Dobbelthake:

Nå finnes det en sprøyte mot dobbelthaken

- Dette området responderer ofte dårlig på trening, og kan være vanskelig å slanke bort, sier ekspert.

DOBBELTHAKE: I dag finnes det en løsning for alt, til og med dobbelthake. FOTO: NTB Scanpix
DOBBELTHAKE: I dag finnes det en løsning for alt, til og med dobbelthake. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Dobbelthaken er kanskje ikke det vi ville pekt på som det mest sexy området på oss selv. Sjansen er vel heller større for at du har sittet foran speilet og prøvd å se hvordan du ville sett ut med et perfekt framhevet kjeveparti.

I dag kan man visstnok få fikset på hva som helst kan det virke som – ja, til og med dobbelthaken. Vi snakker selvsagt om kosmetiske inngrep.

LES OGSÅ: 9 kjendiskvinner som tok plastisk kirurgi litt vel langt..

– Behandling av dobbelthake har vi gjort i mange år, i form av klassisk fettsugning og halsløft for eksempel, sier Bjørn Tvedt, plastisk kirurg og medisinsk ansvarlig lege ved Akademikliniken Norge, til KK.no.

Men nå har det altså kommet en helt ny metode å bli kvitt dobbelthaken på, en metode som er mindre omfattende enn en fettsugning, fordi det rett og slett ikke innebærer kirurgi.

– Dette er en injeksjonssubstans som sprøytes inn og som ødelegger fettcellenes cellevegg, og da forsvinner fettcellene for alltid, forklarer han.

Nylig godkjent i Norge

Injeksjonen inneholder virkestoffet deoksykolsyre, som er et stoff som produseres naturlig i kroppen for å lette nedbrytningen av fett, forteller Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud».

– Syren bryter ned fett og fettceller permanent, uten bruk av kniv eller andre metoder, som gjør dette til en ny og revolusjonerende behandling for områder hvor man tidligere måtte ha brukt fettsuging eller kirurgi, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Sliter du med å bli kvitt magefettet?

DOBBELTHAKE: Noen får lettere dobbelthake enn andre, og det er ikke alltid så lett å slanke bort. Foto: Scanpix.
DOBBELTHAKE: Noen får lettere dobbelthake enn andre, og det er ikke alltid så lett å slanke bort. Foto: Scanpix. Vis mer

Legemiddelet som går under navnet Belkyra, ble tidligere i år godkjent for kosmetisk bruk i Norge, og er dermed det første godkjente legemiddel for behandling av uønsket fett under haken. Men det er likevel ikke helt nytt. I USA og Canada har det allerede rukket å bli en svært populær behandling.

– Behandlingen er relativt ny, selv om man har visst om effekten av deoksykolsyre lenge. Den ene varianten, Belkyra, ble først FDA godkjent for bruk på dobbelthake i 2015. I dag finner man andre merker på markedet med bruksområder også utenfor hake, som for eksempel mage-region eller underarmer, forklarer Lønning.

LES OGSÅ: Har du fått disse solskadene i sommer?

Dobbelthaken er et vanlig problemområde

Hvor fettet lagrer seg på kroppen kan være ganske individuelt. Noen vil derfor ha lettere for å få dobbelthake enn andre. Selv relativt slanke mennesker kan ha litt ekstra under haken. Og ifølge Lønning er dette et område mange sliter med på grunn av anatomiske endringer som skjer med alderen.

– Dette området responderer også ofte dårlig på trening, og kan være vanskelig å slanke bort. Tyngde og slapphet i huden under haka er et gjentakende problem for mange pasienter, forteller hun.

Men fettet under haka forsvinner ikke på et blunk, effekten kommer gradvis.

– Det krever minimum to behandlinger, maksimalt fem, med seks ukers mellomrom. Det er mengden fett under haka som avgjør hvor mange behandlinger du trenger, og dermed også prisen. Prisen beregnes per glass Belkyra, og de fleste bruker rundt tre glass per behandling, forteller Tvedt.

Han forteller at behandlingen vil gi en bedre estetikk i halskonturen, og selve silhuetten vil være forbedret for livet. Men spørsmålet er; er det trygt?

– Ja, dette er en ganske trygg behandling. Det er noen få som har fått en forbigående nerveskade som gir skjevhet over munnen, men det er ingen som har fått varige problemer, forteller han.

LES OGSÅ: Jordan (25) har brukt nesten 1,5 millioner kroner på å se ut som Kim Kardashian

Viktig å utelukke kreft og cyster

Det er likevel ikke slik at alle og enhver kvalifiserer til å få denne behandlingen, det er noen kriterier du må oppfylle. Først og fremst må du faktisk ha en dobbelthake (den lille valken du får under haka når du tar en selfie nedenifra kvalifiserer ikke, dessverre – eller skal vi si heldigvis).

EKSPERTEN: Rolah O. Lønning, er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud». Foto: Privat.
EKSPERTEN: Rolah O. Lønning, er kosmetisk lege på BeWell klinikken og har skrevet boken «Frisk hud». Foto: Privat. Vis mer

– Som med alle behandlinger må pasienten være en god kandidat for å få best mulig resultat. Man skal ikke ha for lite fett, og heller ikke altfor mye, dette er en vurdering jeg tar på konsultasjon til behandlingen. Du skal heller ikke ha pågående infeksjon i behandlingsområdet, eller være gravid når du får behandlingen, sier Lønning.

Også Tvedt understreker at dette er en behandling for de med moderat til alvorlig dobbelthake.

– Men det er også mange varianter av dobbelthaker. Hos noen sitter fettlaget dypt, hos noen kan det være mer snakk om slapp og løs hud. Men injeksjonsbehandlingen egner seg best til overfladisk fett – altså der fettlaget ligger like under huden, forteller han.

Dette er heller ikke de eneste faktorene som tas i betraktning. Hudkvaliteten din bør være god, og du bør ikke ha for mye hudoverskudd. I tillegg må legen også ta hensyn til tungebenet ditt, og at dette ikke sitter for lavt, for da blir ikke den estetiske effekten helt topp.

– Når det er sagt må man også forsikre seg om at det faktisk er overfladisk fett som er årsaken til dobbelthaken, og at det ikke er kreft eller en cyste. Gå derfor alltid til kvalifiserte og sertifiserte behandlere, påpeker Tvedt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer