Slik virker (ikke) dietter

Én ting reduserer vekten - uansett diett

Ekspert: - I utgangspunktet kan du gå ned i vekt ved å bare spise sjokolade.

SLANKEKUR: I utgangspunktet vil alle typer dietter kunne hjelpe deg ned i vekt, mener ekspertene. Men slett ikke alle er like sunne for kroppen å gjennomføre. Og vil du holde vekta nede når du har nådd målet, er sjansen stor for å rykke tilbake til start dersom du har valgt en diett som er umulig å leve på resten av livet. Få gode tips i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
SLANKEKUR: I utgangspunktet vil alle typer dietter kunne hjelpe deg ned i vekt, mener ekspertene. Men slett ikke alle er like sunne for kroppen å gjennomføre. Og vil du holde vekta nede når du har nådd målet, er sjansen stor for å rykke tilbake til start dersom du har valgt en diett som er umulig å leve på resten av livet. Få gode tips i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Suppekur, blodtypediett, lavkarbo, «5:2», pulverkur, fettredusert diett, ananaskur, «Rikshospitalkuren» - det florerer av ulike typer dietter som skal hjelpe deg ned i vekt. Kanskje har du prøvd en eller flere av disse igjen og igjen uten å lykkes?

Da er det store spørsmålet: hvilken diett fungerer egentlig best når man skal ned i vekt?

Du kan spise hva du vil, men...

Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog, tar doktorgrad om dette temaet. Hun kan fortelle at alle typer dietter eller kostholdsomlegginger som gjør at du reduserer kaloriinntaket i forhold til kaloriforbruket ditt vil fungere:

- Det flere store studier viser er at man like gjerne kan gå ned i vekt på såkalt lavkarbo hvor man kutter ned på karbohydrater, som på en lavfett-diett hvor man kutter ned på fett, sier Sundfør.

Thomas Olsen, stipendiat ved Seksjon for Molekylær Ernæring ved Universitetet i Oslo, forteller også at det er mange dietter som har vist seg å fungere dersom vektnedgang alene er målet.

- Grunnen til at de virker er at alle disse diettene fører til at man spiser mindre energi enn man forbruker. Det vil si at kroppen må bruke av sine egne energilagre, som for eksempel fettlagre, for å dekke forbruket fra dag til dag. Da vil resultatet bli at man går ned i vekt, sier Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.