Kreft

Nå blir 70 000 nordmenn kalt inn på ny kreftsjekk

Nå er det nasjonale screeningprogrammet for tarmkreft i gang.

TARMKREFT: Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, for selv om kvinner oftest rammes av tarmkreft på verdensbasis, kommer norske menn like etter. Foto: Akershus universitetssykehus
TARMKREFT: Dette er første gang et norsk screeningprogram tilbys både menn og kvinner, for selv om kvinner oftest rammes av tarmkreft på verdensbasis, kommer norske menn like etter. Foto: Akershus universitetssykehus Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Nå har startskuddet for nasjonal tarmscreening gått: I løpet av de neste par årene vil alle 55-åringer i Norge få invitasjon til å delta.

De første invitasjonene ble sendt ut til 55-åringer i Østfold og Vestre Viken i mai i år. Tilbudet blir rullet gradvis ut til hele landet i løpet av det neste året.

Når screeningprogrammet er rullet ut til hele landet, vil om lag 70 000 55- åringer bli invitert hvert år til å delta.

Oppstarten av Norges tredje kreftscreeningprogram ble markert med en offisiell åpning på Akershus universitetssykehus mandag 22. august.

– Vi er glad for å kunne markere oppstarten av det nasjonale tarmscreeningprogrammet. De første deltakerne har alt fått invitasjoner, og vi ser at innkallinger og logistikken fungerer, sier leder i styringsgruppen for programmet og viseadministrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Jan Frich.

95 prosent overlevelse

For første gang etableres det nå et nasjonalt tarmscreeningsprogram i Norge. Det er ikke mulig å melde seg på eller bli henvist til Tarmscreeningprogrammet - og deltakelse er frivillig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.