Vegetarburger

Nå skal burgeren være blodig - uten kjøtt

Blodige plantebaserte burgere gjør det stort i Silicon Valley. Men hva synes vi om slike påfunn her i Norge?

VEGETARBURGER: Nå skal også vegetarianerne få blodige burgere. I USA kjemper to store selskaper om burgermarkedet for vegetarianere, mens storfeindustrien slår tilbake.Pressebilde: Beyond meat
VEGETARBURGER: Nå skal også vegetarianerne få blodige burgere. I USA kjemper to store selskaper om burgermarkedet for vegetarianere, mens storfeindustrien slår tilbake.Pressebilde: Beyond meat Vis mer
Publisert

«Du trenger ikke et dyr for å lage kjøtt, fordi det er satt sammen av fettstoffer, sporstoffer og vann. Ikke noe av dette finnes ekslusivt i dyret, så hvorfor bruke dyret til å organisere dem?», utfordrer Ethan Brown, administrerende direktør i startup-firmaet Beyond Meats, som gjør det stort med sine 100 prosent plantebaserte burgere som lukter og smaker som kjøtt.

Både Leonardo DiCaprio og Bill Gates har investert store penger i prosjektet, leser vi i en fersk artikkel i Time, verdens største ukentlige nyhetsmagasin.

I likhet med Silicon Valley-konkurrenten Impossible Foods lager firmaet plantebaserte burgere for kjøttelskere, der burgerne ikke er blodige på grunn av tilsatt rødbet, men av noe så avansert som det røde jernholdige proteinet leghemoglobin som vi forbinder med storfe. Firmaene får massiv støtte i USA, blant annet på grunn av en oppriktig bekymring for storfeindustriens skader på miljøet. Storfeindustrien fremmer nå et krav tilbake om at kun dyrekjøtt blir kalt kjøtt.

LES OGSÅ: Tre knallgode burgere uten kjøtt.

Helsefordeler med planter

Firmaene sikter selvsagt globalt, og lanseres snart i Asia. Du må altså sette deg på flyet om du vil smake på produktene deres, og vi må også påpeke at konkurrenten Impossible Foods’ burger neppe ville sluppet gjennom her i sin nåværende form fordi den skal inneholde genmodifiserte organismer (GMO). Men initiativet med plantebasert kjøtt, er velkomment nok.

Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) støtter seg til rapporter fra blant annet Helsedirektoratet og Nordisk ministerråd når de stiller seg positive til plantebasert kjøtt og anbefaler et rent vegetarisk kosthold.

- Vi er veldig positive til produksjon av plantebasert kjøtt, som blant annet burgere fra Beyond Meat, som et sunt og bærekraftig alternativ til ekte kjøtt og spesielt ferdige og bearbeidede kjøttprodukter. Ser vi på ingrediensene i de plantebaserte burgerne, kan vi entydig si: Dette er mye sunnere enn tilsvarende kjøttprodukter, sier Tanja Kalchenko, lege og leder av Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla).

Hun støttes av Lars T. Fadnes, PhD, helseforsker, førsteemanuensis ved Universitetet i Bergen og rådgivende fagperson i samme forening.

De nevner følgende tre helsefordeler:

- Bearbeidet kjøtt er klassifisert som kreftfremkallende for mennesker, grunnet flere ulike kreftfremkallende stoffer - dette kan vi ikke si om plantebaserte burgere.

- 80 prosent nordmenn spiser for mye mettet fett, og regjeringens Handlingsplan for bedre kosthold 2017 - 2021 har et eget mål - å redusere inntaket av mettet fett i norsk kosthold. Rødt kjøtt og meieriprodukter er hovedkildene til mettet fett i norsk kosthold.

- Plantebaserte burgere inneholder fiber og flere andre sunne stoffer som kun finnes i planter.

LES OGSÅ: Gjett hvor mye mat denne burgeren tilsvarer

Husk å lese næringsdeklarasjonen!

Helsedirektoratet mener at det er rom for fisk og kjøtt i et sunt og variert kosthold, men anbefaler mer plantebasert mat og at vi reduserer inntaket av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

- En av våre hovedanbefalinger er at vi skal spise mer plantebasert mat, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, bønner, linser, grove kornprodukter men også mer fisk, så det at man nå finner andre alternativer til kjøtt, det er jo fint, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

POSITIV: Henriette Øien er glad det lages flere plantebaserte alternativer. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet:
POSITIV: Henriette Øien er glad det lages flere plantebaserte alternativer. Foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet: Vis mer

- Eneste bemerkning er at hel, ikke-raffinert mat fra planteriket alltid er sunnere enn mat der enkelte stoffer fra planteriket ekstraheres, altså skilles ut fra hele planten. Ønsker man å spise så sunt som mulig, bør man spise erter, bønner, grønnsaker og nøtter som de er, i en såkalt hel, eller ikke-bearbeidet, form.

- Det som også er viktig å tenke på, er at de har en gunstig ernæringsmessig sammensetning, sier Øien.

Helsepersonell for plantebasert kosthold (HePla) er heller ikke i tvil, vi trenger ikke dyr for å lage «kjøtt» - fordi du kan få de viktigste næringsstoffene som finnes i kjøtt (som blant annet protein, jern og sink) fra planter.

- Kjøtt er ikke noe magisk. Det å erstatte kjøtt fra dyr med plantebasert kjøtt har flere fordeler - både for helsen, miljøet, bærekraftig og rettferdig utnyttelse av dyrket jord og mat, og ikke minst dyrene. Plantebaserte burgere kan være med på å løse vår tids viktigste utfordringer: folkehelse, miljø og bærekraft, sier Kalchenko, i samråd med T. Fadnes.

- Den store fordelen er at man får mer enn nok protein, jern og annen næring med plantebaserte burgere, og samtidig slipper alle de usunne stoffene og dermed slipper helserisiko som finnes i bearbeidede kjøttprodukter og i rødt kjøtt, sier Kalchenko, i samråd med T. Fadnes.

- I tillegg får man helsebonus med plantebaserte kjøttburgere - sunne plantestoffer som ikke finnes i kjøtt eller annen mat fra dyreriket. Fiber er ett av slike sunne plantestoffer, og finnes ikke i mat fra dyr, sier hun.

LES OGSÅ: Fem ting du må huske om du spiser lite kjøtt.

TID FOR BURGER: Er det mulig å erstatte kjøtt med planter. Ja, mener mange. Nei, kjøtt er kjøtt, hevder storfeindustrien. Pressebilde: Beyond meat
TID FOR BURGER: Er det mulig å erstatte kjøtt med planter. Ja, mener mange. Nei, kjøtt er kjøtt, hevder storfeindustrien. Pressebilde: Beyond meat Vis mer

Trenger vi dyr for å lage kjøtt?

Spørsmålet om hvorvidt vi trenger dyr for å lage kjøtt er uansett spennende og synse litt om, mener Henriettel Øien i Helsedirektoratet:

- Selv om dette er spennende produkter og vi ser en vegetartrend blant befolkningen, så trenger du ikke være vegetarianer for å benytte disse. Denne typen produkter kan fint inngå i alle typer kosthold, og hvis en økende andel i befolkningen bytter ut kjøtt og kjøttprodukter til mer plantebaserte produkter så vil det kunne føre til en redusert etterspørsel etter kjøtt hvis man ser lenger inn i fremtiden, sier Øien.

Helsedirektoratet råder deg først og fremst til å lese næringsdeklarasjonen når du velger vegetabilske kjøtterstatninger.

- Det krever litt kunnskap for å forstå og tolke næringsdeklarasjonen, og da kan Nøkkelhullsmerket være til hjelp. Da vet du at produktet har mindre salt, sukker, mettet fett og mer fiber enn andre produkter i tilsvarende kategori, sier Øien.

HePla anbefaler plantebaserte burgere over kjøttburgere, men oppfordrer til å velge så hele, rene prodkter som mulig.

- Burgere lagd av hele bønner, nøtter og annet er det beste, selvsagt. Også tofuburgere er sunt - tofu er fermenterte, hele soyabønner, såkalt bønneost. Da er alle de sunne plantestoffene bevart, sier Kalchenko, i samråd med T. Fadnes.

- Burgere laget av såkalt soyakjøtt, som er laget av isolert eller ekstrahert soyaprotein, er ikke så sunt som burger av kvernede bønner eller tofu. Allikevel er burgere lagd av soyaprotein et mye bedre valg helsemessig sett enn kjøttburger, hevder leder i HePla, i samråd med rådgivende fagperson i foreningen.

LES OGSÅ: Veganer - vitaminmanglene du kan få.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer