Underlivsplager:

Mye utflod, uregelmessige blødninger eller kløe?

Dette prøver underlivet ditt å fortelle deg.

UNDERLIVSPLAGER: Kløe, lukt, svie og uregelmessige blødninger er ganske vanlige underlivsplager som kan være symptomer på mye, men som regel er det helt ufarlig. FOTO: NTB Scanpix
UNDERLIVSPLAGER: Kløe, lukt, svie og uregelmessige blødninger er ganske vanlige underlivsplager som kan være symptomer på mye, men som regel er det helt ufarlig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kløe, lukt, svie og uregelmessige blødninger er ganske vanlige underlivsplager som kan være symptomer på mye. En del endringer som skjer nedentil bør du til legen med, men det er også viktig å huske på at det er helt vanlig med små endringer i løpet av syklusen. Dette er naturlig og helt ufarlig.

- Det er viktig å huske at man skal ha litt utflod, og at det ikke er bra å prøve å minimere den og skylle den bort, sier Trude Slettvoll Lien, som er spesialist i sexologisk rådgivning ved Sex og Samfunn.

For spyling og overdreven vasking, spesielt med sterke såper, er ikke bare unødvendig, da skjeden er selvrensende, men det kan også irritere slimhinnene og øke risikoen for plager som sopp og bakteriell vaginose.

I andre tilfeller kan det for eksempel være stramme klær eller typen kondom som er årsaken til stadig kløe eller økt utflod. Har du gjentakende soppinfeksjoner, skjedekatarrer eller urinveisinfeksjoner kan det derfor være verdt å se på om det er noen vaner du kan endre litt på, men ellers er det viktig at underlivsplager tas på alvor og sjekkes opp hos lege.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe intimvaskproduktene

Vond lukt:

Lukter det annerledes og ubehagelig nedentil kan det for eksempel være tegn på at du har fått en seksuelt overførbar infeksjon, eller det kan være tegn på bakteriell vaginose.

- Ved bakteriell vaginose har man gjerne økt utflod og med en en litt fiskeaktig lukt, forklarer Lien. Bakteriell vaginose, eller skjedekatarr, kommer av en bakteriell ubalanse i skjeden, og er helt ufarlig, men kan være plagsom. Tilstanden behandles gjerne med antibiotika, men kan også gå over av seg selv om man lar underlivet være så i fred som mulig.

Går ikke skjedekatarren over, med eller uten behandling, kan det være du «styrer» for mye med underlivet. Du bør for eksempel ikke dusje vann opp i skjeden for å skylle, og du bør unngå såper i underlivet.

LES OGSÅ: Så fort kan oralsex føre til smitte av kjønnssykdommer

Stadige soppinfeksjoner:

En soppinfeksjon er en veldig vanlig grunn til kløe i underlivet.

- Kløe kan være sopp, eller en seksuelt overførbar infeksjon som mycoplasma eller klamydia. Har du ikke testet deg så anbefaler vi alltid at du gjør det, sier Lien.

Ved en soppinfeksjon vil du merke at det klør, samt ofte at utfloden forandrer seg.

- Da har man gjerne økt utflod og kløe, og gjerne en hvit, cottage cheese-aktig utflod.

Britt-Ingjerd Nesheim er tidligere professor og gynekolog ved Oslo Universitetssykehus. Hun forteller at noen tilstander disponerer for soppinfeksjoner. Det kan være diabetes, antibiotikabehandling, svangerskap og tilstander som setter ned immunforsvaret, som HIV.

- De fleste som får soppinfeksjon i skjeden, er imidlertid helt friske. Det er svært vanlig å få, og i en amerikansk undersøkelse rapporterte halvparten av universitetsstudenter at de hadde hatt det før de var 25 år. Hvorfor noen helt friske kvinner får det igjen og igjen, vet vi faktisk ikke, forteller Nesheim.

LES OGSÅ: Visste du dette om intimbarbering?

Irritasjoner nedentil kan øke risikoen for plager

Ifølge Lien kan det være at det meste som kan irritere huden også øke risikoen for soppinfeksjoner og plager av ymse slag.

- Det kan være mye som ligger bak. Det kan være greit å prøve å bytte ut vaskemiddelet eller bytte ut såpen, og se om det hjelper, og prøve å ikke dusje opp i underlivet når du vasker deg. For mange kan en antibiotikakur gjøre at det lettere kommer sopp.

Noen har allergi mot lateks og da kan det være verdt å teste ut et lateks-fritt kondom. Ellers kan også trange klær skape irritasjoner.

Bruker du stringtruse og trang bukse hver dag kan du se om det hjelper å bytte ut til litt mer romslige klær, foreslår Lien.

- Det er i hvert fall veldig viktig å ikke prøve å vaske dette bort. Det gjør det heller bare verre.

Stresser du underlivet sykt?

Stina Karlsson er spesialist i gynekologi og obstetrikk ved Metro Legesenter i Lørenskog. Også hun forteller at man vet lite om akkurat hva som gjør at noen friske kvinner ofte får underlivssopp, men at alt fra eksem til diabetes kan være ting som er med på å øke risikoen. Hos friske kvinner kan imidlertid også stress være en faktor. Ifølge henne har man funnet høye nivåer av stresshormonet kortisol hos kvinner som ofte får soppinfeksjoner.

- Mange kvinner med gjentatte soppinfeksjoner lever et stresset liv. Ved måling av kortisol i saliva har man påvist at kvinner med gjentatte soppinfeksjoner lider av kronisk stress i høyre grad enn ved friske kontroller. Man kan dog ikke si hva som gir hva; om økt stress gir flere soppinfeksjoner eller om soppinfeksjonene gir mer stress, påpeker hun.

Også hun fraråder å bruke alt som heter såpe i underlivet.

- Unngå såpe og vann. Dette irriterer og tørker ut slimhinnene. Bruk olje til underlivshygienen. Olje minsker irritasjoner i slimhinnene og behandler tørrhet og forebygger sprekker. Soppen får lettere feste i slimhinnene hvis det finnes sår og sprekker og kan da gi betennelse med symptomer.

LES OGSÅ: Denne kjønnssykdommen har du sikkert ikke hørt om

Uregelmessige blødninger:

- Hos yngre så er det ikke så uvanlig at det tar litt tid før menstruasjonen setter seg helt. Dette går seg gjerne til etterhvert. Noen ganger kan prevensjonen du bruker ha blødningsforstyrrelse som bivirkning, forteller Lien.

Om blødningene er plagsomme kan det da være du kan få bukt med det ved å bytte prevensjonsmiddel.

- Det viktigste er at du finner et prevensjonsmiddel du trives med og som passer for deg. Småblødninger eller uregelmessige blødninger er ikke farlig. Om en skulle få mellomblødninger ved f.eks p-stavbruk, vil det for noen være uholdbart, for andre er det noe en greit kan leve med fordi en er sikret å ikke bli uønsket gravid.

LES OGSÅ: Tar du ofte pause fra p-pillene for å «sjekke at kroppen fungerer»?

Gjentakende urinveisinfeksjoner:

Urinveisinfeksjoner er vanlige, men fryktelig plagsomme. Mens det kan være genetisk bestemt at du er mer mottakelig for dem enn andre, kan det også hjelpe å justere litt på «tørketeknikken», være sparsom med såpebruken og alltid tisse etter sex.

- Det er ikke tilfeldig om og hvor bakterier får «fotfeste» i slimhinnen i blæren. De er avhengige av spesielle «mottakssteder», og hvor mange slike som finnes, varierer fra person til person. Det forklarer hvorfor det er forskjell på folk i mottakeligheten for urinveisinfeksjoner. Antagelig er det vel genetisk bestemt, forteller Nesheim.

Noen undersøkelser har vist at tranebær i form av juice, kapsler eller ekstrakt kan hjelpe mot urinveisinfeksjoner, og dette skader det i hvert fall lite å prøve. Ellers er det flere måter det går an å prøve opprettholde bakteriebalansen i underlivet på, om du plages av tilbakevendende urinveisinfeksjoner.

- Det er ikke lett å si hva som egentlig hjelper, påpeker Nesheim.

- Vanlige råd er å tørke forfra og bakover på toalettet, for ikke å føre bakterier fra tarmen mot urinrørsåpningen. Ikke vask med såpe, for ikke å forstyrre de «snille» bakteriene i huden – å skylle med vann er nok. Det kan være lurt å tisse kort tid etter samleie, for å skylle ut eventuelle bakterier fra nedre del av urinrøret, sier hun.

Et gammelt kjerringråd sier også at du bør holde deg varm, og for eksempel ikke sitte på en kald stein.

- Om det har noe for seg, er vel tvilsomt, men det er i alle fall hyggelig å holde seg varm, sier Nesheim.

LES OGSÅ: Gonorè har hatt en kraftig økning de siste årene

Smerter:

Årsaken til smerter, for eksempel smerter under sex, kan være mange, og bør alltid sjekkes opp hos en lege. For mange kan smerter også bli en ond sirkel der det blir vanskelig å slappe av når en skal ha samleie.

- Er man tørr i underlivet kan man få smerter, og da kan smertene sette seg litt. Kanskje kjenner man ikke helt etter på om man har lyst til å ha sex, men har det likevel, og da kan det gjøre vondt. Det å vente med penetrerende samleie til en er ordentlig våt og klar kan bidra til å forebygge eventuelle smerter, sier Lien.

- Det er viktig at du tar en tur til legen om du har jevnlige smerter, for det skal ikke være sånn. Jeg har hatt altfor mange her som har fått beskjed om at dette er noe du bare må leve med. Men sex skal ikke være smertefullt og noe en gruer seg til, og seksuelle plager må tas på alvor, påpeker Lien.

LES OGSÅ: Rundt 250 000 norske kvinner opplever smerter under samleie i løpet av livet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer