Kraftige Menstruasjonsblødninger

- Muskelknutene er ikke livstruende farlige, men kan vokse og gi økende plager

Muskelknuter eller myomer kan gi trykkplager og kraftige blødninger, men er ganske vanlig blant kvinner.

MUSKELKNUTER: Må du ofte tisse, eller har fått kraftigere menstruasjonsblødninger. Da er det mulig du har Myomer - en nokså vanlig kvinnesykdom.
MUSKELKNUTER: Må du ofte tisse, eller har fått kraftigere menstruasjonsblødninger. Da er det mulig du har Myomer - en nokså vanlig kvinnesykdom. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om myomer? Kanskje ikke. Det er imidlertid en sannsynlighet for at du enten har det, eller kommer til å få det i løpet av livet.

Myomer er en vanlig kvinnesykdom - det dreier seg om muskelknuter som oppstår i livmoren, og er den vanligste formen for godartede svulster som rammer kvinner i fertil alder. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er det et stort sprik i forekomsten av myomer, avhengig av hvilke kvinner som undersøkes og hvilken metode som brukes. En ultralydstudie fant myomer hos 4 prosent av kvinnene i alderen 20-30, 11-18 prosent i alderen 30-40 og 33 prosent i alderen 40-60 år. 

Ikke livsfarlig

Ble du redd nå, kan vi berolige deg. Myomer blir ikke til ondartede svulster - det vil si at de ikke utvikler seg til kreft. 

- De er ikke livstruende farlige, men kan vokse og gi økende plager, sier Kirsten Hald, overlege ved Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus - avdeling Ullevål, til KK.no. Doktoravhandlingen hennes (PhD) var om behandling av myomer. 

- Etter overgangsalderen skrumper myomene og mister gradvis blodtilførselen. Knutene og eventuelle symptomer forsvinner. Hvis man får myomer tidlig, før 30-35-årsalderen, og særlig om man har mange myomer og ikke bare ett enkelt, er det større risiko for å få nye myomer etter en eventuell kirurgisk fjerning, fortsetter hun. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer