Trening

Musklene husker gammel trening

Har du vært i god form en gang? Veien tilbake er kortere enn du tror.

VEIEN TILBAKE ER KORT: Ikke helt trent lenger? Da er det greit å vite at musklene husker hvordan de var. Foto: Panther Media
VEIEN TILBAKE ER KORT: Ikke helt trent lenger? Da er det greit å vite at musklene husker hvordan de var. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Muskelstyrke og kondisjon har dessverre ikke evig holdbarhetsdato.

Men om rumpa har blitt litt mykere det siste året, er det ingen grunn til fortvile. For selv om du ikke lenger føler deg i olympisk storform, kan kroppen huske tidligere treningsøkter.

Musklene dine har nemlig et minne om hvor sterke de har vært. En ny studie viser at styrketrening har langvarig effekt - mye lengre enn først antatt.

Les også: Slik får du sexy armer på 6 uker.

Muskelcellene forvinner ikke

Det som skjer i kroppen er at styrketrening får musklene til å vokse. Når muskelen vokser, trenger den store muskelcellen flere cellekjerner for å kunne produsere nok proteiner. Det er nemlig proteinet som bestemmer hvor sterk muskelen er. Dermed øker antallet cellekjerner i en celle.

Tidligere trodde forskerne at når du ikke lenger trente styrke, forsvant også muskelcellene. Studien viser at dette slett ikke er tilfelle. Kristian Gundersen er professor i biologi ved Institutt for molekylær biovitenskap ved UiO. Han har ledet studien.

Langvarig effekt

Dette betyr at effekten av styrketrening varer lenge etter siste økt med vektene.

- Jeg vet ikke om den varer for alltid. Men det ser ut til å være en veldig langvarig effekt. Siden den ekstra kjernen ikke dør, kan de ble påvirket til å lage muskelproteiner igjen, sier Kristian Gundersen til forskning.no.

Lettere å trene seg opp igjen

Er det lenge siden du har satt dine bein i styrkerommet? I så fall er denne studien godt nytt. Kanskje veien tilbake til fordums storhet med stramme og sterke muskler ikke er så lang?

Her er fem toppøvelser for beina.

- Dette kan forklare hvorfor muskler som tidligere har vært trent er lettere å få til å respondere på trening, sier forsker Bengt Saltin ved Universitetet i København til Wired.com.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer