Nordisk mat:

Nå er den nordiske dietten supertrendy

Norsk og nordisk mat tar over for middelhavsdietten.

NORDISK MAT: Grøt er på moten som aldri før, og flere vil ha nordiske, grove brød. FOTO: NTB Scanpix
NORDISK MAT: Grøt er på moten som aldri før, og flere vil ha nordiske, grove brød. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du hørt om den nordiske dietten? Middelhavsdietten har vært en av de virkelig store mattrendene de siste tiårene, men nå har den møtt en konkurrent. Flere utenlandske nettsider skriver nå om den nordiske dietten som det nye store.

At den nordiske dietten har blitt trendy er ikke nytt for matforsker Einar Risvik ved Nofima.

- Nei, det er noe vi har sagt en stund, men det tar jo litt tid før det synes, sier han.

Årsaken til at våre matvaner har nådd både USA og resten av Europa er blant annet at det norske kostholdet er relativt sunt. Det forbindes med lavere risiko for både hjertesykdom og fedme, og Risvik påpeker at sammenlignet med resten av den vestlige verden er fedmeproblematikken her i nord mindre.

I den britiske dokumentaren The Worlds Best Diet ble Island kåret til landet i verden med det sunneste kostholdet. Både Norge, Danmark og Sverige lå på topp 10-listen.

- Men hva er en nordisk diett?

- Det er de norske kostrådene. Det er mindre raske karbohydrater, mer grønnsaker, mer fisk og omega 3 og grove kornprodukter. Kostrådene er en god veileder på den nordiske dietten, sier Risvik.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise både fet og mager fisk hver uke

Fra franske bagetter til norsk brød

Det er nok lite komler, danskepølser og surstrømning, men det er mat vi nordmenn er opptatt av og anbefales i dag. I en artikkel hos CNN beskrives den nordiske dietten som et plantebasert kosthold der bærekraft, fersk og lokal mat står i sentrum.

Også The Independent trekker frem bærekraft og forklarer at dietten er rik på fisk helkorn, grønnsaker og bær.

Ser vi på hvordan utvalget i butikkene har forandret seg de siste tiårene, så ser vi også hvilken tradisjonell norsk mat vi fortsatt vil ha.

- Da ser vi at vi har beholdt grovt mel og fiber, mens i store deler av Europa er det lite av det, påpeker Risvik.

Bruken av grovt korn kan nok sies å være litt spesiell for Norden, men nå bytter franskmennene ut de lyse bagettene med norsk brød, og grøt laget på grove korn er inn som aldri før.

- Det er veldig stor interesse for grøt. Det har økt ganske kraftig og er en måte å få i seg grove kornprodukter som bygg og havre, sier Risvik.

LES OGSÅ: Så grovt bør brødet være, og slik vet du at det er det

FISK OG GRØNNSAKER: Norsk mat er supertrendy. FOTO: NTB Scanpix
FISK OG GRØNNSAKER: Norsk mat er supertrendy. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Nordisk gourmet

At nordisk mat gjør det stort i utlandet henger sammen med at fokuset på helse, bærekraft og naturlig mat har økt. Nå serveres granskudd, løvetann og bjørkesevje langt utenfor landegrensenene.

- Det er ikke bare en diett, men noe vi ser igjen i gourmetmarkedet, påpeker måltids- og forbruksforsker Annechen Bahr Bugge ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

- Nordiske kokker har vært utrolig flinke til å fremsnakke nordiske ingredienser.

Her hjemme blir vi stadig mer opptatt av kortreist og tradisjonell mat. Vi blir rådet til å spise mer fisk enn vi gjør, men nordisk sjømat gjør det stadig større i resten av verden, og spesielt øker eksporten til USA.

- Vi spiser nok noe mer fisk enn en del andre, men mindre enn ønskelig. Og rotgrønnsakene har jo hatt en renessanse de siste årene. Vi har byttet ut middelhavsgrønnsakene litt med dem.

LES OGSÅ: Fem grønnsaker du bør spise hver uke

Håper på mindre «nei-mat»

Aller helst er mye av maten vi spiser selvplukket eller til og med selvdyrket. Selv små oslobalkonger er i dag ofte fylt med urter og små grønnsaksplanter.

- Det er helt overraskende tall. Over halvparten av befolkningen har høstet frukt eller bær de siste 12 månedene, sier Bugge.

Og det er lite som tyder på at helsetrenden kommer til å gå over med det første. Den har også brakt med seg mange advarsler, men en ting både den nordiske og middelhavsdietten har lite av er ordet «nei».

- Mange av trenddiettene vi har sett de siste årene har vært eliminasjonsdietter. Det har vært mye «nei-mat», og jeg håper det blir sånn at vi fokuserer på maten vi kan spise mer av, sier Bugge.

LES OGSÅ: Vanskelig å spise sunt? Her er de enkleste kostholdsrådene

LES OGSÅ: Derfor er det så vanskelig å holde dietten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer