Trening

Én time fysisk aktivitet kan redde helsa

Gla'nyhet til deg som sitter mye på rumpa: en times lett mosjon kan eliminere den negative helseeffekten. Og hjernen din vil juble i tillegg!

OPP AV SOFAEN: Det er ikke bare kroppen som nyter godt av fysisk aktivitet. Hjernen holder seg frisk også. Foto: NTB Scanpix
OPP AV SOFAEN: Det er ikke bare kroppen som nyter godt av fysisk aktivitet. Hjernen holder seg frisk også. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Blytung forskning fra de siste årene viser igjen og igjen hvor viktig og gunstig fysisk aktivitet er. Og hjernen er faktisk det organet som påvirkes mest av fysisk aktivitet, sier den svenske overlegen i psykiatri og forfatteren Anders Hansen fra scenen i foredraget sitt «Tren for hjernen.»

Er du er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter tre ganger i uken får du maksimal effekt. 

- Fysisk aktivitet er som 50 eller 100 medisiner for hjernen, sier Hansen.

For trening er ikke bare en tilleggssaktivitet som skal nevnes som en bisetning av fastlegen din. Trening er livsviktig, mener psykiateren som også har skrevet en rekke bøker om temaet. Og gla'nyhet nummer 1: Du trenger ikke trene masse for å forlenge livet og øke livskvaliteten. Du trenger å røre på deg - og bli litt svett på ryggen. Hver dag - året rundt.

Professor Ulf Ekelund ved Norges idrettshøgskole har forsket på stillesitting. Eller rettere sagt om det er mulig å «nulle ut» den negative effekten av å sitte på rumpa på jobb hele dagen, med fysisk aktivitet? Og i så fall - hvor mye skal til? Studien ble publisert i prestisjetidsskriftet The Lancet i fjor, og anses som den største som er gjort på feltet. Og resultatet svært oppløftende for de aller fleste av oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer