Bryllup

Nå skal ikke bryllupskaken se slik ut lenger

Vanlig tradisjon er på vei «ut». Sjekk hva som er trendy nå!

BRYLLUPSKAKE: Den hvite bløtkaken med marsipanlokk og figurer (som regel litt annerledes enn på dette bildet, hehe), er ikke like populært lenger som bryllupskake. Foto: NTB scanpix
BRYLLUPSKAKE: Den hvite bløtkaken med marsipanlokk og figurer (som regel litt annerledes enn på dette bildet, hehe), er ikke like populært lenger som bryllupskake. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår- og sommer er høytid for bryllup, og dersom du eller noen du kjenner skal gifte seg denne sesongen, så har dere garantert snakket litt (eller mye) om bryllupskaken. For de aller fleste ønsker fortsatt å ha en egen bryllupskake til festen, som paret så skjærer i all høytidelighet foran gjestene etter middagen (Pst. Se bryllupsbildet som har blitt omtalt som et av de vakreste gjennom tidene)

BRYLLUPSKAKEN: Skal nå være mye mer personlig og gjerne passe brudeparets smak, samt menyen til bryllupsmiddagen, ifølge konditor Sverre Sætre. Foto: Sverre Sætre
BRYLLUPSKAKEN: Skal nå være mye mer personlig og gjerne passe brudeparets smak, samt menyen til bryllupsmiddagen, ifølge konditor Sverre Sætre. Foto: Sverre Sætre Vis mer

De fleste forbinder bryllupskaker med en slags bløtkake dekket i lekkert dekorert hvit marsipan, og da gjerne lag på lag på stativ. I dag er det imidlertid andre kaker som dominerer baketrendbildet, også når det gjelder den tidligere så klassiske og tradisjonsrike bryllupskaken. Og én ting er sikkert og visst - den tradisjonelle figuren (mann og kone) på toppen er på vei UT, skal vi tro ekspertene. 

- Folk er blitt mer opptatt av at kaken skal representere dem. De tenker på hvilke farger som går igjen i bryllupsfesten deres og hvilke smaker som dominerer i menyen. Det skal være deres kake som de har satt sitt preg på. Da jeg begynte på 90-tallet, var bryllupskaken en symbolkake. Smaken var ikke spesielt viktig.

FARGER: Farger, særlig rosa og mintgrønt, er populært blant brudeparene som bestiller hos konditor Pascal. Foto: Pascal
FARGER: Farger, særlig rosa og mintgrønt, er populært blant brudeparene som bestiller hos konditor Pascal. Foto: Pascal Vis mer

- Nå har vi møter der vi snakker med paret om smak og finner ut hva de liker best. Folk tenker helhetlig meny. De tenker med kake som de tenker mat, nemlig hvilke råvarer som er i sesong, forteller konditor Sverre Sætre til KK.no. 

LES OGSÅ: Disse 10 sangene blir mest spilt i bryllup

At bryllupskaken har blitt mer personlig bekrefter også Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for Brød og Korn:

- Mange ønsker nå en skreddersydd kake som passer deres smak og stil. Før var bryllupskaker ensbetydende med bløtkaker med marsipanlokk på stativ, mens nå skal brudeparet ha sin egen, både når det gjelder smak, farge og form, forklarer hun. 

Halvparten velger sjokolade

Den klassiske marsipankaken blir altså oftere erstattet av nyere og mer moderne kakevarianter, a la trendene vi ser på sosiale medier. Og ifølge Sætre velger nesten halvparten sjokolade. 

NYE FASONGER OG FORMER: Bryllupskakene settes gjerne på litt andre stativ i dag, som her hos konditor Sverre Sætre. Foto: Sverre Sætre
NYE FASONGER OG FORMER: Bryllupskakene settes gjerne på litt andre stativ i dag, som her hos konditor Sverre Sætre. Foto: Sverre Sætre Vis mer

- Folk er veldig glad i sjokolade, men det kan bli litt tungt. Derfor er det mange som velger sjokolade kombinert med friske smaker, som f.eks. lys sjokolade og mandarin eller mørk sjokolade og solbær.

Ifølge Nordbø og konditor Pascal Dupuy er imidlertid moussekaken også ettertraktet.  

- Vi ser fremdeles en del marsipan, men moussekaker med pasjonsfrukt, mango, norske bær og sjokolade har blitt populært, sier Nordbø.  

- Hvit sjokolademousse med pasjonfruktgele inni er noe mange spør om. Det er både friskt og søtt. Det vi også ser, er at paret gjerne bestemmer farge på glasur ut fra brudebuketten, forklarer Pascal.  

Hos Per Christian Samson i W.B. Samson Bakeri har også komposisjonen på kakene forandret seg.

- Det har vært en økning av kaker som stables oppå hverandre - slik at de er på et stativ hvor det ikke er synlig mellomrom mellom etasjene, forteller han. 

LES OGSÅ: Så mye skal du bruke på bryllupsgaven

Farger, pynt og trender inspirert av sosiale medier

De siste årene har sosiale medier, som Instagram, Pinterest og Facebook, gjort at flere baketrender fra utlandet har spredt seg. Som følge av dette har blant annet fargesterke kaker kommet inn i trendbildet. 

- For fem år siden var det duse pastellfarger som dominerte. De siste to, tre årene har vi brukt metalliske farger i pynten. Men nå går vi mot kraftigere farger igjen og mange farger, gjerne forankret i jordfarger og ofte også i kombinasjon med metalliske farger. Den hvite kaken er tidløs og stadig like populær, men pynten forandre seg, forklarer Sætre. 

SJOKOLADE: Nesten halvparten velger en bryllupskake med sjokoladesmak, ifølge Sætre.
SJOKOLADE: Nesten halvparten velger en bryllupskake med sjokoladesmak, ifølge Sætre. Vis mer

Her er de tydeligste bryllupskaketrendene:

 • Stablekaker med 3 eller 4 kaker.
 • Kaker i farger – rosa, grønn, jordfarger, metalliske farger. 
 • Kaker dekket med kritthvit marsipan eller sukkerpasta.
 • Nakenkaker - kaker uten krem hvor du ser lagene tydelig (også populære i sosial medier, men har foreløpig ikke slått an som bryllupskaker her ennå).
 • Kaker med friske blomster i duse farger eller som matcher brudebuketten
 • Kaker med dryppende/rennende glasur av sjokolade, melis eller salt karamell inspirert av indulgence/nytelse-trenden (ref. milkshakes stappet med alt mulig godt)
 • Kaker med sjattering i fargen på kakene f.eks. fra mørkelilla til kritthvit.
   

- Det vi også ser er at færre ønsker seg brudepar på toppen, og det er faktisk en del som nå kjøper bryllupskaker fra kakebloggere, fremfor konditorer, sier Nordbø i Opplysningskontoret for Brød og Korn. 

MODERNE: Selv om mange fortsatt ønsker at kaken skal være litt tradisjonsrik, har mer moderne former, smaker og komposisjoner også blitt populært. Som her hos Samson. Foto: W.B. Samson
MODERNE: Selv om mange fortsatt ønsker at kaken skal være litt tradisjonsrik, har mer moderne former, smaker og komposisjoner også blitt populært. Som her hos Samson. Foto: W.B. Samson Vis mer

LES OGSÅ: Dette er en av de mest populære brudekjolene akkurat nå

Dette koster bryllupskaken

Pris er noe en del av oss også tenker litt på når det kommer til bryllupskaken. For det er ikke til å legge under en stol at dette antagelig blir en av de dyreste kakene du noen gang vil kjøpe. 

Ifølge ekspertene kan prisen variere veldig, og det kommer naturlig nok helt an på hva slags kake du ønsker og hvor stor den skal være. Det «vanlige» er imidlertid en pris på mellom 3000 og 10.000 kroner.

- En femetasjes bryllupskake holder til cirka 70 personer. Den må man regne med å betale 5000 til 6000 kr for, litt avhengig av dekor og hvor teknisk kaken er bygd opp. Vi går aldri på kompromiss med råvarer og smak, forteller Sætre. 

Hos Pascal kommer prisen an på antall kakespisende gjester i bryllupet, mens hos Samson er det størrelsen som teller. 

- Kakene våre koster rundt 80 kroner per person, forklarer Pascal.

- De vanligste størrelsene får man fra 2500 kroner og oppover. Men det er 3. etasjerskaker som er mest populære, og de koster rundt 3500 kroner, forteller Samson. 

TRENDER: Personlige kaker i farger (gjerne metallisk), med blomsterpynt og eksotiske frukter er populært, skal vi tro de norske konditorene.
TRENDER: Personlige kaker i farger (gjerne metallisk), med blomsterpynt og eksotiske frukter er populært, skal vi tro de norske konditorene. Vis mer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer