Vintyper

Nakenvin, oransjevin og biodynamisk vin: Hva er forskjellen?

Her får du en oversikt!

VIN: Vin kommer i mange forskjellige varianter. Her får du en oversikt! FOTO: NTB
VIN: Vin kommer i mange forskjellige varianter. Her får du en oversikt! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det er en jungel av vin der ute. Søt, tørr, rød, hvit og musserende vet nok de fleste forskjellen på, men du har sikkert også hørt om økologisk vin, fruktvin, eller kanskje blåvin?

Her er en oversikt for deg som ønsker å bli litt klokere på hvilke vintyper det finnes der ute.

Anders Roås Stueland, som er varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, forklarer til KK hva som er forskjellen på de forskjellige vintypene:

Økologisk

Går du for en økologisk vin, betyr det at vinen du har kjøpt har hatt strengere regler for produksjon enn vanlig vin. Stueland forklarer at regelverket for økologisk vin gjelder både dyrking av vindruene og selve produksjonen av vinen. Det er ikke lov å bruke syntetiske sprøytemidler og kunstgjødsel.

- I produksjonen følger produsenten strengere regler for tilsetninger og prosesshjelpemidler enn reglene for vanlig vin (konvensjonell vin). Det er blant annet lavere maksgrenser for svovel, sier Stueland.

Du kjenner sikkert til det EU-godkjente merket du finner på diverse matvarer? All økologisk vin skal ha dette merket.

- Økologisk vin smaker ikke noe spesielt som gjør at du kan kjenne den igjen som økologisk. Det er variasjoner i kvalitet blant økologisk vin slik det også er for vin som ikke er økologisk, sier Stueland.

LES OGSÅ: Slik avslører du dårlig vin

Biodynamisk

Du har kanskje hørt om biodynamisk vin? Stueland forklarer at biodynamikk bygger på filosofen Rudolf Steiner sin lære og legger vekt på tanken om et samspill mellom natur og kosmos.

- Produsentene kan for eksempel velge tidspunkt for beskjæring av plantene eller flasketappingen av vinen basert på Maria Thun sin astronomiske kalender, sier han.

Produsenten av biodynamisk vin følger et enda strengere regelverk enn produsenten av økologisk.

- Reglene gjelder både dyrking og vinproduksjon. Blant annet er maksgrensene for svovel enda lavere enn de for økologisk vin. I tillegg bruker bonden naturlige homeopatiske preparater og kompost i vinmarken.

I likhet med økologisk vin, smaker ikke biodynamisk vin noe spesielt som gjør at du kan kjenne den igjen som biodynamisk. Biodynamisk produksjon er også mer krevende enn konvensjonell dyrking.

- All biodynamisk vin skal være merket med enten Biodyvin eller Demeter sitt merke, sier Stueland.

FORSKJELLIGE VINTYPER: Det er mange forskjellige typer du kan velge mellom. FOTO: Shutterstock
FORSKJELLIGE VINTYPER: Det er mange forskjellige typer du kan velge mellom. FOTO: Shutterstock Vis mer

Naturvin/nakenvin

Naturvin er vin som er laget helt uten eller med minst mulig tilsetninger og manipulasjon.

- En naturvinprodusent tilsetter ikke gjær, enzymer, gjærnæring, syre eller sukker. Produsenten tar heller ikke noe ut av mosten eller vinen, som for eksempel alkohol eller vann.

Det varierer hvor mye svovel naturvinen inneholder, avhengig av hvilken produsent du kjøper av, men uansett inneholder denne vinen lite svovel.

- Mange naturviner smaker som helt vanlig vin, men noen kan ha mer eller mindre tydelige innslag aromaer som minner om yoghurt, spekeskinke, stall og harsk nøtt, sier Stueland, og fortsetter:

- Noen vil ha naturvin med dette preget akkurat som du kanskje vil ha en brie som har en litt mer utfordrende smak, mens andre vil ha naturvin uten noen spesiell smak. Begge deler er mulig.

Han forklarer at EU ikke har noen formelle krav eller definisjon av naturvin. Derfor har ikke Vinmonopolet merket viner som er naturvin.

- Naturvin har skapt mye debatt blant vinfolk. Navnet indikerer jo at disse vinene er mer naturlige enn annen vin. Men naturvin er jo også et foredlet produkt. Naturvin er ikke noe du kan drikke rett fra vinplanten, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Så lenge holder en åpnet vinflaske seg

Oransjevin

Oransjevin er vin laget på grønne druer, men der drueskall- og steiner får ligge med under gjæringen av vinen, forklarer Stueland.

- Dette er samme metode som blir brukt når rødvin blir laget, men fargen på vinen går mot oransje i stedet for rød. Disse vinene blir regnet som hvitviner, men de kan snerpe som en rødvin. I tillegg har de aromaer som minner om tørkede urter, modent eple, te og aprikos.

Du har kanskje ikke hørt om oransjevin før? Stueland understreker at oransjevin ikke er noe nymotens påfunn, men at det har vært en tradisjonell vinstil i land som Georgia.

- De siste 20 årene har interessen for oransjevin spredt seg rundt i verden. Mange av oransjevinprodusentene driver enten økologisk eller biodynamisk og noen lager naturvin. Men det er ikke noe krav at oransjevin skal være naturvin, biodynamisk eller økologisk. Vinstilen er heller ikke regnet som en egen vinstil i EU-regelverket.

Fruktvin

Vin må være laget på bare druer. Fruktvin er vin basert på annen frukt og bær eller druer i tillegg, forklarer Stueland.

- Sider er definert i EU som en drikk basert på epler og/eller pærer. Vil du ha sider, finner du det på en egen hylle i butikkene våre eller sortert for seg selv på nettsiden vår. Vi har også sortert ut fruktvin, det som ikke er sider, som egen kategori.

Det generelle regelverket i EU for sider og fruktvin er såpass romslig at det er mulig å lage begge deler med kun konsentrat eller naturlig aromatilsetning.

- Råvaren behøver altså ikke å være frisk frukt. Smaken på sider og fruktvin varierer derfor veldig. Noen kan smake som smågodt, andre som moden og naturlig frukt. Det meste av sideren på Vinmonopolet smaker som moden og naturlig frukt.

LES OGSÅ: Er det noe poeng i å velge lettere cider og øl?

Blåvin

Blåvin er rett og slett vin som er tilsatt blåfarge.

- Det finnes ikke noe regelverk for blå vin bortsett fra at EU har regler for hva slags fargestoff som kan bli brukt i drikke merket som vin, sier Stueland.

Forskjellen på tørr og søt vin

Når du er på restaurant spør du kanskje servitøren om en tørr, eller en søt, vin. De fleste av oss har vår favoritt, men hva er egentlig forskjellen?

- At vinen er tørr betyr at den har lite sukker, ikke at den er uttørket. Grensen for tørr vin er 9 gram sukker per liter, men de fleste har mindre enn 4 gram sukker. Søt vin inneholder minst 45 gram sukker.

Musserende vin merket som dry eller sec, kan ha mellom 17 og 32 gram sukker per liter.

- Det er greit å vite at regelverket for stille og musserende vin er forskjellig. Har du en flaske med stille hvitvin og en flaske med musserende vin, som begge er merket som dry, kan altså den musserende vinen ha tre ganger så mye sukker. Vil du ha vin med lite sukker, kan du sortere vin etter sukkermengde på nettsiden vår eller se nede i det høyre hjørnet på hylleforkanten, sier Stueland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer