Vaske sengetøy:

Nå må du legge dyna i snøen

... og det gjelder puten din også!

LEGG DYNA I SNØEN: Ja, du hørte rett! Nå er det perfekt å legge ut både puter og dyner. Foto: Scanpix
LEGG DYNA I SNØEN: Ja, du hørte rett! Nå er det perfekt å legge ut både puter og dyner. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Det var kanskje ikke det du hadde tenkt til å gjøre nå som gradestokken viser -15 grader? Men ifølge ekspertene er dette en gyllen mulighet til å bli kvitt noen uønskede gjester i senga. Faktisk tusenvis av dem.

En av de vanligste gjestene er nemlig midd, som er en mikroskopisk liten tass som elsker å spise døde hudceller og flass - ditt flass. Det er derfor ikke rart at mange slenger sengetøyet i trommelen støtt og stadig. Men hva med selve puta og dynen?

- Å lufte dyner og puter i kulden er en fin måte å bli kvitt sengemidd på, forteller Malin Skaar, leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no.

LES OGSÅ: Så ofte bør du skifte på senga

Slik går du frem

Det er nok mange som har blitt overrasket over hvor mye snø som faktisk har lagt seg. Og selv om dette - og den bitende kulden - ikke har falt i god jord hos alle, bør man utnytte snøen før den forsvinner.

Ifølge Skaar bør man nemlig henge ut både puter og dyner én til to ganger per år. Før du vet ordet av det er snøen borte. Slik går du frem:

1. Heng putene og dynen tørt under tak i cirka én time.
2. Når de er frosset, kan du legge dem i snøen. Det er viktig at tekstilene er frosne hvis ikke smelter snø inn i tekstilene.
3. La det ligge noen timer i ren snø. Rist godt før du tar det inn og henger til tørk.
4. Synes du dette blir for omfattende, så er det god hjelp i å «bare» henge de ut i en time eller to. Husk å banke eller riste dynen og putene skikkelig før du tar det inn igjen.

LES OGSÅ: Lar du de nyvaskede klærne ligge?

LEGG DET UT: Nå passer det helt perfekt å legge dyna og putene ut i snøen! Foto: Scanpix
LEGG DET UT: Nå passer det helt perfekt å legge dyna og putene ut i snøen! Foto: Scanpix Vis mer

Ikke glem madrassen

Når du først er i gang, bør du jo vaske sengetøyet OG få støvsugd madrassen. For selv om du legger på rent og velduftende sengetøy og laken du har vasket på 60 grader, er madrassen din fortsatt like støvete, skitten og full av midd.

Men siden du ikke får plass til den i vaskemaskinen, er det faktisk lurt å rengjøre den med støvsugeren - og oftere enn du skulle tro.

- Jeg anbefaler at man støvsuger madrassen når man skifter sengetøyet, cirka annenhver uke, har Malin Skaar tidligere fortalt.

Og har du en overmadrass, må denne også støvsuges på begge sider.

Psst: Det kan også være lurt å la vinduet stå på gløtt!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer