Mobilbruk

«Mobiltommel» – hvor skadelig er det, egentlig?

- Jeg tror helt klart at mobilrelaterte plager er et økende problem, sier fysioterapeuten.

ET ØKENDE PROBLEM: Skader i form av overdreven mobil- og pc-bruk blir stadig mer utbredt, spesielt blant unge. FOTO: Scanpix
ET ØKENDE PROBLEM: Skader i form av overdreven mobil- og pc-bruk blir stadig mer utbredt, spesielt blant unge. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Har du noen gang opplevd å få vondt i tommelen av å skrive eller scrolle på mobilen? Vel, da er du ikke alene. At «mobiltommel» er den nye folkesykdommen er kanskje å ta i, men problemet er økende – spesielt blant yngre.

– Noen får spesifikke problemer i selve tommelleddet. Det handler om overbelastning – bevegelsen i tommelen blir ensidig, og mange bruker gjerne bare den ene tommelen. Da kan man risikere å få «mobiltommel», sier Camilla Sahlin Pettersen, som er fysioterapeut ved Asker og Bærum-klinikken.

Mobilrelaterte plager kan også strekke seg til armer, nakke og skuldre. Noen får også hodepine, og problemer med synet. Pettersen forklarer at kroppen ikke liker å jobbe statisk, eller å gjøre samme ting for ofte. Da får vi vondt.

– Jeg tror helt klart at mobilrelaterte plager er et økende problem. Det er ikke alltid man tenker over at disse smertene kommer av overdreven bruk av mobil eller pc.

Pettersen forklarer at hun får inn spesielt mange unge tenåringsjenter, som har smerter de tror oppstår på grunn av stress. Sannsynligvis er like mange gutter plaget, men jenter er ofte flinkere til å ta tak i disse problemene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer