Hodepine:

Når bør du egentlig oppsøke lege for hodepine?

De fleste har hodepine fra tid til annen, og reseptfrie legemidler vil ofte være tilstrekkelig. Men noen ganger kan det være lurt å ta et legebesøk.

HODEPINE: Dersom hodepinen ikke går over og føles annerledes enn den pleier kan det være lurt å oppsøke en lege. FOTO: NTB Scanpix
HODEPINE: Dersom hodepinen ikke går over og føles annerledes enn den pleier kan det være lurt å oppsøke en lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hodepine – smerten nesten alle plages med fra tid til annen, enten det kommer av stress, lite søvn, sykdom eller en skikkelig fyllekule. Det finnes utallige årsaker til hodepine, så det er ikke så lett å bli klok på smertene. Det eneste vi vet, er at det er plagsomt – og det kan være veldig smertefullt!

Ifølge Kaveh Rashidi, som er universitetslektor, lege og faglig medarbeider i Tidsskriftet, er det vanlig å dele hodepine inn i to hovedgrupper: Primær og sekundær hodepine.

– Ved primær hodepine er ikke hodepinen ledd i annen sykdom. De vanligste årsakene til primær hodepine er spenningshodepine og migrene.

Den andre gruppen er sekundær hodepine, som skyldes annen underliggende sykdom. Det kan være veldig mye forskjellig, alt fra hodeskader til høyt blodtrykk.

– Det er mange felles årsaker som kan forverre enhver type hodepine. For eksempel søvnmangel, stress, medisinbruk eller dårlig luftkvalitet, forklarer Rashidi. Hodepine kan også utløses av jernmangel.

Omtrent åtte av ti personer har hodepine i løpet av et år, det er altså veldig vanlig. De fleste får en diagnose hos fastlegen, men det er langt ifra alle som velger å oppsøke lege, spesielt dersom de selv er godt kjent med hodepinen sin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer