Avokado:

Nå kommer avokadoen uten stein - og med spisbart skall

- Hvis denne er skapt frem på den måten som de sier så er det en strålende nyhet, sier ekspert.

AVOKADO: Avokado er en frukt proppfull av næringsstoffer. Nå vil det dukke opp en ny og mer lettvint variant av den grønne skjønnheten. FOTO: NTB Scanpix
AVOKADO: Avokado er en frukt proppfull av næringsstoffer. Nå vil det dukke opp en ny og mer lettvint variant av den grønne skjønnheten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Avokado er proppfull av næringsstoffer og har med tiden blitt veldig populært. Hvis denne er skapt frem på den måten som de sier så er det en strålende nyhet. Det sier selvstendig ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky til KK.no.

Avokadoen har tatt verden med storm, og har blitt en ettertraktet grønnsak - både som guacamole og som tilbehør til mat, men også som sunn snacks og pålegg til brødskiva.

Faktisk så spiser vi nordmenn mest avokado i hele Europa.

I 2015 ble det solgt rundt 40 millioner avokado over disk fra norske dagligvarekjeder. Et tall som bare øker for hvert år.

For omtrent en måned siden delte vi i KK-redaksjonen nyheten om den nye light-versjonen av avokado. Jeg snakker om den typen som visst nok skal bestå av 30 prosent mindre fett og færre kalorier enn den originale - og som har splittet «avokado-communityen» verden over.

Nå har imidlertid nok en nyhet fra avokadoens verden kommet frem i lyset. For ifølge nettsiden godt.no vil det om kort tid dukke opp en variant som kan gjøre hverdagen til alle avokado-elskerne der ute litt enklere.

Vi ønsker «cocktailavokadoen» velkommen på markedet. Den er helt uten stein og med et skall som kan spises.

Cocktailavokado

Denne avokadotypen er dog mye mindre enn det vi er vant med fra før. Den er omtrent mellom fem til åtte centimeter lang, og har fått navnet «cocktailavokado» - mye på grunn av størrelsen.

Selskapet Marks & Spencer, som blant annet spesialiserer seg innen luksusmatvarer, skriver i en pressemelding at fruktkjøttet på denne frukten er «kremet, blek i fargen og rik på smak».

Men hvordan de har fått til å lage en avokado uten stein? Jo, det har de oppnådd ved at avokadoblomsten ikke pollineres, ifølge presseskrivet.

Å pollinere vil si det samme som å overføre pollenkorn mellom blomsten på en eller flere planter for å skape en befruktning - sånn at frø kan dannes.

- Dette må være strålende

Ernæringsfysiolog Arsky hadde ikke hørt om nyheten før KK presenterte det for henne, men omtaler den nye steinfrie varianten som en god løsning for å få i seg den sunne grønnsaken på en lettvint måte.

Hun forteller at hun faktisk har hørt om flere tilfeller hvor folk har måttet dra til legevakten med kuttskader på hendene som følge av en lang og hard kamp mot avokadosteinen.

- Det slipper vi vel mer av nå da, ler Arsky.

Mer fiber

Det at også skallet på avokadoen endelig kan spises, trekker hun frem som noe spesielt bra.

- Skallet har dessverre alltid vært altfor hardt til å kunne spises. Hvis det nå har blitt mykere og mer kremet fører det til at vi vil kunne få i oss mer fiber. Det er supert.

- Har du hørt om flere tilfeller hvor frukt eller grønnsaker har blitt laget på en spesiell måte for at det skal bli enklere for forbrukerne å tilberede det?

​- Alle sortene vi finner i butikkhyllene er jo et resultat av menneskelig påvirkning. De er krysset frem for å ha lengre holdbarhet og bedre smak. Jeg tror likevel ikke at jeg kan komme på noe som ligner på dette.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer avokado

Vil bli dyr

Ernæringsfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Cathrine Øverås Frisvold, sier til KK at hun akkurat har blitt introdusert for den nye grønnsaken av sjefen sin, og omtaler nykommeren som en «veldig spennende variant».

- Nå vet jeg ikke enda så mye om innholdet, men det jeg vet er at vi nordmenn er glad i avokado, og det at det nå vil bli en mer «snacks»-grønnsak er helsemessig helt supert.

- Vet du omtrent hva prisen vil ligge på?

- Jeg kan ikke si helt sikkert hva prisen vil bli, men jeg har hørt rykter om at den blir dyr. Samtidig må vi tenke på at vi nå slipper å fjerne mye av innholdet i grønnsaken, og kan derfor dra nytte av så og si hele produktet. Sånn sett vil det jo gå litt opp i opp, sier Øverås Frisvold.

LES OGSÅ: Trikset som gjør at avokadoen modnes raskere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer