Frikort

Nå heves frikortgrensa: - De kronisk syke rammes hardest

1. januar økes frikortgrensa for egenandeler til helsetjenester og medisiner fra 2460 kroner til 2921 kroner. Det betyr 461 kroner mer i helseutgifter for de som trenger det.

DYRERE HELSE: Arbeiderpartiet øker egenandelstaket på frikort for helsetjenester med nesten 20 prosent fra 1. januar 2022. Foto: NTB
DYRERE HELSE: Arbeiderpartiet øker egenandelstaket på frikort for helsetjenester med nesten 20 prosent fra 1. januar 2022. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Forslaget om å øke egenandelstaket ble først framlagt av Solberg-regjeringen, men Støre-regjeringen har ikke endret det. Derfor må alle som har en del utgifter til helsetjenester og medisiner fra 2022 ut med 461 kroner mer før de får frikort.

I dette ligger det også en prisøkning i egenandelene, slik at helseutgiftene øker også for de som ikke har så store utgifter at de når frikortbeløpet.

Flere kritiserer nå økningen i egenandelstaket, og sier at det er de svakeste som rammes.

- De kronisk syke rammes hardest

Hogne Skogesal, assisterende generalsekretær i Astma- og allergiforbundet (Naaf) kommentarer at et av argumentene for å øke egenandelstaket har vært at de med lave helseutgifter ikke trenger like mye økonomisk støtte.

- Samtidig kan det hevdes at disse kun i liten grad vil belaste helsevesenet og helsebudsjettene, selv om de skulle nå opp til grensen for frikort i løpet av et kalenderår, sier Skogesal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.