Tarmkreft

Nå får alle 55-åringer tilbud om tarmscreening

For første gang etableres det nå et nasjonalt tarmscreeningsprogram i Norge. Fyller du 55 år i løpet av 2022, vil du bli invitert til å delta.

REDUSERT RISIKO: Risikoen for å dø av tarmkreft kan reduseres med minst 25 prosent ved deltakelse i screeningprogrammet, anslår Kreftregisteret. Foto: NTB
REDUSERT RISIKO: Risikoen for å dø av tarmkreft kan reduseres med minst 25 prosent ved deltakelse i screeningprogrammet, anslår Kreftregisteret. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De siste 60 åra har forekomsten av tarmkreft i Norge tredoblet seg, og Norge er i dag et av landene i verden med høyest forekomst av denne kreftformen, ifølge Kreftregisteret. Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages hvert år. I Norge er tarmkreft dermed den nest hyppigste kreftformen etter prostatakreft.

Tarmkreft har gode prognoser når den oppdages tidlig. Problemet er at slik kreft gir få symptomer i starten. Screening, eller masseundersøkelse, har til hensikt å fange opp tilfeller som ellers kunne gått uoppdaget for lenge til at kreften lot seg kurere.

Alle kvinner og menn som fyller 55 år i 2022 og har bostedsadresse i Norge, vil nå få tilsendt invitasjon om å delta i et nytt screeningprogram for tykk- og endetarmskreft, der Kreftregisteret har det administrative ansvaret.

Det legges opp til at tilbudet vil være tilgjengelig for alle 55-åringer fem år etter at de første invitasjonene blir sendt ut.

Nytt program

Dette er første gang et nasjonalt tarmscreeningsprogram innføres her til lands. Tidligere har tarmscreening kun vært tilbudt utvalgte grupper i utvalgte fylker, og da som del av et forskningsprosjekt, ikke et screeningprogram. Forskningsprosjektet har imidlertid lagt grunnlaget for programmet som nå settes i gang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer