Trening

Når eksen får deg til å trene: - Ofte kan en skilsmisse eller et brudd være en kickstart på en ny livsstil

«Revenge body», kaller amerikanerne det å kline til på treningsfronten etter et brudd. - For noen kan det være kjempemotiverende å tenke «neste gang jeg møter eksen skal jeg se helt smashing ut», sier PT Tore Vik.

BODY, MIND AND SOUL: Khloé Kardashian har laget eget show med den besnærende tittelen «Revenge Body» der hun hjelper vanlige, deppa, dumpa eller mobba folk til å få hevn gjennom en livsstilsendring som skal få «fienden» til å måpe av beundring. Men funker hevn som treningsmotivasjon? Personlig trener Tore Vik mener ja. Foto: NTB scanpix/Privat
BODY, MIND AND SOUL: Khloé Kardashian har laget eget show med den besnærende tittelen «Revenge Body» der hun hjelper vanlige, deppa, dumpa eller mobba folk til å få hevn gjennom en livsstilsendring som skal få «fienden» til å måpe av beundring. Men funker hevn som treningsmotivasjon? Personlig trener Tore Vik mener ja. Foto: NTB scanpix/Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjapt innpå: I TV-serien «Revenge Body» hjelper Khloé Kardashian (32) (som ifølge seg selv er blitt kalt «the fat, funny sister» gjennom store deler av livet) vanlige mennesker til «å ta hevn» over blant annet ekser og mobbere ved å hjelpe dem gjennom tidenes livsstilsendring. For som hun sier selv: Den beste hevnen er å se fantastisk ut! (Noen vil si at vold og hærverk også kan funke, men det har det merkelig nok ikke blitt TV-underholdning av ennå.) 

Men, seriøst! (Leses med fjortisstemme.) Er det faktisk sånn at hevn funker som treningsmotivasjon? 

- Ja, det tror jeg! For noen kan det være kjempemotiverende å tenke «neste gang jeg møter eksen skal jeg søren meg se helt smashing ut», sier Tore Vik som er personlig trener på Athletica Vulkan i Oslo.

FIT FOR FIGHT: Tore Vik er personlig trener og mener at litt hevnlyst på trening ikke er å forakte. - Ofte kan en skilsmisse eller et brudd være en kickstart på en ny livsstil, sier Vik.
FIT FOR FIGHT: Tore Vik er personlig trener og mener at litt hevnlyst på trening ikke er å forakte. - Ofte kan en skilsmisse eller et brudd være en kickstart på en ny livsstil, sier Vik. Vis mer

- Ofte kan en skilsmisse eller et brudd være en kickstart på en ny livsstil. Og det trenger ikke være et ønske om hevn over eksen, men et ønske om å komme i gang med et nytt liv, forklarer treningseksperten.  

Han har sett serien til Khloé og mener den har noe for seg.

- Khloé understreker jo at det ikke bare handler om å få en ny kropp, men at hodet må være med. «Mind, body and soul» sier hun. Og det er viktig. Man blir ikke automatisk lykkelig av lavere fettprosent, sier treneren og understreker at varig endring krever varig motivasjon.

LES OGSÅ: Dette er treningen Khloé Kardashian sverger til! 

INGEN HEVNLYSTE DAMER: i studioet til Helle Bornstein for øyeblikket, ifølge treneren selv.
INGEN HEVNLYSTE DAMER: i studioet til Helle Bornstein for øyeblikket, ifølge treneren selv. Vis mer

Helle Bornstein er livsstilsveileder og driver Smart Studio i Oslo.

- Jeg har ingen hevnlystne damer i treningstudioet for tiden, bedyrer hun til kk.no.

- Derimot har jeg mange som kommer fordi de føler de har mistet seg selv, og ønsker å komme på beina igjen og virkelig skinne, sier Bornstein. Hun mener de henter motivasjonen innenfra. Og at det er det som fungerer over tid.

LES OGSÅ: Cecilie gikk på en smell, og har brukt lang tid på å bygge opp kroppen igjen

Hevnlyst kan gi energi

Frode Stenseng er førsteamanuensis ved NTNU og har doktorgrad i helsepsykologi. Han har forsket på nettopp treningsmotivasjon. Han humrer litt over realitykonseptet til den populære Kardashian-søsteren, men er ikke fremmed for at ønsket om hevn kan få noen av oss til å komme i gang med trening og livsstilsendring.

- Hevn skaper en form for mental energi. En livsstilsendring krever en varig motivasjon, og vi mennesker er stort sett styrt av kortsiktig vinning, noe som gjør det vanskelig å stå imot fristelser når vi er sultne for eksempel. Ønsket om å vise eksen hvor flott du har blitt, kan fungere som en umiddelbar motivasjon, sier psykologen, men er i tvil om det kan skape varig endring.

Når eksen får deg til å trene: - Ofte kan en skilsmisse eller et brudd være en kickstart på en ny livsstil

- Men hva når du har nådd det målet? Er det da rett tilbake på sofaen igjen? Det blir spørsmålet, sier psykologen som påpeker at deltakerne i slankeprogrammer og lignende har en lei tendens til å gå opp i vekt igjen etter at eksperthjelpen er vekk, og kameraene slått av. 

Dessverre (i denne sammenhengen, vel å merke) varer ikke hevnfølelser evig. Dessuten er denne typen motivasjon det psykologien kaller «ytre styrt» og det er den indre motivasjonen vi helst bør opparbeide, mener Stenseng. Den som handler om å gjøre noe for vår egen del. Det er der eksen kommer til kort. Det skal jo ikke handle om han. Eller? 

- Den ytre motivasjon kan vekke den indre, fordi trening ofte gir oss målbare resultater og mestringsfølelse. Og den følelsen «smitter» over på andre områder av livet også, sier Stenseng.

Så hvis vi forstår ham rett kan hevnlysten være en inngang til å sette i gang, men ikke en varig løsning for kontinuerlig og stabil motivasjon.

LES OGSÅ: Silje Torp: - Å trene styrke er feminisme i praksis! 

- Hevn som motivasjon, nei takk!

Storm Pedersen er stylist og blogger og har fått mye oppmerksomhet for sin livsstilsendring fra alt som begynner på ut: utbrent, utrent, uthult og utslitt - til en muskuløs og harmonisk mann som takker sin personlige trener for at han har fått livet sitt tilbake. 

Vi trodde kanskje Pedersen ville ha sans for et begrep som «revenge body», ettersom han dokumenterer raust av egen transformasjon på internett- men den gang ei.

- «Revenge body», nei for meg er selve begrepet negativt ladet. Jeg liker ikke tanken på å bruke kroppen som hevn, sier Pedersen.

- Jeg begynte å trene og legge om livsstilen fordi jeg ikke hadde noe valg. Og det har vært en fantastisk, men tøff reise, sier Pedersen som mener et sunt forhold til kropp og helse ikke kommer gjennom hevntanker. 

FØR OG ETTER: Storm Pedersen har lagt inn en betydelig innsats i å bedre formen. Mentalt føler han seg sterkere enn noensinne.
FØR OG ETTER: Storm Pedersen har lagt inn en betydelig innsats i å bedre formen. Mentalt føler han seg sterkere enn noensinne. Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du mest ut av PT-timene dine!

Hevn eller ikke hevn, trening eller sofaliv. Noe av kritikken som rettes mot programmet handler først og fremst om vinklingen på Khloés såkalte transformasjon fra det hun selv betegner som tjukk, til slank. En betegnelse ikke alle sier seg enig i.

Som den amerikanske mammabloggen scary mommy skriver:

- Khloé Kardashian kan ikke ha hatt det lett der hun vokste opp i et hus fullt av vakre kvinner. På et eller annet tidspunkt må noen ha overbevist henne om at hun ikke var en av dem, og det er fryktelig trist. For nå har vi fått «Revenge Body» og det er virkelig deprimerende.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer