Omgangssyke:

Nå er det høysesong for omgangssyke

De første utbruddene av omgangssyke er allerede her. For eldre eller små barn kan viruset utgjøre en større risiko enn for de som ellers er friske - og det er faren for dehydrering man skal passe ekstra på.

OMGANGSSYKE: Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker. Foto: NTB
OMGANGSSYKE: Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus.

- De første utbruddene med norovirus er allerede meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten, skriver FHI i en nyhetsmelding.

Norovirus er den vanligste årsaken til omgangssyke eller smittsom mage- og tarmsykdom - og er ansvarlig for minst 50 prosent av alle utbrudd med mage- og tarminfeksjon på verdensbasis. Det kan ramme folk i alle aldersgrupper og går vanligvis over av seg selv i løpet av noen dager.

Men for eldre eller små barn kan viruset utgjøre en enn større risiko enn for de som ellers er friske:

- Norovirus er for de aller fleste en ufarlig infeksjon der symptomene går raskt over. Det er imidlertid viktig å få i seg nok væske for å forhindre dehydrering. Eldre, personer med underliggende sykdom eller små barn kan ha noe høyere risiko for dehydrering enn andre, sier Hilde Marie Lund, lege ved avdeling for smittevern og beredskap ved Folkehelseinstituttet.

Hvordan smitter det?

Omgangssyke er svært smittsomt og spres lett på steder hvor mange folk samles, eller folk bor tett.

Du er mest smittsom mens du har oppkast og diaré, men man er også smittsom i en kort periode før symptomstart og et par dager etter at oppkast og diaré har gitt seg.

- Det viktigste forebyggende tiltaket er å sørge for god håndhygiene, sier Lund - og understreker at det er håndvask som er best:

- Alkoholbasert hånddesinfeksjon er mindre effektivt mot norovirus, og håndvask med såpe og rennende vann er derfor det beste rådet for å forebygge smitte. Norovirus kan også smitte via mat og det er derfor viktig med god kjøkkenhygiene.

Ifølge FHI ble det varslet halvparten så mange utbrudd av norovirus i helseinstitusjoner i fjor sammenliknet med foregående år - og man regner med at forsterkede smitteverntiltak i forbindelse med covid-19-pandemien er en av årsakene til nedgangen.

OMGANGSSYKE: Magesmerter og kvalme er typiske symptomer på omgangssyke. FOTO: NTB
OMGANGSSYKE: Magesmerter og kvalme er typiske symptomer på omgangssyke. FOTO: NTB Vis mer

Omgangssyke: - Unngå brus!

Mens du kan gjøre mye for å forebygge å bli smittet av omgangssyke, finnes den ingen direkte behandling mot norovirusinfeksjon - annet enn å lindre symptomer og forebygge komplikasjoner.

Og spesielt for eldre og små barn hvor risikoen er knyttet til dehydrering, er det viktig med rikelig med drikke.

Ifølge FHI er det en fordel om væsken man inntar for å forhindre uttørring ikke inneholder for mye sukker - som for eksempel brus.

Forklaringen på det er at dette kan øke graden av diaré.

Også lettbrus inneholder søtningsstoffer som kan binde vann i tarmen, og opprettholde eller forverre diaréen, skriver FHI på sine nettsider.

- Dødsfall forekommer

FHI har ikke oversikt over eventuelle dødsfall knyttet til omgangssyke.

- Men vi vet at dødsfall blant skrøpelige eldre beboere i sykehjem tilknyttet norovirusutbrudd forekommer, uttaler Lund til Vi.no.

Hun forteller at fordi norovirusinfeksjon ikke er meldingspliktig til MSIS - som er det nasjonale overvåkingssystemet for smittsomme sykdommer - så har de heller ikke oversikt over antall smittetilfeller, aldersfordeling eller geografisk fordeling.

Men utbrudd i helseinstitusjoner eller ved mistanke om smitte via næringsmidler, skal det varsles til kommunelegen, FHI og eventuelle andre relevante instanser.

- Norovirus er svært smittsomt og kan raskt spre seg i avdelinger på helseinstitusjoner, både til beboere og ansatte. Det er viktig for helseinstitusjoner å være forberedt på utbrudd av norovirus, sier Lund - og forteller at et av tiltakene er gode rutiner for håndhygiene ved håndvask istedenfor hånddesinfeksjon.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer