Nå slår Efsa alarm: Utgjør en større helserisiko enn tidligere trodd

Den europeiske myndighet for mattrygghet, Efsa, har skjerpet vurderingen av nitrosaminer i mat: Nå er de bekymret for at tilsetningsstoffene kan utgjøre en større helserisiko for forbrukerne enn tidligere antatt.

VARSKO OM BEARBEIDET KJØTT: Kjøtt og kjøttvarer som spekemat er gjerne tilsatt nitrater for bedre holdbarhet, men dette kan øke kreftfaren. Nitrosaminer finnes også i bearbeidet fisk, kakao, øl og andre alkoholholdige drikker. Foto: NTB
VARSKO OM BEARBEIDET KJØTT: Kjøtt og kjøttvarer som spekemat er gjerne tilsatt nitrater for bedre holdbarhet, men dette kan øke kreftfaren. Nitrosaminer finnes også i bearbeidet fisk, kakao, øl og andre alkoholholdige drikker. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I fjor sommer skrev Vi.no om faren ved å spise mye kjøtt og bearbeidede kjøttvarer, etter at det franske mattilsynet, Anses, gikk ut og anbefalte befolkningen å redusere inntaket av kjøtt og kjøttvarer tilsatt nitrosaminer.

Problemet med nitrosaminene er at de kan være kreftframkallende og skade DNA:

– Nitrosaminer er forbindelser som kan dannes i mat under tilberedning og bearbeiding. Ti ulike nitrosaminer som finnes i mat, kan forårsake kreft og være skadelig for arvestoffet, ifølge Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

WHO og Anses har tidligere konkludert med at det er sammenheng mellom eksponering for nitritter og nitrater og tykktarmskreft. Jo høyere eksponering for disse forbindelsene, desto større er risikoen for tykktarmskreft i befolkningen, ifølge Anses.

Og det er etter en ny vurdering av helserisiko i befolkningen ved eksponering for nitrosaminer i mat, at Efsa nå uttrykker økt bekymring – og sier at den mengden nitrosaminer vi får i oss gjennom maten, kan innebære en større helsefare enn tidligere antatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.