Influensavaksine

Nå må du betale vaksinen selv: – Viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha den har råd

Folkehelseinstituttet venter influensaepidemi til vinteren og er bekymret for vaksinasjonsdekningen. I år må alle betale for vaksinen selv - og FHI og Helsedirektoratet oppfordrer til å holde prisen lav, slik at alle i risikogruppene har råd.

PRIS FOR INFLUENSA VAKSINE 2022: Fra gratis influensavaksine til risikogruppene under koronapandemien, må alle nå betale den selv. Selve vaksinen koster 88 kroner, men totalprisen vil variere ettersom det er vaksinatøren/kommunene som setter prisen for arbeidet med å sette vaksinen. Vaksinasjon på apotek inngår ikke i egenandelsordningen - og de setter sine priser selv. Foto: NTB
PRIS FOR INFLUENSA VAKSINE 2022: Fra gratis influensavaksine til risikogruppene under koronapandemien, må alle nå betale den selv. Selve vaksinen koster 88 kroner, men totalprisen vil variere ettersom det er vaksinatøren/kommunene som setter prisen for arbeidet med å sette vaksinen. Vaksinasjon på apotek inngår ikke i egenandelsordningen - og de setter sine priser selv. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er to år siden sist Norge hadde en skikkelig influensasesong, men influensaen er tilbake og man venter en epidemi i vinter. Det bekymrer Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet.

Risikogruppen omfatter hele 1,6 millioner mennesker i Norge, blant dem alle fra fylte 65 år og beboere i omsorgsboliger og sykehjem, som anbefales å ta influensavaksine årlig.

Også gravide, for tidlig fødte barn og noen grupper barn og voksne med underliggende sykdommer som eksempelvis diabetes, astma eller hjerte- og karsykdom, anbefales årlig influensavaksine.

Nytt av året er at influensavaksinen ikke lenger er gratis. Nå går folkehelsemyndighetene ut med en klar oppfordring:

– Det er viktig at de som vaksinerer tilstreber lav pris, slik at alle som bør ha vaksinen har råd til å ta den, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, og helsedirektør Bjørn Guldvog.

I en nyhetsmelding fra FHI skriver de at vaksinasjonsdekningen over flere år har vært særlig høy i eldre aldersgrupper og at den også økte for yngre voksne i risikogruppene - noe de tror skyldes at vaksinene har vært gratis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.