Løping

Nå er du ekstra utsatt for løpeskader

Beina er ekstra sårbare etter en lang vinter med innetrening.

FRA MØLLE TIL ASFALT: Det er ekstra fort gjort å pådra seg belastningsskader nå som våren er her og du skal begynne å løpe mer utendørs igjen. Mer info får du nedover i saken.  Foto: Thinkstock
FRA MØLLE TIL ASFALT: Det er ekstra fort gjort å pådra seg belastningsskader nå som våren er her og du skal begynne å løpe mer utendørs igjen. Mer info får du nedover i saken. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang vinter på tredemølla, er det nok mange løpeentusiaster som gleder seg til å snøre på joggeskoene og ta en tur i skog og mark - uten risiko for speilblank is, benbrudd, eller slapsevåte løpesko.

Det er imidlertid et par ting du bør vite før du gir deg i vei på den milelange turen du pleide å ta før snøen meldte sin ankomst.

En vanlig tabbe når man veksler mellom vinter og vår, eller høst og vinter, er nemlig at man glemmer at underlaget man løper på også endrer seg i tråd med sesongen.

(Lyst til å delta på KK-mila 6. september? All info finner du her!)

LES OGSÅ: Slik vet du om du har feil løpeteknikk

Løper for langt, for fort

Hvis du for eksempel har løpt mye innendørs på mølla i vinter, har antagelig beina og føttene dine blitt vant til en helt annen form for belastning, enn asfalt, sti og grus - som du kanskje løp på i vår, sommer og høst.

Dersom du da legger ut på tidenes langtur på asfalt med én gang snøen er smeltet, er det stor sannsynlighet for at du vil pådra deg en betennelse eller andre, kjedelige belastningsskader.

TYNGRE UNDERLAG: Dersom du har løpt mye på tredemølle i vinter, kan det fort blir et slags "sjokk" for muskulaturen din å gå rett over til å løpe på mye asfalt - det kan derfor lønne seg å starte utendørsløping gradvis, så beina rekker å venne seg til det "nye" underlaget.  Foto: Thinkstock
TYNGRE UNDERLAG: Dersom du har løpt mye på tredemølle i vinter, kan det fort blir et slags "sjokk" for muskulaturen din å gå rett over til å løpe på mye asfalt - det kan derfor lønne seg å starte utendørsløping gradvis, så beina rekker å venne seg til det "nye" underlaget. Foto: Thinkstock Vis mer


- For det første er det helt vanlig å løpe litt lengre og litt raskere ute, enn det man har gjort på tredemøllen. I tillegg så er det sånn at på møllen løfter du på en måte bare opp steget/foten og setter foten ned igjen. Det er ikke noe spesielt skyv i frasparket på møllen fordi båndet du løper på går av seg selv, har tidligere toppidrettsutøver innen løping - Hanne Lyngstad, som nå jobber som Tech Rep og løpeekspert for Adidas, uttalt til KK.no:

- Når du løper ute er det virkelig din kropp som holder farten oppe og derfor opplever man større belastninger på legger, lår og ledd som knærne.

LES OGSÅ: Slik kommer du i toppform til sommeren

Lett å få beinhinnebetennelse

Beinhinnebetennelse er et av problemene mange kan oppleve å få som følge av endret trening og løpeunderlag.

- Beinhinnebetennelse er en klassiker når man endrer treningen sin noe. Om det er fra løping ute til saltrening, eller om det er fra inneløping til uteløping. Beinhinnebetennelse kommer ofte om det blir ny eller større belastning enn det man er vant til, forteller Lyngstad:

- Det er ofte at leggene blir ekstra belastet og strammer seg. Da gjør det vondt på innsiden av leggene. Dette kan jo også forekomme om du ikke har riktige løpesko for ditt løpesteg (over/normalpronasjon) eller om skoene dine burde vært fornyet.

BEINHINNEBETENNELSE?: Det er ofte at leggene blir ekstra belastet og strammer seg. Da gjør det vondt på innsiden av leggene - dette kan være et tegn på en påbegynnende betennelse.  Foto: Getty Images
BEINHINNEBETENNELSE?: Det er ofte at leggene blir ekstra belastet og strammer seg. Da gjør det vondt på innsiden av leggene - dette kan være et tegn på en påbegynnende betennelse. Foto: Getty Images Vis mer

LES OGSÅ: Trener du egentlig effektivt nok?

Løp én økt ute til å begynne med

Ifølge Lyngstad er det best å begynne utendørsløpingen i «det små». Med andre ord bør du la kroppen og beina dine venne seg til treningsformen og underlaget igjen.

- Jeg vil anbefale om du løper tre ganger i uken og starte med en økt ute og to inne. Uken etter kan du to økter ute og en inne. Variasjon er alltid bra for løpesteget og totalbelastningen. Og har du ekstra stive og støle bein, kan du jo gå på spinning, trene styrke eller gå en tur i stedet for å presse deg til å løpe med smerte, sier hun:

- For mye for fort er ofte en feil man gjør og det er dumt. Så mitt råd er at du ikke løper lenger eller hardere enn det du har vært vant til å løpe inne gjennom vinteren. Men heller å øke når du har kroppen med deg.

Tor Fauske, som er daglig leder på Löplabbet i Oslo, anbefaler også å begynne med korte turer på variert underlag, for så å bygge på etter hvert.

- Det aller beste er å begynne med litt kortere turer enn de du løp før du la skoene på hylla i høst. Begynn med 5 kilometer istedenfor 10, og husk å ta hviledager mellom øktene. Det er også lurt å variere øktene dine både i forhold til intensitet, lengde og underlag, og løp gjerne både på mølle, asfalt og sti, har han tidligere uttalt til KK.no.

VARIER UNDERLAGET: Det kan være lurt å variere underlaget når du begynner utendørsløpingen igjen. Løp litt på asfalt, litt på sti - i skog og mark og litt på mølla.  Foto: Thinkstock
VARIER UNDERLAGET: Det kan være lurt å variere underlaget når du begynner utendørsløpingen igjen. Løp litt på asfalt, litt på sti - i skog og mark og litt på mølla. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Få maks ut av løpeturen

Asfaltløping krever gode sko

Fortsatt er det slik at mange stier og skogsløyper er dekket av is, slaps og gjørme, og derfor blir asfaltløping det enkleste for mange – i hvert fall i byene. Asfaltløping er tungt for beina, og derfor er det ekstra viktig med gode sko dersom du løper mye på slikt underlag.

Ifølge Fauske trenger du imidlertid ikke egne asfaltsko, så fremt du har investert i en skikkelig løpesko tilpasset din fot og løpesteg.

- Nei, det er ikke slik at du trenger egne asfaltsko. Vanlige joggesko skal absolutt være mer enn bra nok, så fremt du har investert i en sko som passer din fot og løpesteg, har han fortalt.

- Det er derfor gode og riktig tilpassede sko er så viktig også. Har du sko som passer foten din kan du gjøre det meste. Mitt beste tips er altså å investere i et par skikkelige sko, samt ha en fornuftig progresjon på løpingen din. Mest mulig variasjon er nøkkelen for å unngå skader.

Lyst til å bli en løper? I denne artikkelen finner du all informasjonen du trenger når det gjelder utstyr, treningsprogram og motivasjon!

Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer