Nå kommer «kjøtt» av insekter

Men er vi nordmenn tøffe nok?

VIL FÅ NORDMENN TIL Å SPISE INSEKTER: - Jeg forventer å se produkter i hyllene snart, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
VIL FÅ NORDMENN TIL Å SPISE INSEKTER: - Jeg forventer å se produkter i hyllene snart, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Insekter spises av millioner av mennesker over hele verden, og spesielt i Asia er det en svært naturlig del av et vanlig kosthold. I Norge er det imidlertid ikke like vanlig, selv om FNs matvareorganisasjon FAO har kommet med en oppfordring om at vi bør spise mer insekter.

Nå skal et nytt proteinpulver, laget av gresshopper, prøve å endre nordmenns holdning til å spise insekter. Produktet ble lansert i Finland for noen uker siden, og skal visst også komme til Norge. (Pssst: Hva med en insektsbrownie til dessert i dag?)

Pulveret er både laktosefritt, glutenfritt og soyafritt, skriver forskning.no.

Én av fordelene med det nye produktet er at det skal være svært klimavennlig, da det nesten ikke fører til noe klimautslipp. Grunnen til det er blant annet at det trengs mindre jord og vann enn ved annen kjøttproduksjon.

I dag spiser to milliarder mennesker i 130 ulike land proteiner basert på insekter. Selv om insekter ikke er vegetar, kan det nok erstatte plantebaserte alternativer til kjøtt for dem som har kuttet ned på kjøttforbruket på grunn av klima og miljø.

LES OGSÅ: Visste du at det finnes insekter i peanøttsmør, øl og spinat?

LIKE TRENDY SOM SUSHI? - Det går nok en stund før det å spise insekter blir en trend, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
LIKE TRENDY SOM SUSHI? - Det går nok en stund før det å spise insekter blir en trend, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Er nordmenn klare?

- Nordmenn generelt er ganske åpne for at insekter kan brukes som fôr til dyr. Det er også en del som er åpne for å spise insekter.

Det sier Paula Varela-Tomasco, som er forsker hos matforskningsinstituttet Nofima til KK.

De har gjort en undersøkelse om nordmenns holdning til å spise insekter. I deres undersøkelse var 35 prosent av intervjuobjektene åpne for å spise insekter og insektprotein (for eksempel i proteinbarer).

- Imidlertid svarte 47 prosent av de undersøkte deltakerne at de ikke ønsker å spise noen form for insekter, forklarer hun.

De som var åpne for å spise insekter hadde et høyere utdanningsnivå og mer kjennskap til det, da mange av dem allerede hadde prøvd å spise insekter.

LES OGSÅ: Er du klar for å spise insekter?

Stort marked

Mange næringsmiddelindustrier ser nå på muligheten for å bruke proteiner som kommer fra insekter.

- Så jeg forventer å se produkter i hyllene snart, sier Varela-Tomasco.

Det er imidlertid stor forskjell på å være åpen for å prøve, og å faktisk bli en hyppig forbruker.

- Det går nok en stund før det å spise insekter blir en trend, sier hun.

LES OGSÅ: Insektsallergi er sjeldent, men et stikk kan gi alvorlige allergiske reaksjoner

HANDLER OM VANER: Nå skal et nytt proteinpulver, laget av gresshopper, prøve å endre nordmenns holdning til å spise insekter. FOTO: NTB Scanpix
HANDLER OM VANER: Nå skal et nytt proteinpulver, laget av gresshopper, prøve å endre nordmenns holdning til å spise insekter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Fremtidens mat

- Vi har gang på gang blitt positivt overrasket over hvor klare nordmenn er til å å spise insekter. Selv om dette selvfølgelig er veldig nytt i Norge, ser vi at flere og flere har begynt å få øynene opp for fremtidens mat.

Det sier Marie Rødsten Sagen i Invertapro AS, som blant annet utvikler insektsproteiner til bruk i fôr til fisk og husdyr.

- Tidligere i år lanserte vi det første kommersielle insektproduktet i Norge, et larvebrød sammen med Bakehuset og Meny. Salget gikk langt over forventning på Østlandet, og Meny vurderer nå å skalere opp salget til hele landet, sier hun.

Rødsten Sagen sier at nølende skepsis forvandles til entusiasme hos mange, bare de tør å smake.

- Vil dette bli en ny trend?

- Det tror vi. Akkurat slik som sushi var helt nytt en gang, eller reker og hummer, som jo er en form for hav-insekter, men nå er det helt alminnelig. Matkultur er stadig i endring og insekter er både utrolig bærekraftig, sunt og så smaker de godt, sier Rødsten Sagen.

LES OGSÅ: Disse knekkebrødene er laget av gresshopper

Må godkjennes

Insekter faller inn under begrepet «ny mat». Dette betyr at det ikke kan omsettes insekter eller produkter fra insekter som mat, med mindre de er risikovurdert og godkjent som ny mat i EU/EØS.

- For at en søknad om ny mat skal godkjennes, må søkeren dokumentere at næringsmiddelet ikke er helsefarlig, at bruken av næringsmiddelet ikke villeder forbrukeren og at næringsmiddelet ikke er ernæringsmessig ugunstig for forbrukeren.

Det sier Svanhild Vaskinn, som er seniorrådgiver ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet til KK.

Unntaket er insekter som kommer inn under en midlertidig overgangsordning. Hele insekter av, og tilberedninger fra, stor melbille (Tenebrio molitor), liten melbille (Alphitobius diaperinus), hussiriss (Acheta domesticus), siriss (Gryllodes sigillatus) og gresshoppe (Locusta migratoria) dekkes av overgangsordningen i Norge. Disse kan fortsatt omsettes inntil søknadene som er sendt til EU-kommisjonen er ferdigbehandlet.

Utover det, så gjelder generelle krav i matloven som for alle andre næringsmidler, og produsentene har ansvar for at produkter de omsetter er trygge.

LES OGSÅ: Disse matvarene kan du trygt spise selv om de har gått ut på dato

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer