Tatovering:

Nå skal ferie-tatovering bli tryggere

Fargenestoffene som brukes i tatoveringer, kan være helseskadelig. Nå skal nye regler gjøre det tryggere i tatovere seg i Europa.

TATOVERING: Et nytt EU-regelverk skal gjøre det like trygt å tatovere seg i andre europeiske land, som i Norge. Foto: NTB Scanpix
TATOVERING: Et nytt EU-regelverk skal gjøre det like trygt å tatovere seg i andre europeiske land, som i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

For 15 år siden fortalte Pamela Andersson hvordan hun hadde fått hepatitt C, etter å ha brukt samme tatoveringssnål som eksmannen Tommy Lee. I dag vet man at det ikke bare er selve nålen som kan være negativt for helsen.

Fargene som brukes i tatoveringer består av mange forskjellige kjemikalier, blant annet pigmenter, bindemiddel, tilsetningsstoffer, løsningsmiddel og noen ganger forurensninger.

Alle disse kjemikaliene kan gjøre deg dårlig og det er tidligere påvist en sammenheng mellom kjemikaliene og kreft, allergier og utvikling hos foster og barn. Det er også påvist at kjemikaliene kan gi bivirkninger som hudeksem, hudforandringer, fortykning av huden og arrdannelse.

LES OGSÅ: Avslørte ulovlige fargestoffer i Sverige

25 prosent har tatovering

På grunn av alle bivirkningene, har norske myndigheter allerede innført restriksjoner for bruken av kjemikaliene, og nå vil EU gjøre det samme melder Folkehelseinstituttet.

De vil derfor regulere rundt 4000 helseskadelige stoffer som kan brukes i tatoveringsfarger. I Norge er de samme kjemikaliene regulert gjennom en nasjonal forskrift for tatoveringsprodukter.

I denne forskriften står det at tatoveringsfarger som brukes skal være helsemessig trygge, og det er forbud mot tatoveringsprodukter som inneholder visse stoffer.

- Et felles europeisk regelverk vil gjøre at nordmenn som besøker tatoveringsstudio i et EU-land, vil være beskyttet mot helseskadelige tatoveringskjemikalier i samme grad som i Norge, sier seniorforsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttet, som har bidratt i EUs vurdering av stoffene.

Rundt 25 prosent av alle nordmenn under 30 år har en eller flere tatoveringer, mens rundt ti prosent over alle over 30 år har det.

De 4000 kjemikaliene som nå kan bli EU-regulert, vil enten bli forbudt eller kun tillatt å bruke opp til en maks konsentrasjonsgrense. Flere av kjemikaliene på listen er allerede forbudt å bruke i kosmetikk.

LES OGSÅ: Sjekk disse øre-tatoveringene!

- Bra for bransjen

Hvor mange som i Norge opplever bivirkninger etter å ha blitt tatovert, finnes det ikke tall på. Men, tall fra danske studier publisert i Tattooed Skin and Health, viste at en av tre opplevde bivirkninger som blant annet kløe, hevelse og smerte, mens 1 av 5 opplevde bivirkninger ved soleksponering.

- Jeg vil anta at forekomsttallene vil være omtrent de samme i Norge, sier seniorforsker Berit Granum ved Folkehelseinstituttet til KK.

Folkehelseinstituttet har et eget register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, inkludert tatovering, og Granum oppfordrer til å bruke registeret.

Tatovør Tommy Berntsen er positiv til restriksjoner av kjemikalier i fargestoffer.

- Jeg mener det er viktig og bra for bransjen at det finnes restriksjoner, og når de innføres så er det en grunn til det. Jeg er ikke legeutdannet og jeg er derfor glad for at noen kan fortelle meg hvilke farger det er greit å bruke og hvilke det ikke er greit å bruke, sier han til KK.

Han mener imidlertid at faren for å oppleve bivirkninger er liten.

- Jeg har sett flere titalls tusen tatoveringer, og jeg har til dags dato aldri sett noen med en allergisk reaksjon.

Berntsen mener man ikke trenger å være redd for å tatovere seg i dag.

- Sjekk tatovørens portfolio, for eksempel på Instagram, og velg en seriøs tatovør. Varsellampene bør for eksempel ringe hvis det er en tatovør som tatoverer hjemme, det bør alltid foregå i studio, sier han.

LES OGSÅ: Dette må du vite om å fjerne en tatovering

Har du opplevd helseplager i forbindelse med en tatovering du har? Her kan du registrere bivirkningene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer