Blodgivere

Nå får også disse gi blod

– Vi trenger flere blodgivere!

BLODGIVERE: Reglene har opplevdes diskrimenerende for en stor gruppe mennesker, og flere har tatt til orde for å endre reglene. FOTO: NTB
BLODGIVERE: Reglene har opplevdes diskrimenerende for en stor gruppe mennesker, og flere har tatt til orde for å endre reglene. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Etter mye debatt om hvorvidt regelen om at homofile menn ikke kan gi blod, skal bli stående eller ikke, har nå blitt opphevet. Det skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

Flere har tatt til orde for at regelen skal endres. Siden 2017 har homofile og menn som har sex med menn vært nødt til å unngå samleie i ett år før de har kunnet bli blodgivere.

– Talspersoner for skeive organisasjoner har tatt opp at dagens regelverk er urimelig. Det er bakgrunnen for at vi ga Helsedirektoratet i oppdrag å oppdatere kunnskapsgrunnlaget, og vurdere endringer i regelverket, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i pressemeldingen.

Det trengs stadig blodgivere for å sikre blodbanken nok blod, men å utelukke en gruppe fra å kunne frivillig bidra, har fått mange til å se rødt.

Trenger flere blodgivere

Helseministeren er tydelig på at det trengs flere blodgivere, og har oppfordret at Helsedirektoratet til vurdere reglene.

Det er strenge krav til å gi blod, og man kan havne i karantene mot å gi blod dersom man har «byttet seksualpartner, tatt piercing, vært syk eller reist i land der infeksjonssykdommer som smitter med blod».

– Vi trenger flere blodgivere! Det er derfor viktig å legge til rette for at de som kan og vil gi blod, kan gjøre dette på en trygg måte.

I utgangen av året vil de nye reglene tre i kraft.

INKLUDERER FLERE: Det trengs stadig flere blodgivere. FOTO: NTB
INKLUDERER FLERE: Det trengs stadig flere blodgivere. FOTO: NTB Vis mer

– Diskriminerende

At homofile menn som har samleie med menn ikke kan få gi blod, blir av mange sett på som diskriminerende.

André Fredheim sier til NRK at han har ønsket å gi blod fra han var ung, men ikke har hatt muligheten fordi han er homofil.

– Jeg mener reglene har vært diskriminerende. Man føler seg annerledes, sier Fredheim.

Grunnen til at menn som har sex med menn ikke kan være blodgivere, har vært fordi denne gruppen har høyere risiko for å bli smittet av hiv og noen andre sykdommer.

Endret

Nå er reglene endret, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding tirsdag – homofile og menn som har sex med menn kan gi blod på lik linje med heterofile uten karantenetid på ett år

– Blodgivere gjør en uvurderlig innsats for samfunnet og for andre mennesker. Jeg er glad for at vi nå har fått et oppdatert faglig kunnskapsgrunnlag, og at det åpnes opp for at menn som har sex med menn i stabile parforhold kan gi blod, sier Kjerkol.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer