Mobilbruk

«Mobiltommel» – hvor skadelig er det, egentlig?

- Jeg tror helt klart at mobilrelaterte plager er et økende problem, sier fysioterapeuten.

ET ØKENDE PROBLEM: Skader i form av overdreven mobil- og pc-bruk blir stadig mer utbredt, spesielt blant unge. FOTO: Scanpix
ET ØKENDE PROBLEM: Skader i form av overdreven mobil- og pc-bruk blir stadig mer utbredt, spesielt blant unge. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang opplevd å få vondt i tommelen av å skrive eller scrolle på mobilen? Vel, da er du ikke alene. At «mobiltommel» er den nye folkesykdommen er kanskje å ta i, men problemet er økende – spesielt blant yngre.

– Noen får spesifikke problemer i selve tommelleddet. Det handler om overbelastning – bevegelsen i tommelen blir ensidig, og mange bruker gjerne bare den ene tommelen. Da kan man risikere å få «mobiltommel», sier Camilla Sahlin Pettersen, som er fysioterapeut ved Asker og Bærum-klinikken.

Mobilrelaterte plager kan også strekke seg til armer, nakke og skuldre. Noen får også hodepine, og problemer med synet. Pettersen forklarer at kroppen ikke liker å jobbe statisk, eller å gjøre samme ting for ofte. Da får vi vondt.

– Jeg tror helt klart at mobilrelaterte plager er et økende problem. Det er ikke alltid man tenker over at disse smertene kommer av overdreven bruk av mobil eller pc.

Pettersen forklarer at hun får inn spesielt mange unge tenåringsjenter, som har smerter de tror oppstår på grunn av stress. Sannsynligvis er like mange gutter plaget, men jenter er ofte flinkere til å ta tak i disse problemene.

– Smerter i skuldre og nakke kan absolutt komme av stress, men når jeg begynner å spørre om mobil- og databruk, og hvilken stilling de ofte sitter i, viser det seg ofte at mobil- eller pc-bruk er en stor del av årsaken til plagene.

LES OGSÅ: Sover du dårlig? Mobilen kan være grunnen til det

Hvordan blir man kvitt «mobiltommelen» og andre mobilrelaterte plager?

Det er ikke bare statiske tommelbevegelser som kan føre til smerter – stillingen du sitter i, har også betydning. Mange sitter ofte litt henslengt i en sofa med dårlig holdning og ser ned på mobilen, eller så ligger man i senga og ser ned på dataen i fanget. Det kan føre til nakkeplager.

– Hvis du får slike smerter, må du prøve å gjøre endringer. Kjenner du at det gjør vondt når du holder mobilen i en spesifikk stilling, bør du endre stilling. Kanskje du kan avlaste ved å bruke den andre hånda? Du trenger ikke å sitte «riktig» til enhver tid – det er variasjon som er viktig, sier Pettersen.

Dersom du tar tak i problemet, vil plagene som regel forsvinne av seg selv. Om du ikke gjør noen endringer, men trosser smertene og fortsetter å bruke mobilen på samme måte, og i samme stilling, kan tilstanden bli forverret.

– Slike plager skal absolutt tas på alvor. Det er heldigvis sjelden mobilbruk fører til kroniske plager – de fleste oppdager at man har vondt, og gjør noe med det.

Noen prøver å bli kvitt problemet, uten å lykkes. Når bør man oppsøke profesjonell hjelp?

– Man bør egentlig få hjelp så fort som mulig; den beste hjelpen vi kan gi er oftest å informere og gi tips til hva pasienten selv kan gjøre. Det er ofte ikke så mye som skal til for å minske plagene, men det er ikke alle som sitter inne med denne kunnskapen. Derfor er det lurt å ikke vente for lenge med å søke hjelp, sier Pettersen.

LES OGSÅ: Uvanene som gir deg ryggplager

Mener at «mobiltommel» ikke er det største problemet

LETT Å SKYLDE PÅ MOBILEN: Kiropraktor Martin Grimsrud mener at man ikke alltid skal skylde på mobilen dersom man har smerter i tommelen. FOTO: Privat
LETT Å SKYLDE PÅ MOBILEN: Kiropraktor Martin Grimsrud mener at man ikke alltid skal skylde på mobilen dersom man har smerter i tommelen. FOTO: Privat Vis mer

Det kan være lett å skylde på mobilbruken om tommelen er vond, men det er ikke alltid vi kan skylde på smarttelefonen, ifølge Martin Grimsrud, som er kiropraktor ved Din Helse Bjølsen.

– På samme måte som at man kan få vondt i ryggen uten å ha skadet seg eller løftet tungt, kan man også få vondt i andre ledd uten noen spesiell årsak. Det samme gjelder for tommelen – det kan virke plausibelt å skylde på mobilen.

Grimsrud mener at det ikke er et utstrakt problem, men hans erfaring er at stadig yngre pasienter oppsøker han for å få hjelp med smerter – hovedsakelig smerter i nakke og rygg, grunnet overdreven bruk av mobil, nettbrett og pc. Men spesifikke smerter i tommelen, er det ikke så mange som oppsøker hjelp for.

– Vondter og plager som kan knyttes opp mot mobilbruk har en tendens til å ta fyr i sosiale medier, og dette kan i viss grad bidra til en «noceboeffekt», hvor man kjenner etter smerter i for eksempel tommelen, fordi man har lest en artikkel som påpeker sammenhengen mellom mobilbruk og smerter i tommel og andre ledd, sier Grimsrud.

LES OGSÅ: Fortsatt sammenligner vi oss med andre i sosiale medier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer