Fodmap:

Nå googler «alle» fodmap

- Det har tatt helt av, sier ernæringsfysiolog.

FODMAP: Ifølge Google Norway var det den desidert mest populære dietten å google i 2017. Foto: NTB Scanpix
FODMAP: Ifølge Google Norway var det den desidert mest populære dietten å google i 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sitter du akkurat nå med et nyttårsforsett om å gå ned i vekt og bli sunnere, og lurer på hvordan du skal nå dette målet? Da er det noen dietter det er større sannsynlighet for at du kommer til å følge enn andre.

Google Norway har utarbeidet en oversikt for KK, som viser hvilke dietter som var de mest populære i 2017.

Øverst på listen er en diett som ikke har som mål å oppfylle ønsker om lavere vekt, men friskere tarmer og bedre helse. Den mest populære dietten i 2017, var ifølge Google Norway, nemlig fodmap.

LES OGSÅ: Dette bør du egentlig veie

LES OGSÅ: Nå kan du ta slankesprøyte

Fodmap-feber

- Tarmens ve og vel har fått stadig mer oppmerksomhet de siste årene. Vi vet nå hvor viktig den er for både humør, velvære og helsen i hele kroppen, ikke bare lokalt i selve tarmen. Og med fodmap-dietten og boken «Sjarmen med tarmen», har det tatt helt av, sier selvstendig ernæringsfysiolog og kursholder Gunn Helene Arsky til KK.

Fodmap-dietten går ut på at du ved å unngå visse matvarer, kan redusere mageproblemer hvis du har symptomer på irritabel tarm (IBS). Undersøkelser viser at omtrent ti prosent av oss har problemer med tarmene.

- Irritabel tarm-syndrom er en betegnelse for ulike mageplager som antakelig skyldes avvik i hvordan tykktarmen fungerer. Det er flere kvinner enn menn som plages av irritabel tarm, uten at forskerne ennå kan forklare hvorfor det er slik, sier Arsky.

Hun forteller at det blant mange pågående studier om fodmap, nå også gjøres en studie som kan antyde at det kan være negativt for tarmfloraen å følge en streng fodmap-diett.

Arsky er imidlertid ikke overrasket over at fodmap-dietten er den mest populære dietten å google i 2017.

- Jeg får mange spørsmål om fodmap fra mennesker som fortvilet leter etter hvilke matvarer de kan spise, og ikke skjønner hvorfor de blir mer og mer plaget desto sunnere de spiser, sier Arsky.

LES OGSÅ: Ny medisin skal slanke nordmenn

LES OGSÅ: Magefettet er lettest å bli kvitt

Topp 10-listen

Heller ikke lege og forfatter av en rekke bøker om kosthold, Berit Nordstrand, er overrasket over at så mange vil vite mer om fodmap. Hun tror i likhet med Arsky, at det handler om at vi har fått mer kunnskap om temaet.

- Vi har fått veldig mye mer forskning om tarmflora og tarmbakterier den senere tiden. Vi hører stadig flere fortelle at de har problemer med tarmen, og vi har begynt å se noen sammenhenger vi ikke har sett før, sier Nordstrand til KK.

Hun har skrevet boken «Tarmens medisin», som kommer ut om kort tid og som handler om hva du bør spise for å få en sunnere tarm og bedre helse.

- Det er så mange som sliter med allergier, betennelser, oppblåsthet, dette kan vi lindre ved å spise bedre, sier Nordstrand.

Det var imidlertid ikke bare fodmap vi googlet i 2017. Charlotte Ekholt, som er communications manager i Google Norway, har utarbeidet en topp 10-liste for KK, som ser slik ut:

  1. Fodmap diet
  2. Mosley diet
  3. Low Carb diet
  4. Grete Roede-metoden
  5. Yokebe diet
  6. Fat loss diet
  7. Mediterranean diet
  8. Viktväktarna
  9. Sykehusdietten
  10. 5-2 diet

LES OGSÅ: Den vanligste årsaken til mageproblemer

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer