Hodepine:

Når bør du egentlig oppsøke lege for hodepine?

De fleste har hodepine fra tid til annen, og reseptfrie legemidler vil ofte være tilstrekkelig. Men noen ganger kan det være lurt å ta et legebesøk.

HODEPINE: Dersom hodepinen ikke går over og føles annerledes enn den pleier kan det være lurt å oppsøke en lege. FOTO: NTB Scanpix
HODEPINE: Dersom hodepinen ikke går over og føles annerledes enn den pleier kan det være lurt å oppsøke en lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hodepine – smerten nesten alle plages med fra tid til annen, enten det kommer av stress, lite søvn, sykdom eller en skikkelig fyllekule. Det finnes utallige årsaker til hodepine, så det er ikke så lett å bli klok på smertene. Det eneste vi vet, er at det er plagsomt – og det kan være veldig smertefullt!

Ifølge Kaveh Rashidi, som er universitetslektor, lege og faglig medarbeider i Tidsskriftet, er det vanlig å dele hodepine inn i to hovedgrupper: Primær og sekundær hodepine.

– Ved primær hodepine er ikke hodepinen ledd i annen sykdom. De vanligste årsakene til primær hodepine er spenningshodepine og migrene.

Den andre gruppen er sekundær hodepine, som skyldes annen underliggende sykdom. Det kan være veldig mye forskjellig, alt fra hodeskader til høyt blodtrykk.

– Det er mange felles årsaker som kan forverre enhver type hodepine. For eksempel søvnmangel, stress, medisinbruk eller dårlig luftkvalitet, forklarer Rashidi. Hodepine kan også utløses av jernmangel.

Omtrent åtte av ti personer har hodepine i løpet av et år, det er altså veldig vanlig. De fleste får en diagnose hos fastlegen, men det er langt ifra alle som velger å oppsøke lege, spesielt dersom de selv er godt kjent med hodepinen sin.

– Dersom det er første gang du får hodepine som ikke ligner på noe du har hatt tidligere, så burde du oppsøke lege. Det er spesielt viktig hvis hodepinen kommer brått på, hvis du nylig har slått hodet, eller hvis hodepinen opptrer sammen med andre symptomer, forklarer Rashidi.

LES OGSÅ: Dette er de vanligste årsakene til hodepine om morgenen

Hvorfor får vi hodepine etter å ha drukket alkohol?

Mange sliter med hodepine etter å ha drukket alkohol. Det er ikke alltid det skal så mange enheter til heller, før man sitter med dundrende hodepine dagen derpå.

– Det kan være flere årsaker til at alkohol utløser hodepine. For de fleste er det mengden alkohol som fører til dehydrering, og påfølgende hodepine dagen derpå. Toleransen vår til alkohol er veldig individuell, og den kan være ulik hos hver enkelt fra dag til dag, sier Rashidi.

Du har kanskje blitt rådet til å drikke vann ved siden av alkoholen, men det kan være lettere sagt enn gjort. Allikevel er det noe Rashidi anbefaler å gjøre, spesielt dersom du ofte er plaget med hodepine etter å ha inntatt alkohol.

– Andre reagerer på spesifikke stoffer i det de drikker, for eksempel garvestoffer i rødvin. For disse personene er det viktigste å unngå de spesifikke drikkevarene.

LES OGSÅ: Disse vinene gir lettest hodepine

Paracetamol er førstevalget ved hodepine

Uansett hva som er årsaken til hodepinen din, så finnes det heldigvis hjelp å få. Paracetamol (Paracet) er førstevalget ved alle typer smerter, og har ofte god effekt ved hodepine.

PARACET ER FØRSTEVALGET: Steinar Madsen anbefaler alle å bruke paracetamol ved hodepine. (Foto: Legemiddelverket)
PARACET ER FØRSTEVALGET: Steinar Madsen anbefaler alle å bruke paracetamol ved hodepine. (Foto: Legemiddelverket) Vis mer

– Ved riktig bruk har det få bivirkninger, og det kan brukes av alle (også gravide), og sammen med nesten alle legemidler, forklarer Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Ettersom hodepine kan være forårsaket av så mangt, vil valg av behandling avhenge av årsak.

– Er du mye plaget av hodepine vil jeg råde deg til å gå til fastlegen for å bli undersøkt og få råd om behandling. Ibuprofen (Ibux) er et godt alternativ til paracetamol for mange. Men har du andre sykdommer som nyresykdom, hjertesykdom eller er gravid, bør du bare bruke ibuprofen i samråd med legen.

Noen har god erfaring med å kombinere paracetamol og ibuprofen, men det kan gi økt risiko for bivirkninger, samtidig som noen bommer på doseringen.

– Trenger du mer enn ett legemiddel for å få lindring av hodepinen, bør du gå til legen, råder Madsen.

LES OGSÅ: Mange bruker for mye smertestillende

Kan man bli «immun» dersom man ofte tyr til Paracet?

Du har kanskje hørt at man kan bli «immun» dersom man tar for mye Paracet. Er dette egentlig sant?

– Du blir ikke immun mot virkningen av hverken paracetamol eller ibuprofen – disse legemidlene bør alltid ligge i bunn ved behandling av sterke smerter, som krever behandling med sterke smertestillende medisiner med morfinlignende virkning, sier Madsen.

- I noen tilfeller kan hodepinen være såpass ekstrem at hverken Paracet eller Ibux hjelper – hva slags behandling kan man få da?

– Avhengig av årsaken og hvor sterke smertene er, vil legen kunne skrive ut ulike medisiner. For eksempel legemidler mot migrene. Vårt råd er å gå til legen ved langvarig eller sterk hodepine. For eksempel kan høyt blodtrykk gi kraftig hodepine, og da trenger man behandling av blodtrykket for å bli kvitt hodepinen.

Noen kan få medikamentoverforbrukshodepine

Ved langvarig bruk av medisiner mot hodepine kan man få en selvmotsigende virkning – forverret hodepine. Dette kalles medikamentoverforbrukshodepine (MOH).

– Pasienter som har hodepine mer enn 15 dager i måneden og har hyppig bruk av hodepinemedisiner i mer enn tre måneder, kan ha MOH, forklarer Madsen.

Vi regner følgende personer for å være spesielt utsatt: Når du har brukt migrenemedisiner mer enn 10 dager i måneden eller paracetamol eller ibuprofen mer enn 15 dager i måneden.

– Derfor bør alle som har langvarige hopdepineplager få en vurdering hos legen.

LES OGSÅ: Slik kan du unngå hodepine – uten piller!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer