Gjærbakst

Én ting du aldri må gjøre med gjærbakst...

- Aldri bland salt og gjær sammen, sier bakeeksperten.

GJÆRBAKST: Det kan være litt vanskelig å bake med gjær. Heldigvis finnes det gode råd som gjør det litt lettere å lykkes.  Foto: lappoa - Fotolia
GJÆRBAKST: Det kan være litt vanskelig å bake med gjær. Heldigvis finnes det gode råd som gjør det litt lettere å lykkes. Foto: lappoa - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når en kjenner lukten av boller og nystekt brød spre seg fra ovnene og gjennom huset er det vanskelig å ikke få vann i munnen – for det smaker jo så himla godt! I alle fall når man lykkes med gjærbaksten.

Opplever du fra tid til annen at deigen ikke vil heve eller at baksten er steinhard når du tar den ut av ovnen? Da er du langt fra alene. Heldigvis finnes det råd! Her er noen gode kjøreregler for hvordan du lykkes med gjærbaksten en gang for alle.

LES OGSÅ: Ingrediensen bakebloggerne elsker

Hastverk er lastverk 

Stine Haslestad, som er kvinnen bak matbloggen Bakekona, forteller at det å ta seg god tid er alfa omega når en baker med gjær

- For best resultat bør man sette av noen timer slik at deigen får utviklet seg ordentlig. Bedre tid til heving betyr også at man trenger å bruke mindre gjær, noe som igjen gir en mye bedre smak og en luftig bakst.  

- Bruk også god tid på elting av deigen. Jeg elter den i cirka ti minutter i kjøkkenmaskinen. Dette er viktig for å aktivere gluten slik at deigen blir elastisk og lett å jobbe med. 

Og ikke dropp etterheving. 

- Dette har mye å si for smaken samtidig som det gjør at resultatet ikke blir kompakt og hardt, sier hun. 

LA DEIGEN HEVE: Jo lengre du lar deigen heve, jo bedre blir den.  Foto: leekris - Fotolia
LA DEIGEN HEVE: Jo lengre du lar deigen heve, jo bedre blir den. Foto: leekris - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Redskapene matbloggerne elsker

Riktig temperatur er viktig 

Kristine Ilstad, som har bloggen Det søte liv, forteller at det også er viktig å ha riktig temperatur på væsken når man baker med gjær - og det spesielt hvis man bruken den ferske typen. 

- Hvis væsken er for varm drepes gjæren og bakverket hever seg ikke. Det gir kompakt og tung gjærbakst som ikke smaker særlig godt. Tommelfingerregelen er at væsken skal være «fingervarm». Mange sier at det innebærer at den skal være 37 grader, men personlig pleier jeg aldri å måle temperaturen så eksakt. 

- Tipset er å kjenne med fingeren. Når væsken kjennes verken varm eller kald, men nærmest helt nøytral, er den fingervarm og har perfekt temperatur for å blandes med gjæren. 

Hvis du skulle være i tvil, er det ifølge Ilstad bedre med litt for kald væske enn litt for varm. 

- Med litt for kald væske går heveprosessen saktere, men gjæren drepes i hvert fall ikke. Såkalt kaldhevede deiger er jo et bevis på dette. 

RIKTIG TEMPERATUR: Hvis væsken er for varm drepes gjæren og bakverket hever seg ikke.  Foto: sugar0607 - Fotolia
RIKTIG TEMPERATUR: Hvis væsken er for varm drepes gjæren og bakverket hever seg ikke. Foto: sugar0607 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er surdeigsbrød sunnere

Ikke ha salt i gjæren

En annen ting det er viktig å huske på når du baker med gjær er at salt og gjær aldri skal blandes sammen. 

- Hvis salt og gjær kommer i kontakt med hverandre før gjæren eltes inn vil det ødelegge resultatet - salt dreper nemlig gjæren. 

- Men litt salt i deigen er viktig for smaken og for å forsterke glutenet. Derfor tilsetter jeg alltid salt en stund etter at gjæren er eltet inn for å være helt sikker, forteller Haslestad. 

Dersom du ønsker å få litt saltsmak i baksten, men tør ikke å bruke salt, anbefaler Ilstad deg å bytte ut den vanlige margarinen med ekte meierismør. 

- Jeg bruker alltid meierismør når jeg baker da det gir en fin saltsmak i bakverket. Å bruke ekte meierismør gir i tillegg veldig god smak på gjærbaksten, sier hun. 

TRENGER IKKE KJØKKENMASKIN: Du kan fint bruke hendene når du baker gjærbakst. Dra, strekk og dunk deigen i benken for best resultat.  Foto: highwaystarz - Fotolia
TRENGER IKKE KJØKKENMASKIN: Du kan fint bruke hendene når du baker gjærbakst. Dra, strekk og dunk deigen i benken for best resultat. Foto: highwaystarz - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du perfekt butterdeig

Bruk en god dose muskelkraft 

- Må man ha en kjøkkenmaskin, eller fungerer det fint å bruke hendene når man baker med 
gjær? 

- Man må absolutt ikke ha en kjøkkenmaskin, faktisk kan man få like bra resultat med å elte deigen for hånd.

Du trenger da litt ekstra tid og en god dose muskelkraft.

- Deigen trenger kraftig elting for å få det beste resultatet, så vær gjerne litt brutal hvis du skal elte for hånd. Dra, strekk og dunk den hardt i benken. 

- Ved bruk av kjøkkenmaskin bruker jeg som sagt cirka ti minutter totalt, så du burde bruke minst fem minutter ekstra hvis du skal elte for hånd, forteller Haslestad. 

Til info: Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem til nye lesere. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer