Kreft:

Mye sukker, salt og rødt kjøtt kan øke risikoen for kreft

- Minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår, forteller Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

KREFT: Det er ingen garantier mot kreft, men det er noen grep vi kan gjøre for å redusere risikoen. FOTO: NTB Scanpix
KREFT: Det er ingen garantier mot kreft, men det er noen grep vi kan gjøre for å redusere risikoen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Et sunt kosthold kan redusere risikoen for flere sykdommer, som hjerte- og karsykdom, diabetes og kreft. For selv om man ikke vet hva som er årsaken til kreft og hvorfor noen får det, vet man imidlertid om noen faktorer som kan øke risikoen, og ifølge Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen er livsstilen vår viktig.

- Minst ett av tre krefttilfeller har sammenheng med levemåten vår. Vi har ingen garanti mot å utvikle kreft, men vi kan ta noen valg som reduserer risikoen.

Spesielt viktig, forteller hun, er et sunt kosthold og en sunn vekt.

- Foruten å være røykfri er det nest viktigste du selv kan gjøre å unngå overvekt og fedme. I dag vet vi at det å være overvektig øker risikoen for utvikling av hele 11 ulike kreftformer.

LES OGSÅ: Festrøyk øker risikoen for sykdom og død

Frukt og grønt kan redusere risikoen

- De generelle rådene for å redusere risikoen for kreft innebærer å opprettholde en normal kroppsvekt, være i fysisk aktivitet, ikke røyke samt ha et variert kosthold – gjerne i tråd med kostrådene som er utviklet for å forebygge livsstilssykdommer som inkluderer kreft, sier Vegard Lysne, klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer