Overgangsalder

Møt kvinnene som snakker HØYT om overgangsalderen

- Vi må eie følelsen over en ny fase i livet og tenke at den gir oss nye muligheter.

TIER: Mange kvinner velge å tie om overgangsalder-plagene. FOTO: Scanpix
TIER: Mange kvinner velge å tie om overgangsalder-plagene. FOTO: Scanpix Vis mer
Publisert

Gruer du deg? Ordet «Overgangsalder» vaker over oss som et negativt ladet ord, mot noe skremmende vi gruer oss til. Mange kvinner opplever temaet som skammelig, og overgangsalderen er noe vi helst ikke vil tenke på, før den slår over oss som en bølge vi ikke vil ri. Der menn blir distingvert når de når middelalderen, havner kvinner over «best-før» datoen - og blir gamle. Eller?

Slik skal det ikke være. Overgangsalderen er en naturlig del av livet, og noe alle kvinner må gjennom før eller siden. Nå er det på høy tid at vi slutter å skamme oss over det. Dette tenkte Anita Prante da hun selv kom i overgangsalderen, og dermed startet hun Instagram-kontoen @menopausebyanita, der hun setter ord på dette tabubelagte emnet, med mål om å få det frem i lyset. For i solen vil trollene sprekke.

- Vi kvinner skal være stolte av oss selv, uansett alder. Overgangsalderen betyr at vi går over i en ny livsfase der vi ikke lenger kan få barn. Det er jo bare det egentlig, sier Anita.

En jordmor kan mer enn å ta imot barn

Bergenseren Anita Prante er utdannet jordmor, og med master i jordmorfag, kan hun mer enn å «bare» ta imot barn. Anita kan kvinnehelse. Jevnlig oppdaterer hun seg på medisinske forskningsartikler om menopausen, og omsetter disse til forståelig norsk gjennom bloggingen.

– For meg er det viktig å spre kunnskap og innsikt, forteller Anita. 18. oktober 2020 er det ett år siden hun startet på Instagram. Datoen ble ikke valgt tilfeldig. Det er nemlig den internasjonale menopausedagen, og en dag Anita oppfordrer alle kvinner til å feire.

FORDOMMER: - Overgangsalderen blir av mange fremstilt kjølig og klinisk, og dette bygger opp om fornektelse og fordommer, sier Anita Prante. FOTO: Privat
FORDOMMER: - Overgangsalderen blir av mange fremstilt kjølig og klinisk, og dette bygger opp om fornektelse og fordommer, sier Anita Prante. FOTO: Privat Vis mer

Selv la hun ut bilde av seg selv med flagg og krone, der hun oppfordret kvinner med hashtagen #laosssnakkeommenopausen. Nå har Anita fulgt opp med blogg og podcast, og målet hennes er å ufarliggjøre menopausen ved å tørre å snakke om den.

Å miste seg selv

«Overgangsalderen kommer ofte snikende og er ikke like lett å oppdage som en elefant på bilpanseret. Men det kan være like plagsomt som å ha en elefant på panseret», skriver Anita i podcast-episoden «Å ikke kjenne seg selv igjen.»

Her stiller hun spørsmålet «Kan det være overgangsalderen?» Et spørsmål hun mener alle kvinner bør spørre seg når de opplever store forandringer i livet. Hennes erfaring er at mange kvinner opplever å miste seg selv, og føler seg syke, uten at noe synes på prøvene hos fastlegen.

Anitas råd er da at ved å sette symptomene man opplever i system, så kan en kanskje se at dette er tegn på begynnende overgangsalder. Og da er det lettere å tenke ut en løsning på hva en kan gjøre med det, mener hun.

På Instagram deler hun informasjon om symptomer man kan forvente. Både de diffuse, som tørrere hår og økte hukommelsesproblemer, de medisinske som hetetokter og beinskjørhet, og de mer skambelagte som vaginal tørrhet og atrofi tør hun å snakke åpent om. Med mottoet om at «Innsikt gir kontroll», mener hun selv at det er viktig å snakke om menopausen, og vite at de symptomene man opplever, står man ikke alene om.

- Å ikke kjenne seg selv igjen, skaper en frykt for at det er noe galt. Og en begynner å lete og stille spørsmål om en selv ikke er god nok, eller det er forholdet eller jobben det er noe galt med, forteller Anita.

Mange mister interessen for parforholdet, for sex, og for sitt eget ve og vel, frykter Anita.

- En er ikke stolt av seg selv lenger, sukker hun.

Anita ønsker å hjelpe alle medkvinner til å forstå og godta seg selv. For vi skal være stolte av oss selv – hele livet.

Ta kraften tilbake

En annen som valgte å bruke overgangsalderen til å finne ny styrke i seg selv, er Charlotte Bjørge fra Bærum. For henne startet overgangsalderen med følelsen av kaos i egen kropp og hode. På bloggen forteller hun om opplevelsen av diffuse plager, vondter i kroppen, og humør som en «berg-og-dalbane». Med sin bakgrunn som bioingeniør og personlig trener, valgte hun å gjøre noe med plagene.

TÅLE: - Vi kvinner skal takle, tåle og tolerere så mye. Vi skal fikse og ikke tape ansikt, sier Charlotte. FOTO: Privat
TÅLE: - Vi kvinner skal takle, tåle og tolerere så mye. Vi skal fikse og ikke tape ansikt, sier Charlotte. FOTO: Privat Vis mer

- Utdannelsen som PT tok jeg da jeg var i begynnelsen av 40 årene, fordi jeg ønsket å jobbe mer forebyggende helserelatert enn hva jeg kunne som bioingeniør, forteller Charlotte. I starten var det trening for mammaer Charlotte holdt på med, men da hun selv kom i overgangsalderen, fant hun en ny målgruppe å jobbe med.

- Der man selv er eller har vært, og den gjenkjennelseseffekten i det, gjør det lettere å jobbe med folk som går gjennom det samme, forklarer hun.

Dette ble starten på «Fantastiske50», der Charlotte fokuserer på å gi kvinner en bedre overgangsalder gjennom trening, kosthold, og bruk av eteriske oljer i egenpleie.

- Noen tror du må være 50, men det handler om å få de neste 50 fantastiske, smiler hun.

For overgangsalderen kan begynne lenge før du fyller 50.

Overgangsalderens tre faser

Overgangsalderen, eller menopausen som den kalles på fagspråket, deles inn i tre faser. I den første fasen, perimenopausen, (peri = omkring) begynner hormonnivåene i kvinnekroppen å synke drastisk, noe som kan skje allerede i 35-40 årene. For mange kvinner er det denne perioden som er verst; hormonene svinger voldsomt, diffuse plager kommer snikende, og vekta er kanskje ikke lenger så stabil som den har pleid å være. Det er her mange kvinner opplever at de mister seg selv, fordi de ikke er oppmerksom på hva som faktisk er i gang.

Perimenopausen kan vare i så mye som 10 år før du kommer over i fase to, som er menopausen. Menopausen starter først når menstruasjonen opphører og har vært borte i 365 dager. Her er gjennomsnittsalderen 52 år. Denne fasen er den korteste fasen av de tre, og kjennetegner at hormonene svinger mindre og mindre før de til slutt stabiliserer seg når vi går over i tredje fase.

Den siste fasen er postmenopause (post = etter), og i denne fasen skal vi leve resten av livet. Nå er hormonene kommet ned på et stabilt lavt nivå, og man opplever ikke lenger de store svingningene som indikerer de første to fasene. Men innen vi kommer hit, må vi ikke være så utslått av de to foregående periodene, at vi ikke har krefter igjen til resten.

Derfor mener både Anita og Charlotte at det er viktig å være forberedt, og kunne ta tak i det som skjer allerede når fase en melder sin ankomst.

De fryktede hetetoktene

Mange frykter hetetoktene i overgangsalderen. Når kroppen koker over og hindrer deg i å sove, eller du skal holde et viktig møte, og plutselig kjenner svette piple frem midt i presentasjonen.

- Det sies at hetetokter rammer ca tre av fire kvinner, forklarer Anita, og fortsetter:

– Men det er kun rundt en tredjedel som får alvorlige plager, mens de øvrige to tredjedelene får milde til moderate plager. For de fleste kan hetetokter avhjelpes med regulerbar bekledning (lag på lag).

- Bruk gjerne silke innerst, da silken har den egenskapen at den ikke blir klam selv om du svetter, forklarer hun.

Men om hetetoktene blir for plagsomme, råder Anita til å finne ut om det er noe som trigger dem. Dette kan for eksempel være stress, kaffe/te eller sterk mat.

- Og for de som får så plagsomme hetetokter at det går utover nattesøvnen, finnes det hjelp å få, beroliger hun.

Tør å be om hjelp

Det er en sårbarhet over det å komme i overgangsalderen. Mange kvinner føler seg sårbare over det å ikke lenger skulle være den gode konen, eller de tør ikke kjenne på at de ikke lenger har det så bra, mener Charlotte.

- Vi kvinner skal takle, tåle og tolerere så mye. Vi skal fikse og ikke tape ansikt, forklarer hun.

– Vi skal ha nok energi og overskudd til å leve videre også, sier Charlotte.

Hun mener derfor at det beste er å være åpen om det som skjer. Både Anita og Charlotte råder kvinner som føler de trenger hjelp, til å ta kontakt med fastlegen. Men Charlotte frykter at ikke alle fastleger kan nok om temaet, og utdyper at det kan være lurt å sjekke litt selv også, og eventuelt finne en lege som har spesialisert seg på temaet. For noen kvinner kan en periode med østrogenbehandling bli nødvendig for å lette de verste plagene.

- Det er en fase det også, beroliger Charlotte.

På sin Instagram-blogg tar også Anita opp temaet hormonbehandling. Hun mener altfor mange kvinner får livet snudd opp ned, men biter tennene sammen og tåler for meget før de ber om hjelp.

- Livet er for kort og verdifullt til det, smiler hun.

Hva er din første tanke omkring overgangsalder? Spørsmålet står stilt i et uformelt fora på sosiale medier. Svarene er varierte. «Endring», svarer en. «Ny start, tøft og utfordrende», svarer en annen. Det tredje svaret er mer rett på sak: «Noe forbanna dritt!» er kvinnens kommentar. Men noen kvinner har skrevet ord som «modenhet» og «visdom», og i disse ordene ligger jo et håp om vekst og utvikling på veien.

Også en mann har kommentert: «Når man er gammel nok til å gå alene på fotgjengerovergangen i veikrysset.» er hans svar. Selv om mannens kommentar nok var ment som en spøk, så har han jo litt rett i det han skriver. For det er jo nettopp det vi skal; nemlig krysse veien, og komme oss trygt over til den andre siden.

Våg å snakke om det

Både Anita og Charlotte har kommet seg «over til den andre siden». Nå ønsker de begge å sette fokus på at det som skjer er en naturlig prosess, og at vi kvinner må tørre å snakke om temaet, selv om det for mange føles veldig privat.

- Overgangsalderen blir av mange fremstilt kjølig og klinisk, og dette bygger opp om fornektelse og fordommer om at kvinner ikke skal bli eldre. Vi skal fortsette å være unge og attraktive. Men det er lov å leve videre, og vi må tørre å snakke om det, sier Anita.

Og det er nettopp snakke Anita gjør på bloggen og i podcasten. Her deler hun åpent med følgerne sine om symptomer, hva som kan gjøres, hva som kan forventes, og hva som ikke skal tolereres. For det er ikke alt som er normalt i overgangsalderen, presiserer Anita, og trekker frem depresjon som tema i et av innleggene sine.

Depresjon er nemlig ikke en tilstand man skal tolerere. Om du er blant dem som opplever depresjon i overgangsalderen, må du oppsøke hjelp, forklarer hun. Også Charlotte har visdom å dele med sine medkvinner.

- Vi må eie den følelsen av at man går inn i en ny fase i livet, og tenke at det gir oss nye muligheter, sier hun.

Charlotte er bestemt på at det er viktig å få bukt med selvmedlidenhet, og heller være nysgjerrig på det som skjer.

- Spør deg selv «Hva kan jeg gjøre for å håndtere dette på en god måte så jeg har det bra?» fremfor å tenke «uffameg», er hennes råd. Og i likhet med Anita, mener også Charlotte at vi bør feire det som skjer.

- La livet bli litt mer «Yes, nå har jeg kommet til overgangsalderen», ler hun, før hun utdyper:

- Kanskje vi skal gjøre det til noe spesielt? Babyshower har vi allerede, hvorfor ikke menopausefeiring også.

Og til medkvinner som kjenner på følelsen av at noe er i gjære, råder Charlotte at du først og fremst snakker med noen som forstår og skjønner hva du står i, og som man kan guide og veilede deg.

- «Hva er lurt å gjøre nå, hvilket steg skal jeg ta videre?» er spørsmål du bør stille deg, mener hun. Hennes råd er at vi må ta bedre vare på oss selv, og ha et positivt mindset.

- Åpne for å ta imot og være nysgjerrig, sier hun.

– Da kan det bli lettere å håndtere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer