Et sunt kosthold kan redusere risikoen for flere sykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft. For selv om man ikke vet hva som er årsaken til kreft og hvorfor noen får det, vet man imidlertid om noen faktorer som kan øke risikoen, og ifølge Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen er livsstilen vår viktig.
- Minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår. Vi har ingen garanti mot å utvikle kreft, men vi kan ta noen valg som reduserer risikoen.
Spesielt viktig, forteller hun, er et sunt kosthold og en sunn vekt.
- Foruten å være røykfri er det nest viktigste du selv kan gjøre å unngå overvekt og fedme. I dag vet vi at det å være overvektig øker risikoen for utvikling av hele 11 ulike kreftformer.
LES OGSÅ: Festrøyk øker risikoen for sykdom og død
Frukt og grønt kan redusere risikoen
- De generelle rådene for å redusere risikoen for kreft innebærer å opprettholde en normal kroppsvekt, være i fysisk aktivitet, ikke røyke samt ha et variert kosthold – gjerne i tråd med kostrådene som er utviklet for å forebygge livsstilssykdommer som inkluderer kreft, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger