Førerkort for eldre:

Nå kan du slippe helseattest

Det kan gå mot politisk flertall for å fjerne den obligatoriske helsetesten alle over 80 år må bestå for å beholde førerkortet.

PROVOSERT: Mange friske eldre har vært provosert over den obligatoriske testingen som slår inn idet de fyller 80 (75 inntil 2019). Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
PROVOSERT: Mange friske eldre har vært provosert over den obligatoriske testingen som slår inn idet de fyller 80 (75 inntil 2019). Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

De tre opposisjonspartiene Ap, SV og FrP snakker nå samme sak: De ønsker å fjerne ordningen som sier at alle etter fylte 80 år må til lege hvert tredje år og få en helseattest for å kunne beholde sertifikatet. Før 2019 var aldersgrensa 75.

– Det er trist å høre at friske og oppegående eldre mister førerkortet bare fordi de ikke består en teoretisk prøve som har lite med bilkjøring å gjøre. Dette fungerer ikke etter hensikten, oppleves belastende, diskriminerende og ydmykende, sier FrPs stortingsrepresentant og transportpolitikker Tor Andre Johnsen, i en pressemelding. Det var DinSide som omtalte saken først.

Test ved mistanke

Vi.no har gjentatte ganger skrevet om ordningen som fratar mange eldre bevegelsesfriheten ved at de ikke lenger kan kjøre bil. Overtesting har vært en reell bekymring, og testene som benyttes i vurderingen av kjøreevne er omdiskutert.

I desember fremmet SV forslaget «Stortinget ber regjeringen fjerne kravet om obligatorisk, aldersbestemt helseattest for eldre som grunnlag for førerkort.», som både Ap og FrP støtter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer