Sykdom og trening:

Når er du for syk til å trene?

Ifølge ekspertene kan trening med sykdom være farlig.

SYK ELLER BARE LITT PJUSK? Du trenger ikke droppe trening om du bare er litt småforkjølet. FOTO: NTB Scanpix
SYK ELLER BARE LITT PJUSK? Du trenger ikke droppe trening om du bare er litt småforkjølet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trening er bra for oss - også om vinteren. For mange er imidlertid vinterhalvåret preget av rennende neser, feber og såre halser, og da er det fort gjort at det blir mange opphold i treningsrutinene, og for mange og for lange pauser er sjeldent bra for motivasjonen. Når er det egentlig greit å trene og når bør du droppe økta? ​

- Trening har en positiv effekt på immunforsvaret, men etter hard trening kan immunforsvaret være litt svekket, forklarer Jonny Hisdal, fysiolog ved Oslo Universitetssykehus.

- Det er fordi kroppen brytes ned når du trener, og i restitusjonsprosessen, som er svært krevende for kroppen, så trengs også immunforsvaret for at kroppen skal bygges opp igjen.

LES OGSÅ: Den beste måten å styrke immunforsvaret på

Svært belastende for kroppen

I den perioden er du altså mer utsatt for å bli syk. Det er da snakk om en kort periode på noen timer.

- Det er sjelden en god idé å trene når du er syk. Er du syk så har immunforsvaret en stor jobb å gjøre, og legger du til en ekstra komponent – treningen – så kan det bli en svært stor belastning, fortsetter Hisdal.

Den belastningen er det ikke sikkert kroppen din tåler, og du ender opp med å bli enda sykere etter treningsøkten. Hisdal påpeker at det å trene når du bare er litt «pjusk» som regel ikke er så farlig, men vær bevisst på hvordan du føler deg gjennom og etter treningsøkten. En god pekepinn på hvordan det egentlig står til er pulsen din.

- Om du har høy hvilepuls om morgenen, høy puls ved lav belastning, eller du sliter med å komme opp i puls på trening, kan det være tegn på at du bør ta det rolig.

LES OGSÅ: Slik trener du deg yngre

Kan gi alvorlig betennelse

Har du feber skal du alltid droppe treningsøkta, og ifølge Hisdal bør du ha vært feberfri et par dager før du begynner å trene igjen. Begynn også gjerne litt rolig, heller enn å starte rett på den tyngste intervalløkta etter en sykdomsperiode.

- En grunn til at du ikke skal trene når du er syk er at virusinfeksjoner kan spre seg til hjertemuskelen, forklarer han.

Dette igjen kan gi en betennelse på hjertet, noe som i verste fall kan gi hjertesvikt. Noen har hjertebetennelse uten å merke det, andre sliter med influensasymptomer i lang tid.

- En fin regel er å alltid heller vente en dag for lenge enn å starte igjen en dag for tidlig, mener Hisdal.

LES OGSÅ: Så høy kan feberen bli

Vent alltid med trening etter feber

Er du ikke ordentlig syk, men en av de som føler formen er litt «så der» hele vinteren gjennom er det som regel ikke så mye i veien for å fortsette å trene jevnlig.

Helene Høimyr er muskelfysiolog og personlig trener. Hennes råd er å alltid ha minst én feberfri dag før du begynner å trene igjen. På bloggen Kunnskapsriktrening.no forklarer hun hvorfor:

- Sirkulasjonen økes, og når vi for eksempel øker pulsen, vil det kunne føre til forstyrrelser i hjerterytmen, som ikke er bra. Feber svekker immunforsvaret, noe som kan svekke kroppen ytterligere om du bruker krefter på trening i stedet for å kjempe mot infeksjonen i kroppen. Ha minst én feberfri dag før trening, og lytt til kroppen. Styr intensiteten og legg deg litt lavere enn vanlig.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt nakkeplager og hodepine med trening

ALDRI MED FEBER: Ikke tren med feber og ta med de tyngste øktene inn når det er mange minusgrader. FOTO: NTB Scanpix
ALDRI MED FEBER: Ikke tren med feber og ta med de tyngste øktene inn når det er mange minusgrader. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ikke la vinteren ødelegge rutinene

Samtidig mener hun det er viktig å ikke la kulde og litt snufsete neser ødelegge helt for treningsrutinene.

- Veldig mange har ganske lav terskel for å kjenne seg pjuske også. Hva som er reell sykdom, og hva som bare er dårlig søvn, at det er mørkt ute, at en har lite energi - kanskje på grunn av inaktivitet og stress - er vanskelig å vite, sier hun til KK.no.

Kanskje bør du holde deg til en gåtur, men er du bare litt «vinterpjusk» kan du godt teste ut en treningsøkt og se hvordan du føler deg etterpå, mener hun. Hun mener også du ikke skal la deg skremme vekk fra treningen fordi det er kaldt ute, men påpeker at vi er forskjellige og at det er vanskelig å vite hvordan vintertreningen vil påvirke hver enkelt av oss.

- For veldig mange er treningsrutiner vanskelig, og om man da alltid har en unnskyldning for å ikke trene blir man tvunget til å starte på nytt igjen hele tiden, noe som i seg selv er demotiverende. Å tilpasse treningen til formen tror jeg kan være viktig for å få inn trening som en naturlig del av hverdagen, så det ikke alltid er det man dropper først om man ikke er helt på topp, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på influensa og forkjølelse?

Hard trening i kulda øker risikoen for astma

Også Hisdal mener du fort kjenner det i etterkant av treningsøkten om du har tatt i for hardt. Han påpeker imidlertid at trening i vinterkulda er noe du bør være ekstra obs på. Hard trening i bitende kulde kan blant annet øke risikoen for astma.

- Det er ikke noe lurt å trene hardt utendørs når det er veldig kaldt. Det som skjer er at lufta ikke rekker å varmes opp før den når lungene, i tillegg til at kald luft kan bidra til å tørke ut luftveiene, forklarer han.

Løper du helst ute, også om vinteren, kan det være lurt å puste gjennom en hals eller finlandshette som hjelper til med å varme opp lufta før du trekker den inn, men uansett bør du ikke ta de hardeste øktene utendørs når den norske vinteren er på sitt kaldeste.

- Er det kaldere enn ti minusgrader kan det være en god idé å ta intervallene inne, men noen tåler også mindre enn andre, påpeker Hisdal.

LES OGSÅ: Derfor fryser noen lettere enn andre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer