Havreboller

Nå får du havreboller på bensinstasjoner og kiosker

De smaker himmelsk godt og hevdes å være sunnere. Men er det egentlig det?

HAVREBOLLER: Havreboller er sunt, men hvor sunne er egentlig de vi får kjøpt på bensinstasjoner og kiosker?  Foto: Shutterstock / Tatiana Vorona
HAVREBOLLER: Havreboller er sunt, men hvor sunne er egentlig de vi får kjøpt på bensinstasjoner og kiosker? Foto: Shutterstock / Tatiana Vorona Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er få ting som er så herlig som nystekte boller,og vi nordmenn spiser MYE av denne baksten - særlig når vi er på farta, i bilen eller til fots. Det som er litt irriterende, er at boller ikke er spesielt sunt, og derfor skal du jo helst ikke spise slik bakst for ofte. Likevel er det sabla vanskelig å motstå når du først står på beninstasjonen og er skrubbsulten. 

Denne usunnhetsgraden har flere kiosker og bensinstasjoner her til lands tenkt å gjøre noe med, og kanskje du allerede har lagt merke til den nye «trend/it»-bollen som har inntatt landet? Det er nemlig hverken Litago-bollen eller Solo-bollen, men HAVRE-bollen!

Havreboller, som da er boller bakt med havregryn, sies å være et såkalt sunnere alternativ til de gode gamle hvetebollene. Og bollene har rett og slett blitt en skikkelig hit, også blant bakeentusiaster og matbloggere. Men, så kan du jo spørre da, er nå egentlig disse bollene så himla sunne?

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Kan være et salgstriks  

Torunn Nordbø, som er daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, synes det er flott at bensinstasjonene og kioskene fokuserer på å ta inn sunnere alternativer. 

- Vi nordmenn spiser mer og mer på farta, så at bensinstasjoner  og kiosker øker tilbudet av sunnere alternativer er en veldig positiv trend. 

- Boller som er laget av havregryn er langt sunnere enn boller som er laget av hvetemel, så dette synes jeg er bra – i alle fall hvis de er så sunne som de utgir seg for å være, sier hun.
 
Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog og en av ekspertene på Bramat.no, tror de sunne havrebollene kan være et salgstriks. 

- Det er mange matvarer som tilsettes ingredienser som forbindes med sunnhet, men så er de ikke så sunne likevel. Hvor sunne disse bollene egentlig er kommer an på hvor mye havre de inneholder og hva de er tilsatt utenom. 

- Det kan hende at bollene inneholder en stor andel hvetemel og en liten andel havre, samt mye sukker og fett – da går vinninga fort opp i spinninga. 

von Krogh anbefaler deg å sjekke havrebollenes næringsinnhold før du kjøper dem. 

- Det skal stå oppgitt på posen, men jeg er litt usikker på om det gjelder posene som fås kjøpt på bensinstasjoner og kiosker. Er det ikke oppgitt kan du spørre ekspeditøren, sier hun. 

LES OGSÅ: Sunnere å bake brød uten mel?

Ønsker å ha sunne alternativer til kundene 

Anne-Katrine Ertesvåg Aa, som er kategorisjef for mat i Deli de Luca Norge AS og Tiger AS, forteller at havrebollene deres ikke er noe lureri. 

- Havrebollene våre har en grovhetsprosent på 29, og inneholder et godt nivå av kostfiber. Næringsinnhodet per 100 gram havrebolle ser du nedenfor: 

Energi: 323 kcal
Fett: 6,0 gram
Mettede fettsyrer: 0,7 gram
Karbohydrater: 56,9 gram 
Sukkerarter: 19,0 gram 
Kostfiber: 3,1 gram
Protein: 8,1 gram
Salt: 0,3 gram 

Hvorfor er det viktig for dere å kunne tilby kundene deres sunne alternativer? 

For oss handler det om at kunden på bensinstasjonene og kioskene er like nyansert som ellers i landet. Derfor ønsker vi å ha et så godt utvalg som mulig av smaksrik mat, sunnere alternativer, glutenfrie produkter, ja rett og slett så det er mulig for den som kommer innom å finne noe som passer de akkurat da.

- Den som stopper på en bensinstasjon eller kiosk trenger å finne sin løsning akkurat der, for det er ikke bare å snu i døra og gå til neste sted når man ferdes langs veien. Det kan være langt til neste stasjon og da vil vi at våre kunder skal være fornøyd med det tilbudet vi gir, sier Ertesvåg Aa. 

HAVRE: Havre er et særdeles næringsrikt kornslag som inneholder blant annet jern, folat og gunstige fettsyrer.I tillegg har fibrene i havre en positiv effekt på blodsukkeret vårt!  Foto: Shutterstock / NoRegret
HAVRE: Havre er et særdeles næringsrikt kornslag som inneholder blant annet jern, folat og gunstige fettsyrer.I tillegg har fibrene i havre en positiv effekt på blodsukkeret vårt! Foto: Shutterstock / NoRegret Vis mer

Havre har en rekke positive egenskaper   

Dersom bollene du kjøper eller lager selv har et høyt innhold av havre har du gjort det rette valget. Havre er nemlig et særdeles næringsrikt kornslag som inneholder blant annet jern, folat og gunstige fettsyrer. 

- Det som gjør havre så unikt er fiberne - de er litt annerledes enn dem vi finner i hvete. Havre inneholder noe som heter betaglukaner, som er en type fiber som blant annet kan senke blodsukkeret etter at man har spist. 

- Det kan også forebygge høyt kolesterol og bidra til å senke kolesterolet dersom det er for høyt, forklarer von Krogh. 

En annen positiv ting med havreboller er at de er glutenfrie - i alle fall de du lager selv. 

- Havre er i utgangspunktet et glutenfritt korn, men i produksjonen kan det bli forurenset av gluten hvis det er produsert i samme lokaler som hvete. Havre som det står merket glutenfritt på er imidlertid helt glutenfritt, og dermed trygt å spise for dem som har glutenallergi. 

- I tillegg inneholder havre to til tre ganger mer sunt fett enn hvete – fettet er stort sett umettet, men også bitte litt mettet. Det er derfor havre er litt mer kaloririkt enn hvete. 

Det er ingen tvil om at havreboller er et bedre valg enn hveteboller. Det betyr imidlertid ikke at du skal skal overdrive inntaket. 

- Hvor mange du kan spise kommer an på hvor grove bollene er og hvor mye sukker og fett de er tilsatt. For husk at boller først og fremst er kosemat. Det enkleste kostrådet er og blir det beste; «Litt av alt og alt med måte», sier Nordbø. 

HJEMMELAGDE HAVREBOLLER: Lyst på noe godt? Hva med å bake havreboller med vaniljekrem?  Foto: Brød og Korn
HJEMMELAGDE HAVREBOLLER: Lyst på noe godt? Hva med å bake havreboller med vaniljekrem? Foto: Brød og Korn Vis mer

LES OGSÅ: 6 geniale triks som gjør maten ENDA sunnere

Lag havreboller med vaniljekrem 

Har du lyst til å bake havreboller i helgen? Da bør du prøve disse herlige havrebollene med vaniljekrem. De er kjempeenkle å lage og smaker supergodt – nam! Oppskriften gir cirka 24 boller.

Dette trenger du: 

  • 6 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 pk gjær 
  • 800 gram hvetemel (du kan redusere mengden hvetemel og øke mengden havregryn)
  • 200 g lettkokte havregryn
  • 1 ½ dl sukker 
  • 2 ts malt kardemomme 
  • 1 pk ferdig vaniljekrem til fyll
  • 1 stk egg til pensling 
     

Slik gjør du: Smelt smøret og ha i melken. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel og havregryn blandet med sukker og kardemomme. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.

Hev deigen under plast eller et håndkle på et lunt sted til dobbelt størrelse, cirka 40 minutter. Del så deigen i 24 like store deler. Trill runde boller. Trykk dem litt flate, legg en liten klatt vaniljekrem på og brett sammen til en liten pakke. Pass på å lukke skjøten godt.

Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving i cirka 20 til 30 minutter. Pensle bollene med egg og dryss på havregryn. Stek så bollene midt i ovnen ved 225 grader i 5 til 10 minutter. Avkjøl på rist og nyt! 

Kilde: brodogkorn.no 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer