Prosopagnosi

Myriam er ansiktsblind

Myriam blir ofte oppfattet som overlegen. Hun er bare ansiktsblind.

KJENNER IKKE IGJEN FOLK: Myriam Bjerkli er forfatter, og å møte kjentfolk til signeringer kan være en utfordring. FOTO: Ane Cathrine Buck
KJENNER IKKE IGJEN FOLK: Myriam Bjerkli er forfatter, og å møte kjentfolk til signeringer kan være en utfordring. FOTO: Ane Cathrine Buck Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg har pugget facebookbildet ditt, og jeg kjenner deg igjen på håret og brillene, sier Myriam Bjerkli (56) idet hun tar KKs utsendte varmt imot hjemme i Larvik, der hun bor sammen med sin mann. Sønnene på 32 og 26 år har flyttet ut.

Myriam er forfatter, og har sin egen lille hule hjemme.

– Men jeg gjemmer meg ikke i hula mi, selv om det mange ganger kunne vært fristende, sier hun.

– Jeg har blitt ganske god på å huske hårfasong og –farge, briller, øredobber, piercing og slike ytre kjennetegn. Men det er jo sånt folk ofte forandrer, og da blir veldig mange helt ukjent for meg.

LES OGSÅ: Lise skulle lage en ny middagsrett - forgiftet familien

Skyldte på mange flyttinger

Først trodde Myriam at problemene skyldes at hun flyttet 20 ganger de første 20 årene i sitt liv. Noen steder og mennesker var det tristere å reise fra enn andre, og hun rakk aldri å få de helt sterke bindingene til venner. Eller hun turte ikke. Erfaringen tilsa jo at hun snart skulle flytte fra dem igjen. Og kanskje hjernen ikke hadde plass til stadig å lagre nye ansikter? Hun kjente jo igjen den aller nærmeste familien.

– Mannen min var heldigvis lett gjenkjennelig fra første stund, ler Myriam.

– Han skilte seg ut med håret og trønderdialekten.

Først i 30 årene, etter å ha tatt tester og lest alt hun kom over av faglitteratur på nettet, falt brikkene på plass. Hun hadde aldri hørt om ansiktsblindhet før, men det var en lettelse å finne årsaken til at hun var så «glemsk og distré». For det var jo overhodet ikke det hun var.

Prosopagnosi

Randi Starrfelt Professor i nevropsykologi Institutt for Psykologi, Universitetet i København Foto privat
Randi Starrfelt Professor i nevropsykologi Institutt for Psykologi, Universitetet i København Foto privat Vis mer

– Ansiktsblindhet er en populær betegnelse for prosopagnosi, det vil si vanskeligheter med å kjenne igjen andre personer ved hjelp av ansiktet deres, sier Randi Starrfelt.

Hun er professor i nevropsykologogi ved Institutt for Psykologi ved Universitetet i København.

– Gjenkjennelse ved andre sanser, for eksempel å kjenne igjen noen på stemme eller ganglag, er typisk ikke påvirket. Noen er også gode til å kjenne igjen basert på annet som frisyre, briller, arr eller andre særlige kjennetegn.

Randi Starrfelt forklarer at prosopagnosi kan være en følge av hjerneskade. Men det man kaller ansiktsblindhet er oftest medfødt. Man kaller det en utviklingsforstyrrelse, fordi evnen til å gjenkjenne ansikter ikke utvikles normalt. Hos disse er det ingen hjerneskade som er årsaken til problemene.

LES OGSÅ: Andrea slet med angst på grunn av stamming

Alle ser dønn like ut

Myriam flyttet tidlig hjemmefra. Som 11-åring visste hun at hun skulle bli forfatter eller journalist, og hun har blitt begge deler. Hun måtte bare innom en del andre yrker først, som oppvaskhjelp, dagmamma, bollepakkker, brødkjører, støvsugerselger og safeselger. Safefirmaet har hun fremdeles, og det har oppstått noen litt kleine situasjoner når hun skal fylle ut papirer.

Hva er navnet ditt? Spurte hun en hyggelig mann som nettopp hadde kjøpt en safe. Det var fastlegen hennes, så hun av signaturen.

– Å hei, er det deg. Jeg kjente deg ikke igjen med klær på, glapp det ut av henne, flau og perpleks som hun ble. Hun mente selvfølgelig uten den hvite legefrakken. Og når hun ser på tv, maser Myriam på mannen sin.

– Jeg må stadig spørre hvem som er hvem, for alle heltene er jo dønn like.

Helt fra Myriam var 15 år har hun fått høre at hun er overlegen.

– Jeg skjønner jo at folk reagerer når jeg går rett forbi dem på gata, sier hun.

– Om vinteren, når folk er innpakket i skjerf og luer er det enda verre. For da ser jeg jo ikke engang håret eller ørene deres.

Myriam forteller at for å unngå kjedelige episoder da barna var små, kjøpte hun fargerike dresser til dem, slik at de skilte seg ut. Da kunne hun med en gang gå bort til riktig barn når de var ute og lekte i barnehagen.

Omgang og årsak

– Ansiktsblindhet anslås å ramme 2-2,5 prosent av befolkningen, både kvinner og menn, sier Randi Starrfelt.

– For noen lykkes det aldri å lære seg å kjenne igjen ansikter. Selv etter et langt ekteskap kan de ha problemer med å kjenne igjen ektefellen.

Professoren forteller at årsaken til ansiktsblindhet er ikke fastslått.

– Vi vet at det finnes koblinger mellom syn og hukommelse. Og det ser ut til at noen områder i hjernen tar seg av ansikter. Så den beste hypotesen er en manglende kobling mellom ansiktssentrene og hukommelse. Men vi vet ikke, sier Starrfelt.

LES OGSÅ: Fikk ADHD-diagnose som 51-åring: - Har følt dyp skam

Det verste er å såre andre

Da Myriam nærmet seg 40 år, tok hun opp skrivingen for fullt, og hun har utgitt seks bøker og deltatt i en rekke antologier. Hun har også eget forlag. Myriam velger tematikk som for mange oppleves som sår og gjenkjennelig, både når hun skriver og når hun holder foredrag.

Dette fører gjerne til personlige samtaler i etterkant. Det kan være betroelser om touchy emner, og Myriam føler seg ydmyk over at fremmede åpner seg og bretter ut livet sitt. Hun er oppriktig interessert i det de forteller, men vet at hun har såret noen.

EGEN HULE: - Jeg har vært fristet til å bare gjemme meg hjemme, men det gjør jeg ikke. FOTO: Irene Økland Ølstørn
EGEN HULE: - Jeg har vært fristet til å bare gjemme meg hjemme, men det gjør jeg ikke. FOTO: Irene Økland Ølstørn Vis mer

– Kanskje møter jeg en av dem på gata dagen etter, og strener rett forbi, uten så mye som et lite nikk eller hei, sier Myriam.

– Jeg vet at det har skjedd, og at jeg da må virke totalt uinteressert og overfladisk. Folk skammer seg for å ha betrodd en meg sine innerste tanker. Det er nesten i den settingen ansiktsblindheten er verst. For selv om bilde nummer to i min powerpoint-presentasjon er om ansiktsblindhet, er det vanskelig for folk å skjønne rekkevidden.

– Hvem er du?

Det kan også bli litt kleint når Myriam signerer bøker. Hun spør gjerne: Hvem skal boken være til?

– Og når personen da svarer “til meg”, er forfatteren like langt. Hun vet ikke hvem han eller hun er.

Selv om Myriam synes det er lettere nå som hun åpent forteller om utfordringene sine, opplever hun stadig litt pinlige episoder. Som da hun på en fest presenterte seg for forlagsredaktøren hun hadde hatt i to år. Tidligere hadde hun bare sett ham på kontoret.

Hun er åpen også på sosiale medier, og i Facebookgruppen hun har startet, er de nå cirka 300 medlemmer.

– Det er mange godt voksne som blir lettet, sier Myriam.

– For det er ikke til å unngå at folk synes du er ganske rar når du presenterer deg for tredje gang samme kveld. En replikk jeg ofte tyr til når jeg ikke vet om jeg kjenner eller har hilst på vedkommende, er: Hyggelig å se deg!

Ett barn i annenhver klasse

Professor Starrfelt forteller at man ikke har funnet behandling som virker lovende ennå. Kunnskap blant folk flest er viktig. Det blir enklere hvis den som strever kan si ”jeg har store problemer med ansikter, så det kan godt være jeg ikke kjenner deg igjen neste gang vi sees”. Neste gang må vi da huske å si hvem vi er, og introdusere andre som eventuelt er tilstede.

– Trolig kan ansiktsblindhet føre til at man blir tilbaketrukket/sjenert og ikke glad i sosiale situasjoner, og noen får kanskje angst. Men det finnes også veldig utadvendte mennesker med ansiktsblindhet sier Randi Starrfelt.

– Såvidt jeg vet er det kun vår forskergruppe (fra Universitetet i København og Syddansk Universitet) i Norden som forsker på dette. Vi har samarbeidet med forskere i Oslo som er eksperter i hjerneskanninger i et av prosjektene våre.

– Hvis anslagene om 2,5 prosent er riktige, er det ett barn i annenhver klasse som ikke kan kjenne igjen klassekameratene sine. Det må være fryktelig vanskelig og frustrerende, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer