Utbrenthet

Nå annerkjennes «utbrent» som en tilstand

Helt tom på jobb? Nå har WHO tatt utbrenthet inn i sin offisielle diagnosemanual.

UTBRENT: Utbrenthet har nå blitt innlemmet i diagnosemanualen til WHO, melder CNN. FOTO: NTB Scanpix
UTBRENT: Utbrenthet har nå blitt innlemmet i diagnosemanualen til WHO, melder CNN. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være utbrent, en betegnelse ofte brukt om å føle seg helt utslitt og å ikke ha noe å gi på jobb, har nå blitt innlemmet i den ellevte revisjonen av WHOs klassifikasjonssystem av sykdommer og helseproblemer, melder nyhetsnettstedet CNN.

Denne oversikten går under navnet ICD-10 (og ICD-11)-kodeverket, og er «den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer», som oppdateres og utvides av WHO hvert år. Utbrent-tilstanden kommer inn under ICD-11-seksjonen, under problemer forbundet med arbeid og arbeidsledighet.

Hva kjennetegner tilstanden utbrent?

Ifølge CNN er det følgende kriterier som må være til stede hos pasienten for at det kan defineres som som utbrenthet:

  1. Følelsen av energitap og utmattelse.
  2. En økt følelse av mental fraværenhet, eller negative følelser og kynisme relatert til egen jobb.
  3. Redusert kapasitet og effektivitet på jobb.

Ifølge WHO må legen først utelukke andre mulige diagnoser som angst og andre psykiske lidelser, før det kan defineres som en midlertidig utbrenthet-tilstand.

Tilstanden skal også utelukkende brukes i forbindelse med jobbrelaterte plager, og ikke i andre livssituasjoner. Så er du utslitt av en rekke andre omstendigheter i tillegg til jobb, vil ikke utbrenthet være riktig definisjon på problemene dine.

LES OGSÅ: Utbrent? Her er symptomene du bør ta på alvor

MÅ UTELUKKE ANDRE DIAGNOSER: Ifølge klassifikasjonssystemnet må legen først utelukke andre mulige diagnoser som angst og andre psykiske lidelser, før utbrenthet-tilstanden (ikke diagnosen) kan stilles. FOTO: NTB Scanpix
MÅ UTELUKKE ANDRE DIAGNOSER: Ifølge klassifikasjonssystemnet må legen først utelukke andre mulige diagnoser som angst og andre psykiske lidelser, før utbrenthet-tilstanden (ikke diagnosen) kan stilles. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Etablert i 1974

Utbrenthet ble etablert som et begrep i 1974 da Herbert Freudenberger, en amerikansk psykiater, skrev artikkelen Staff Burnout, skriver Lommelegen.no.

Det defineres som en tilstand preget av utmattelse, mangel på entusiasme og motivasjon, kyniskhet, frustrasjon, en følelse av å ikke strekke til, i tillegg til mange andre fysiske og psykologiske symptomer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer