Brinner

Nå skal du spise frokost til middag

«Breakfast for dinner» er en populær mattrend i USA, men har den noe for seg?

FROKOST TIL MIDDAG: Kanskje er dette en trend som passer din smak og livsstil?  Foto: Shutterstock / Suslik1983
FROKOST TIL MIDDAG: Kanskje er dette en trend som passer din smak og livsstil? Foto: Shutterstock / Suslik1983 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om «brinner»? Det står for «Breakfast for dinner» og er den nye trenden som er i ferd med å markere seg verden over.

Det hele startet ikke overaskende i USA, og har spredd seg til restauranter i Europa (særlig England), som nå serverer frokost hele dagen.

Pannekaker, frokostblanding, havregrøt, eller egg og bacon kan altså da stå på middagsmenyen, heller enn fisk, kjøtt og grønnsaker. Men er det egentlig sunt?

LES OGSÅ:  Frokosten som lager seg selv

Vitaminmangel

Ikke ifølge ernæringsterapeut Siv Hauge i Sunt Hjem. 

- Jeg vil ikke anbefale å droppe middagen med kjøtt eller fisk og grønnsaker. Å leve på korn og melkeprodukter er ikke gunstig for helsen, sier hun. 

Dette kommer imidlertid selvsagt an på hva du ser på som frokostmat. Skal du innføre brinner er det viktig at det ikke går på bekostning av et variert kosthold, som også inneholder kjøtt, fisk og grønnsaker, og ikke kun karbohydrater. 

- Å ikke spise kjøtt eller fisk og grønnsaker kan være direkte helseskadelig, og man vil kunne få alvorlige mangler på viktige aminosyrer og essensielle næringsstoffer fra grønnsakene.

Når det er sagt, er det ikke nødvendigvis noen dårlig idé å bytte om på måltidene, så lenge du altså ikke dropper noe.

- Det trenger ikke være så dumt. Fordøyelsen er sterkere om morgenen når vi er uthvilt, forteller hun, og sier hun selv godt kan foreslå for klientene sine at de spiser middagen til lunsj i stedet. 

LES OGSÅ: 5 enkle matbytter alle bør gjøre

Spis frokost når du vil

Det er sikkert ikke helt ukjent for deg å en sjelden gang droppe å styre med middag for å heller lage noe enkelt, ofte litt mer frokost-aktig måltid etter jobb, men å innføre brinner på heltid høres kanskje litt rart ut? 

At vi spiser det tyngste måltidet til den tiden vi gjør i dag, etter jobb og mot kvelden, er det ifølge Hauge imidlertid ingen ernæringsmessig grunner til. Sannsynligvis er det bare praktisk fordi vi har et kjøkken og mer tid etter jobb.

Forutsatt at du får i deg middagen en annen gang i løpet av døgnet er det ingenting i veien for å spise frokosten etter jobb. 

- Det er jo ikke så veldig lenge siden vi spiste middag klokken ett, påpeker hun. 

LES OGSÅ: Sunne pannekaker med ny vri

Ikke spis to frokoster

Det du må huske på er altså å spise like variert selv om frokosten spises klokken seks om kvelden. Da må du gjøre opp med å ta middagen til lunsj eller frokost. Ellers går du glipp av næring kroppen trenger. 

- Bare ikke spis kun korn og brød hele dagen, sier hun. 
    
Hun foreslår heller egg, avokado, ost og skinke, enten til en lett middag til frokost, eller en brinner etter jobb.

- Det jeg tenker er jo at det ikke er alle som orker å spise middag tidlig på morgenen. Biff er liksom ikke det første man tenker på når man våkner.

Ellers spiller det ingen rolle når du spiser hva, ifølge Hauge.

- Vi er forskjellige. Noen spiser kun to store måltider med nok fett og proteiner hele dagen, og lever godt på det. Her er det ingen fasit og det er helt individuelt.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer