Hodepine:

Én time med styrketrening i uka kan halvere hodepineplagene

Sliter du med hodepine på jobb? Noen minutter med trening holder.

HODEPINE PÅ JOBB: Flere ting på jobben kan trigge hodepine: stress, ugustig sittestilling, lys og støy. Tøying, pauser og trening er alt ting som kan hjelpe, men det å gjøre forandringer på arbeidsplassen kan også være viktig. FOTO: NTB Scanpix
HODEPINE PÅ JOBB: Flere ting på jobben kan trigge hodepine: stress, ugustig sittestilling, lys og støy. Tøying, pauser og trening er alt ting som kan hjelpe, men det å gjøre forandringer på arbeidsplassen kan også være viktig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Svært mange sliter med hodepine, og arbeidsplassen din kan på flere måter være med på å trigge eller forverre plagene. Det betyr også at flere ting kan bedre plagene.

En gruppe danske forskere har funnet at én time styrketrening i uken kan redusere hodepineplager betydelig.

- Hodepine er jo en svært vanlig helseplage, og det er nok en ganske stor del av plagene som kan ha med jobben å gjøre. Jobben kan trigge, forverre eller forlenge smerteplager. Tall fra Nasjonal overvåkning av arbeidsmiljø og helse (NOA) ved Stami viser at nesten en tredjedel av arbeidstakere opplever hodepine i løpet av en måned, forteller Jan Olav Christensen, som er forsker ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).

Kontoret kan gi hodepine av flere grunner. Noen tåler dårlig lyset fra skjermen, eller i lokalet. For noen blir mye støy i et åpent kontorlandskap et problem, og for noen igjen er det en stressende jobbhverdag som gir hodepine.

- I studier som vi har gjort er det noen faktorer som kan se ut til å ha stor betydning. To slike faktorer er rollekonflikt, altså i hvilken grad man opplever forskjellige krav som står i motsetning til hverandre, og kontroll over avgjørelser knyttet til egen arbeidssituasjon, også kalt autonomi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.