Influensavaksine:

- Nå haster det med å bli vaksinert om man skal ha noe beskyttelse før jul

Spesielt om du og barna skal feire jul med besteforeldre.

INFLUENSAVAKSINE: Jula er dessverre midt i influensasesongen, og skal du feire med noen i risikogruppene bør du kanskje ta noen forholdsregler. FOTO: NTB Scanpix
INFLUENSAVAKSINE: Jula er dessverre midt i influensasesongen, og skal du feire med noen i risikogruppene bør du kanskje ta noen forholdsregler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er høysesong for influensa, og hadde det ikke vært typisk hvis du ble sengeliggende i juleferien? Det kan være plagsomt og kjedelig å få influensa, men for de fleste av oss er det heldigvis helt ufarlig. Slik er det dessverre ikke for alle.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det nærmere 1,5 million mennesker i Norge som har økt risiko for komplikasjoner av influensa. Og i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen.

En av risikogruppene er eldre mennesker, våre kjære besteforeldre som vi gjerne tilbringer tid med i jula. Og dem vi vil jo ikke smitte.

– Ofte når man er riktig syk med influensa så har man feber og er sengeliggende, noe som gjør at kontakten til andre begrenses ganske så naturlig, heldigvis, sier Karoline Bragstad, som er seniorforsker ved Nasjonalt influensasenter Norge ved Folkehelseinstituttet, til KK.no.

Men vær obs på at man også kan smitte andre før man blir syk, altså i oppstarten av sykdommen, og andre ganger blir man rett og slett ikke «syk nok» til at man blir sengeliggende.

– Det ville være synd om man skulle gå ut å si at småsyke barn ikke skal omgås sine besteforeldre i julen. Man får heller ta sine forholdsregler, med å prøve å begrense kontakten generelt dersom man har et barn som er syk eller er syk selv, samt god hånd og hostehygiene, anbefaler hun.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på influensa og forkjølelse?

Disse kan bli alvorlig syke av influensa

Spesielt bør man ta hensyn til dette dersom man har personer i sin omgangskrets som ikke vil tåle å bli syk av influensa, som man vet har en ekstra risiko for å bli alvorlig syk. Og de vanligste risikogruppene er gravide og eldre mennesker over 65 år. Men også barn og voksne med tilleggsrisikoer som:

  • Diabetes type 1 og 2.
  • Kronisk lungesykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt.
  • Kronisk nevrologisk sykdom eller skade.
  • Nedsatt immunforsvar.
  • Svært alvorlig fedme (KMI over 40).
  • Annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege.
UTSATT: Influensa kan være uskyldig for et barn, men alvorlig for eldre mennesker. Pass på hvis ikke besteforeldrene har vaksinert seg. FOTO: NTB Scanpix
UTSATT: Influensa kan være uskyldig for et barn, men alvorlig for eldre mennesker. Pass på hvis ikke besteforeldrene har vaksinert seg. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Svært utsatte personer anbefales influensavaksine. Dette er det eneste forebyggende tiltaket vi har mot influensa. Ellers er det viktig med god og riktig håndvask, såpe og vann, og god hostehygiene.

- Å holde minst én meters avstand til den man ikke vil smitte kan hjelpe litt, og ikke dele håndklær for eksempel, forteller Bragstad.

LES OGSÅ: Influensa - Det er ikke mannfolka som er verst

Ikke så høy vaksinsasjonsdekning i Norge

Influensavaksinen er en god måte å beskytte seg på, men bør både vi og barna våre ta vaksinen før jul?

– Vaksinen er laget for å kunne gi beskyttelse mot verste utfall for de som trenger det mest. Ideelt sett så burde besteforeldre hvis de er over 65 år være vaksinert selv, men dessverre så er vaksinasjonsdekningen ikke så høy i Norge. Vi oppfordrer folk i risikogrupper til å vaksinere seg, men det er ingenting i veien for at foreldre og barn vaksinerer seg også, forteller Bragstad.

Det at man er besteforelder betyr likevel ikke at man automatisk er i risiko for alvorlig utfall av influensa.

– Dersom besteforeldrene har en underliggende sykdom, eller det er andre ting som gjør at de er skrøpelige og kanskje ikke vil tåle en influensainfeksjon, så er det jo en fin ting å vaksinere seg selv for å prøve å beskytte dem så best man kan, sier hun.

Utover det får man bare ta vanlige forhåndsregler, begrense kontakt når man er syk, god hånd og hostehygiene og holde litt avstand.

LES OGSÅ: Disse vaksinene bør du friske opp

Er du syk bør du ikke lage julemiddagen

Ifølge Eva Johanne Lillebakken, seniorrådgiver ved seksjon hygiene og drikkevann i Mattilsynet, skjer smitteoverføring ved hosting, nysing og nær kontakt med syke mennesker.

– Viruset kan også overføres fra hendene til gjenstander, som dørhåndtak og mat. Der kan viruset leve et par timer, som øker risikoen for at andre får det på sine hender og fører det inn i nese eller munn, sier hun til KK.no.

Når du har influensa bør du derfor ikke lage mat til andre, hvis du kan unngå det. Det samme gjelder ved magesyke, vondt i halsen, eller hvis du har betente sår på hendene. Å vaske hendene er derfor en av de viktigste hygienereglene når det kommer til matlaging.

– Vask hendene før du lager mat, når du spiser mat, og mellom håndtering av ulike råvarer. Og selvsagt etter toalettbesøk. Vask kniver og skjærebrett ofte og hold rent på kjøkkenbenken. Kjøkkenkluten kan være en bakteriebombe! Vask den i maskin på minst 60 grader og bytt den ut ofte, forteller Lillebakken.

LES OGSÅ: Redd for å bli syk i jula? Styr unna disse bakteriebombene

KJØKKENHYGIENE: Husk håndvasken når du lager julemiddagen. Og de som er syke bør helst ikke delta i matlagingen. Foto: Scanpix.
KJØKKENHYGIENE: Husk håndvasken når du lager julemiddagen. Og de som er syke bør helst ikke delta i matlagingen. Foto: Scanpix. Vis mer

Være vaksinert til jul? Da haster det

Hvis du først bestemmer deg for at du og andre i familien vil ta influensavaksinen så nytter det ikke å vente til rett før jul. Vaksinen fungerer nemlig ikke umiddelbart. Kroppen trenger cirka 14 dager på å bygge opp beskyttelsen fra man har tatt vaksinen.

– Nå haster det med å bli vaksinert om man skal ha noe beskyttelse før jul. Det begynner å øke på med influensa i samfunnet nå. I mellomtiden, altså på disse 14 dagene, kan man saktens bli syk av influensa likevel, forklarer seniorforskeren.

Det er derfor viktig å ta vaksinen tidlig i sesongen når det er lite virus i omløp, for da er risikoen for smitte minst. Det er også viktig å huske på at vaksinen kun gir beskyttelse mot influensa, og ingen av de mer enn 100 andre virus og bakterier som kan gi lignende symptomer.

– Dessverre er det også slik at man har ingen garanti for ikke å bli syk selv om man har tatt vaksinen. Det kan være veldig mange varianter av viruset som sirkulerer på samme tid og vaksinen inneholder bare tre av disse. Derfor kan man være uheldig å bli smittet av en variant som ikke er i vaksinen og likevel bli syk, forteller Bragstad.

Når det er sagt vil vaksinen i de fleste tilfeller gi en viss form for kryss-beskyttelse over for andre varianter også, slik at sykdomsforløpet gjerne blir mildere enn dersom man ikke hadde vaksinert seg.

– Man hører ofte om fortvilte eldre som er vaksinert og likevel blir syk eller innlagt med influensa, men da skal man huske på at alternativet som ikke-vaksinert kunne ha vært så veldig mye verre, legger hun til.

LES OGSÅ: - Det er aldri for sent å ta HPV-vaksinen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer