Kraftige Menstruasjonsblødninger

- Muskelknutene er ikke livstruende farlige, men kan vokse og gi økende plager

Muskelknuter eller myomer kan gi trykkplager og kraftige blødninger, men er ganske vanlig blant kvinner.

MUSKELKNUTER: Må du ofte tisse, eller har fått kraftigere menstruasjonsblødninger. Da er det mulig du har Myomer - en nokså vanlig kvinnesykdom.
MUSKELKNUTER: Må du ofte tisse, eller har fått kraftigere menstruasjonsblødninger. Da er det mulig du har Myomer - en nokså vanlig kvinnesykdom. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om myomer? Kanskje ikke. Det er imidlertid en sannsynlighet for at du enten har det, eller kommer til å få det i løpet av livet.

Myomer er en vanlig kvinnesykdom - det dreier seg om muskelknuter som oppstår i livmoren, og er den vanligste formen for godartede svulster som rammer kvinner i fertil alder. Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er det et stort sprik i forekomsten av myomer, avhengig av hvilke kvinner som undersøkes og hvilken metode som brukes. En ultralydstudie fant myomer hos 4 prosent av kvinnene i alderen 20-30, 11-18 prosent i alderen 30-40 og 33 prosent i alderen 40-60 år. 

Ikke livsfarlig

Ble du redd nå, kan vi berolige deg. Myomer blir ikke til ondartede svulster - det vil si at de ikke utvikler seg til kreft. 

- De er ikke livstruende farlige, men kan vokse og gi økende plager, sier Kirsten Hald, overlege ved Kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus - avdeling Ullevål, til KK.no. Doktoravhandlingen hennes (PhD) var om behandling av myomer. 

- Etter overgangsalderen skrumper myomene og mister gradvis blodtilførselen. Knutene og eventuelle symptomer forsvinner. Hvis man får myomer tidlig, før 30-35-årsalderen, og særlig om man har mange myomer og ikke bare ett enkelt, er det større risiko for å få nye myomer etter en eventuell kirurgisk fjerning, fortsetter hun. 

Hos de fleste kvinner vil ikke myomer påvirke svangerskap og fødsel. Imidlertid kan noen myomer gjøre det vanskeligere å bli gravid og øke risikoen for spontanabort og for tidlig fødsel - dette er mest avhengig av beliggenhet, men også av antall og størrelse. 

- Det kan også være økt risiko for blødning i forbindelse med en fødsel om man har myomer.

LES OGSÅ: Har du smerter under sex? 

Overlege Kirsten Hald.  Foto: Privat
Overlege Kirsten Hald. Foto: Privat Vis mer

- Snakker ikke om den 

Den nøyaktige årsaken til dannelsen av muskelknutene er ikke kjent, men ifølge Hald ser tendensen til å få dem ut til å være arvelig. 

- Hormonelle faktorer spiller også en stor rolle, siden knutene er avhengig av hormoner (østrogen og progesteron) for å vokse, sier hun. 

Myomer er en vanlig tilstand, men fortsatt nokså ukjent. Overlegen tror det skyldes at folk ikke snakker. 

- Jeg tror det henger sammen med at det er en underlivssykdom og det er generelt ikke noe de fleste gjerne snakker med andre om. Dessuten er den ikke farlig selv om den kan gi store plager. Det vises stort sett ikke utenpå, kvinnene dør ikke og blir stort sett ikke så alvorlig syke at man må forklare hva det er, sier hun. 

Hun sier sykdommen ikke er ukjent blant leger fordi den er relativt vanlig. 

- Men annet personell som ikke arbeider på gynekologiske avdelinger eller i allmennpraksis/fastlegepraksis møter som regel ikke denne problemstillingen. 

(Artikkelen fortsetter under illustrasjonen) 

SMERTEFULLT: Illustrasjonen viser myomer i livmoren. Myomer er muskelknuter i livmorveggen som vokser langsomt og som kan være smertefulle.  Foto: Science Photo Library
SMERTEFULLT: Illustrasjonen viser myomer i livmoren. Myomer er muskelknuter i livmorveggen som vokser langsomt og som kan være smertefulle. Foto: Science Photo Library Vis mer

- Risikoen øker med alderen 

Ifølge Hald skyldes 40 prosent av alle hysterektomier - kirugisk fjerning av livmoren - myomer, både i Norge og resten av verden. 

- I Norge vil det si cirka 2.000 hysterektomier hver år. I USA cirka 250.000. Men de fleste som har myomer behøver ikke fjerne livmoren. 

Hun har ikke tall tilgjengelig, men forteller at en stor andel av gynekologkonsultasjoner er på grunn av myomer. 

- Risikoen for å utvikle myomer øker med alderen frem til overgangsalder. De som ikke har vært gravide eller får barn sent har større tendens til å utvikle myomer i livmoren sammenlignet med dem som får flere barn og får barn tidlig. Overvekt ser ut til å øke risikoen noe. Kvinner med afrikansk opprinnelse får tidligere, større og flere muskelknuter enn kvinner fra Europa og USA. 

LES OGSÅ: Slik ser ekte kvinner ut nedentil

Dette er symptomene 

De aller fleste kvinner med myomer vil ikke merke noen symptomer, men det aller vanligste tegnet er kraftigere menstruasjonsblødning. 

- Noen kan blø så kraftig at de blir blodfattige. Hvis myomene blir store nok, kan de gi trykkplager. Dette viser seg oftest ved trykk på urinblæren siden den ligger rett foran livmoren i bekkenet, sier Hald. 

Hun forteller at det gjør seg merkbart ved at man ofte må tisse.

- Typisk må man opp flere ganger i løpet av natten for å gå på toalettet. I noen tilfelle kan man også kjenne trykk i magen, og enkelte ganger kan myomene vokse seg så store at man kan se at magen buker ut som om man er gravid. 

- Hva bør du gjøre hvis man opplever ett eller flere av symptomene? 

- Du bør gå til fastlegen din for undersøkelse og vurdering. Fastlegen kan henvise til gynekolog hvis det er mistanke om myomer eller annen underlivssykdom. Du kan også bestille time direkte hos privat gynekolog der dette finnes. 

Mange behandlingsalternativer

Kvinner med myomer som ikke gir symptomer skal normalt ikke behandles. 

- For dem som har plager finnes det mange slags behandlinger. Valg av behandling er avhengig av mange faktorer. De viktigste er kvinnens alder, ønske om barn eller flere barn, grad og type av symptomer og hennes eget ønske, sier Kirsten Hald. 

Det vanligste er å starte med medisinsk behandling - tabletter med eller uten hormoner, og eventuelt hormonspiral ved kraftige blødninger. 

- Hvis dette ikke hjelper er nok, må man behandles ved kirurgi. Det vanligste inngrepet som gjøres, er fjerning av livmoren - hysterektomi. Dette inngrepet kan, om livmoren ikke er for stor, i dag gjøres ved kikkhullskirurgi. Da blir sykmeldingstiden normalt bare et par uker. 

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt 

Ved hysterektomi fjerner ikke kirurgene eggstokkene hvis de er normale, noe som betyr at kvinnen fortsatt vil ha vanlig hormonproduksjon, fordi disse produseres i eggstokkene og ikke i livmoren. 

- Hvis kvinnen ønsker graviditet nå eller i fremtiden, kan man i noen tilfeller fjerne bare muskelknuten eller muskelknutene, sier Kirsten Hald. 

Hun forteller at det også har blitt utviklet nyere metoder for å redusere størrelsen og stoppe utviklingen av myomer. Den mest brukte og prøvde, både i Norge og utlandet, er embolisering. Da stoppes blodtilførselen til myomene ved hjelp av små partikler som sprøytes inn i livmoren via blodkar. 

- Denne behandlingen gir hos de fleste et godt og varig resultat, særlig når det gjelder blødningsplager. 

Hun forteller at en rekke andre metoder, blant annet ultralyd, varmebehandling, frysing og radiobølger er utprøvd eller under utprøvning. Imidlertid har ingen av disse vist stabilt gode resultater enda. 

LES OGSÅ: Inngrepet stadig flere kvinner må gjøre 

Har lansert pasientportal

Legemiddelselskapet Gedeon Richter har nylig lansert Myomguiden.no, en pasientportal ment for å spre kunnskap om myomer. 

- Det er mange kvinner som lider av symptomene for lenge, og som drøyer med å søke hjelp, sier administrerende direktør i Gedeon Richter Nordics, Mats Jonsson, til KK.no. 

Mats Jonsson, administrerende direktør i Gedeon Richter Nordics  Foto: Pressefoto
Mats Jonsson, administrerende direktør i Gedeon Richter Nordics Foto: Pressefoto Vis mer

- Det vil vi gjøre noe med. Vi vil spre kunnskap på informasjonssiden om hva myomer er, symptomene, alternativer for behandling og kirurgi. 

Han forteller at hans inntrykk er at kvinner vet svært lite om tilstanden. 

- Myomer er ganske vanlig. Mellom 20 og 40 prosent av kvinner nærmere menopause har myomer, men ikke alle har symptomer. Derfor er vi ikke bekymret for alle. Men 2.000 pasienter i Norge gjennomgår operasjon for dette hvert år. 

- Vi gjorde en pasientundersøkelse med 2.000 kvinner, 500 av disse i Norge. Det ble oppgitt at man ikke prater så mye om menstruasjon og ikke om plager fordi man synes det er pinlig eller ubehagelig. Man tror kanskje det er normalt, og det er et viktig aspekt. Man kjemper på med store problemer, og tenker kanskje at det er normalt å bruke både tampong og bind samtidig. 

LES OGSÅ: Dette bør du fortelle gynekologen din

Spørres ikke ut av helsevesenet 

Jonsson tror kvinnene som lider av myomer ikke fanges opp av helsevesenet fordi de ikke blir spurt ut om symptomer som for eksempel menstruasjonsblødninger. 

- Det finnes mange signaler som forteller at ting ikke er som det skal, men som man ikke går videre. I enkelte tilfeller identifiseres pasientene først når de må søke akutt hjelp. Jeg synes det er synd at det tar så lang tid. 

Han forteller at Gedeon Richter med Myomguiden håper å kunne hjelpe flere kvinner å identifisere symptomene sine selv, slik at de kan spørre fastlegen sin. 

LES OGSÅ: 250.000 norske kvinner opplever dette i løpet av livet 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet fram til nye lesere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer