Trene før frokost:

Morgentrening: Bør du trene på tom mage?

Forskerne er uenige, men det kommer uansett helt an på hva du vil oppnå.

SPIS NOE LETT: For mange kan det være lurt å spise noe lett før trening. FOTO: Shutterstock
SPIS NOE LETT: For mange kan det være lurt å spise noe lett før trening. FOTO: Shutterstock Vis mer
Publisert

Er du usikker på om du bør trene før frokost? Forskning viser at det både kan by på fordeler og ulemper.

Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog, forklarer først hvordan kroppen forbrenner energi når du trener:

- Alle kroppens celler foretrekker å bruke sukker som energikilde. Dette er rask energi. Fett er andrevalget, men tar lengre tid å mobilisere. Under fysisk aktivitet vil derfor kroppen hele tiden balansere forbruket, slik at energitilførselen blir så god som mulig.

Om det er fett eller glykogen som forbrennes, er avhengig av hvor høy intensiteten er, og hvor lenge treningen varer, forklarer hun.

- Musklene får tilført større mengde energi per tidsenhet når vi bruker karbohydrater (blodsukker og glykogen) som drivstoff enn når vi forbrenner fett.

Videre forklarer hun at kroppen trenger omtrent ti prosent mindre oksygen for å forbrenne karbohydrater enn fett.

- Selv om det alltid vil være en blanding av karbohydrater og fett som er drivstoff når du trener, vil du, når du trener opp mot det maksimale, hovedsakelig forbrenne karbohydrater.

Fordeler og ulemper ved å trene på tom mage

Med det i bakhodet lister Arsky opp hvordan trening på tom mage kan påvirke oss. Hun understreker at dette gjelder kardiotrening - rolig yoga kan du uten problemer ta før frokost.

Hun trekker først frem at ved å trene før frokost, kan man tenke seg til at man vil forbrenne mer fett, fordi kroppen har tæret på karbohydratlagrene i løpet av natten. Men dette kan også by på ulemper:

- En ulempe med det, er at med fett som kilde til energi, så vi de aller fleste av oss prestere mindre, du vil bli mer sliten og dermed ikke kunne trene så hardt, ta så mange repetisjoner eller holde ut så lenge.

Om du derimot spiser en stor frokost før du trener, vil det bety at en del blod omdirigeres ned til magen for å bistå fordøyelsen, forklarer ernæringsfysiologen. Da får musklene mindre oksygen tilført.

- Det kan i sin tur bety mindre fettforbrenning. På den annen side - om du trener på så lite karbohydrater at du tømmer musklene helt for glykogen (musklenes sukkerlager), kan du ende opp med å bryte ned muskelvev (protein) til forbrenning. Det er jo heller ikke bra.

Anne Marie Skjølsvik, som er klinisk ernæringsfysiolog i TINE, forklarer at noen samlestudier viser at trening utført om morgenen, uten å spise frokost først, øker fettforbrenningen hos kvinner.

- Andre forskere har funnet ut at frokost før morgentrening øker forbrenningen av karbohydrater under trening, og gir økt fordøyelse og forbrenning av karbohydrater/mat også inntatt etter trening eller lunsj, sier hun til KK.

Forskerne er altså ikke helt enige om hvor hensiktsmessig trening før frokost er. Skjølsvik mener det viktigste er at du lytter til din egen kropp.

- Hvis du står opp grytidlig for å trene før skole eller jobb, og er så slapp og føler på lavt blodsukker at du ikke orker å gi alt på styrketreningen - eller at du ikke lykkes med å løpe så raskt du tenkte på kondisjonsøkten - da bør du revurdere å trene uten å spise frokost først, sier hun.

- Som regel vil de fleste av oss være mer «fit for fight» om de spiser eller drikker noe lite og enkelt før morgentrening.

TRENING: Om trening på tom mage er lurt kan variere fra person til person. FOTO: Shutterstock
TRENING: Om trening på tom mage er lurt kan variere fra person til person. FOTO: Shutterstock Vis mer

Er frokost dagens viktigste måltid?

Mange av oss har blitt fortalt siden vi var barn at frokost er det viktigste måltidet i løpet av dagen. Er dette helt sant?

Om frokost er det viktigste måltidet i løpet av dagen er stadig oppe til debatt, sier Skjølsvik.

- Forskningen peker i begge retninger, og viser blant annet at barn får bedre konsentrasjon og helse dersom de spiser frokost, sier hun.

Hun forklarer at generelt sett er det å spise frokost en god vane.

- Det gir deg en god start på dagen, kroppen våkner, og du får påfyll av energi og næringsstoffer som gjør deg klar til å ta fatt på dagens oppgaver.

Arsky forklarer at for de aller fleste vil frokost være et smart måltid å inkludere i hverdagen.

- Flere studier viser at de som spiser frokost regelmessig, har lavere kroppsmasseindeks (BMI) enn de som dropper frokosten. Samtidig viser en del nyere studier, av litt svakere vitenskapelig styrke, at å begynne å spise frokost om du ikke har gjort det før, ikke er så bra for vekten, sier hun.

Hun mener derfor at det viktigste er at du gjør det som får deg til å føle deg vel.

- Og husk - vektreduksjon er én ting, fysisk prestasjon på trening er en annen ting, og kognitiv funksjon er en tredje ting. En ganske ny studie viser at de som spiser frokost, og så trener, er klarere i toppen og klarer å gjøre kognitive oppgaver bedre enn de som ikke spiser frokost.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer