Droppet sminke

Mona (54) har droppet all sminke og frisørbesøk

– Noen har jo sagt «skal du ikke freshe deg opp litt?».

DROPPET SMINKEN: – Jeg vil fronte at vi er bra nok som vi er. Nå er jo jeg 54 år, men hadde jeg vært ung i dag, hadde jeg nok strevd mye. FOTO: Privat
DROPPET SMINKEN: – Jeg vil fronte at vi er bra nok som vi er. Nå er jo jeg 54 år, men hadde jeg vært ung i dag, hadde jeg nok strevd mye. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Hvem lager vi disse «maskene» for? Hvem endrer vi utseendet vårt for, egentlig? Hva er det som gjør at vi ikke tør å være oss selv uten filter?

Det var tankene som satt i gang en endring for Mona Fossum (54).

I dag er det flere år siden hun sluttet å sminke seg, farge håret og bruke parfyme. Som hun påpeker: Det burde ikke være noen mentale eller sosiale terskler for å være helt naturlig.

Hvem sminker vi oss egentlig for?

Mona forteller at hun ikke fordømmer sminke i seg selv, ei heller er målet hennes å fraråde andre kvinner å bruke sminke.

Hun ønsker imidlertid å kunne representere et alternativ til det som rett og slett er blitt normen: At mange kvinner daglig tar på seg et slags filter i form av sminke. At så å si alle kvinner vi ser på TV, i reklame og i ukebladene er stylet fra topp til tå.

Det var flere årsaker til at Mona droppet sminken for noen år siden.

– Jeg personlig har sensitiv hud og tåler svært lite, så det er en stor og medvirkende årsak for min egen del, sier hun til KK.

I likhet med de fleste kvinner, begynte Mona med sminke i tenårene. «Alle andre» gjorde det jo, og hun følte seg kanskje litt finere - ikke minst er det jo på mange måter «forventet» at jenter skal interessere seg litt for sminke.

– Jeg stilte ikke noe spørsmål ved det. Men jeg har alltid hatt sensitiv hud, så det har vært begrensa hvor mye sminke jeg kunne bruke.

SMINKEFRI: – Jeg føler meg fri fra alle forventninger, fri fra behov for å bli anerkjent av andre. FOTO: Privat
SMINKEFRI: – Jeg føler meg fri fra alle forventninger, fri fra behov for å bli anerkjent av andre. FOTO: Privat Vis mer

Maskara har hun alltid brukt, og hudsminke i perioder. Hun farget håret jevnlig og prøvde ut flere ulike farger. For noen år siden begynte hun imidlertid å tenke over hvorfor.

– For fire år siden sa kjæresten min: «Jeg ser ikke forskjell på deg med eller uten maskara, jeg».

«Hva?», tenkte Mona. Det satt i gang noen tankeprosesser hos henne: Hvorfor sminker jeg meg, egentlig? Hvem sminker jeg meg for?

– Jeg er meg, og sånn er jeg

Omtrent på samme tid var Mona med i en damegruppe på Facebook hvor det var litt fokus på naturlig aldring.

– Jeg så flotte damer med grått hår, og da begynte jeg å tenkte: «Stilig! Modig!». Jeg farget jo håret, og det tok litt tid, men etter en stund kom jeg til et punkt der jeg ville slippe alt det der.

Flere faktorer spilte inn for Mona. Hun ønsket å ha en litt mer naturlig livsstil og fikk også større fokus på ernæring. Ikke minst hadde huden og håret hennes godt av å slippe ulike produkter.

Og med tanken «Hvem sminker vi oss egentlig for?» i bakhodet, endte Mona opp med å droppe alt av skjønnhetsprodukter.

I starten var det litt skummelt å skulle gå uten sminke, forteller Mona.

– Jeg følte meg utrolig naken og annerledes. Men det føltes veldig deilig! Så jeg fikk en litt kraft av det - stå opp for meg selv! Jeg er meg, og sånn er jeg.

Skjuler vi oss bak masker?

Med tiden har Mona tenkt mer og mer på skjønnhetsidealet i samfunnet vårt.

– Generelt er jeg opptatt av at mange skjuler seg bak «masker» og vil ligne noen oppkonstruerte idealer som gjør at mange sliter med selvbildet sitt og strekker seg langt for å endre utseendet på ulike måter, med make-up og operasjoner, sier Mona, og fortsetter:

– Hvem har laget disse idealene? Er det en business som påvirker oss til å bruke masse penger?

– Jeg fikser ikke negler eller bryn, jeg farger ikke håret fordi jeg synes det er kult å se de sølvgrå stripene, jeg går aldri til frisør, jeg bruker aldri parfyme av hensyn til meg selv og alle allergikere, pluss at jeg jobber i barnehage. Jeg bruker naturlig deodorant og jeg har vent meg av med maskara - og synes det er utrolig deilig!

Mona føler seg rett og slett fri. Fri fra alle forventninger, fri fra behov for å bli anerkjent av andre.

– Jeg føler meg naturlig og fullstendig bra nok. Praktisk er det, miljøvennlig er det, økonomisk er det godt å slippe masse utgifter.

KULT MED GRÅ STRIPER: – Jeg farger ikke håret fordi jeg synes det er kult med sølvgrå striper, sier Mona, som har kuttet alt av unødvendige skjønnhetsprodukter. FOTO: Privat
KULT MED GRÅ STRIPER: – Jeg farger ikke håret fordi jeg synes det er kult med sølvgrå striper, sier Mona, som har kuttet alt av unødvendige skjønnhetsprodukter. FOTO: Privat Vis mer

– Vi må finne igjen de ekte verdiene

Mona understreker at hun liker å pynte seg - det gjør hun med klær. Og hun har en grunnleggende respekt for håndtverk. Men hennes standpunkt er at vi ikke trenger frisører, neglesalonger og make up-salonger.

– Vi må finne igjen de ekte verdiene som er på et annet plan enn det fysiske og materielle. Jeg synes det er så trist at vi skal fjerne hår, farge eller tegne øyenbryn og så videre for å føle oss vel.

– Sminke er jo standarden overalt. Jeg tenker jo at det er et press fra omverdenen at vi skal bruke sminke. Og at mange unge jenter er opptatt av å ligne på noen andre de synes er fine, og gjør kanskje drastiske ting, som å endre på utseendet kirurgisk.

Hun tror skjønnhetsidealer påvirker oss mye mer enn vi tror.

– Jeg vil ikke bare akseptere dette. Jeg vil fronte at vi er bra nok som vi er. Nå er jo jeg 54 år, men hadde jeg vært ung i dag, hadde jeg nok strevd mye. Jeg synes mange flere burde stå opp og si at vi er bra nok som vi er, uten å måtte forandre oss.

«Skal du ikke freshe deg opp litt?»

– Har det at du droppet sminken ført til noen kommentarer, eller kanskje noen gode samtaler?

– Noen har jo sagt «skal du ikke freshe deg opp litt?». Men jeg står støtt i dette her, sier Mona.

Når hun en sjelden gang får kommentarer, svarer hun gjerne med spørsmålene hun selv reflekterte over: Er det ikke litt unaturlig? Vi bærer jo masker når vi sminker oss - er det for å skjule oss selv?

– Jeg har respekt for alle andre sine valg, og ser ikke ned på noen. Men som et alternativ, vil jeg stå frem. Det er kanskje mange som ikke tør å droppe sminken, sier Mona, og avslutter:

– Men det er utrolig deilig og befriende å tørre å gjøre det.

– Revolusjonen for naturlig skjønnhet har offisielt begynt!

Kanskje er det å gå for naturlig skjønnhet - og dermed også eldes med vår naturlige skjønnhet - i ferd med å bli den nye normen?

Noen mener i hvert fall det!

Tidligere denne måneden skrev KK om skuespiller Pamela Anderson (56) som kom sminkefri på visningen for Isabel Marants vår- og sommerkolleksjon for 2024 under moteuken i Paris.

PAMELA ANDERSON: På Moteuken i Paris vekket Pamela Anderson oppsikt, men ikke på den måten vi er vant til å se kjendisene. FOTO:Vianney Le Caer/NTB
PAMELA ANDERSON: På Moteuken i Paris vekket Pamela Anderson oppsikt, men ikke på den måten vi er vant til å se kjendisene. FOTO:Vianney Le Caer/NTB Vis mer

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, skrev KK.

Skuespillerkollega Jamie Lee Curtis er en av dem som hyller Pamela, i et eget innlegg på Instagram. Under bildet av Pamela, ikledd blekgul, ermeløs kjole, skriver Lee Curtis:

«DEN NATURLIGE SKJØNNHETSREVOLUSJONEN HAR OFFISIELT BEGYNT! @pamelaanderson midt i moteuken, med så mye press og poseringer, og og og så dukket denne kvinnen opp og tok sin plass ved bordet, med et helt usminket ansikt. Jeg er så imponert og slått i bakken av denne modige og rebelske handlingen».

En annen kvinne kommenterte:

«Vi kvinner tar oss selv tilbake, våre ansikter, våre kropper, vår naturlige skjønnhet, som ligger der under vekten av samfunnets ubøyelige forventninger».

«NORSKE TALENTER»: Tårene triller etter at guttene fra Tønsberg danser for psykisk helse blant gutter. Video: TV Norge Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet