig at psykiske plager som angst og depresjon, samt ensomhet og mobbing, har flere negative konsekvenser – for eksempel forhøyet risiko for selvskading og selvmordsforsøk, sier Asbjørn Junker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer