Når er høyt kolesterol farlig for deg?

Høyt kolesterol er ingen sykdom i seg selv, og fører heller ikke til sykdom hos alle. Hvem er mest utsatt, og hvor mye har livsstil å si?

MÅLTE KOLESTEROLET: Christer Falck er blant kjendisene som denne vinteren deltar i «16 ukers helvete». I den andre episoden får han en nedslående beskjed fra lege Kaveh Rashidi. Video: Rød Løper/Discovery+. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange lar seg kanskje overraske av følgende fakta: Økte kolesterolverdier (ja, vi snakker om det «dårlige» kolesterolet) krever ikke alltid behandling, og det er for øvrig unødvendig å sjekke nivået en gang i året. Eller hva med dette: Kosthold og trening påvirker i liten grad selve kolesterolnivået ditt. Hvordan kan det stemme, når vi stadig hører at frelsen ligger i en sunn livsstil med begrenset inntak av alt som frister mest på en fredagskveld?

Det vil Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk allmennmedisinsk forening, etterhvert forklare, men først: Hva er egentlig kolesterol og hva skal vi med det?

Enkelt forklart er kolesterol et fettstoff kroppen lager selv, og som den ville vært sjanseløs uten. Blant annet er dannelsen av kjønnshormoner, kortison og vitamin D avhengig av kolesterol. For ikke å glemme dannelsen av gallesyrer, som hjelper til med fordøyelsen av fett. Kolesterol er dessuten en viktig bestanddel av cellemembranen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.