Psykisk Helse

- Når man har det tungt kan det være vanskelig å innse at man er syk og trenger hjelp

Det er viktig å stille opp for nære som sliter psykisk.

PÅRØRENDE: Dersom noen nær deg rammes av psykisk sykdom, er det viktig å normalisere og vise empati på samme måte som når noen har kreft. Foto: Shutterstock / Sjale
PÅRØRENDE: Dersom noen nær deg rammes av psykisk sykdom, er det viktig å normalisere og vise empati på samme måte som når noen har kreft. Foto: Shutterstock / Sjale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være belastende å være pårørende til noen som sliter psykisk, og det kan føre med seg mange bekymringer. I stor grad oppleves det likt som å være pårørende til noen med fysisk sykdom, som kreft eller demens.

- I prinsippet er det ingen forskjell mellom å ha psykiske og fysiske plager, og det er viktig å stille opp og være et godt medmenneske dersom noen nær oss er syke, sier Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, som er professor og psykologspesialist ved Institutt for psykologi, UiT.

Ved psykiske problemer må personen ofte få hjelp og motivasjon til å ta imot behandling

Wang forteller at det er vanlig at pasienter oppsøker lege og forteller om symptomer de har, uten selv å forstå at de strever med depresjon eller har en annen behandlingstrengende psykisk lidelse.

- Når man har det tungt kan det være vanskelig å innse at man er syk og trenger hjelp. Det er den største forskjellen mellom fysisk og psykisk sykdom. Pårørende bør oppfordre dem som sliter psykisk til å søke hjelp, for det kan være en stor lettelse for mange når de forstår at de er syke. Men psykiske plager kan også være skambelagt, sier hun.

Depresjon er én av de vanligste psykiske lidelsene i Norge i dag, og rundt 400 000 nordmenn lever med depresjon. Ifølge Norsk Helseinformatikk vil cirka 25 prosent av alle kvinner og 15 prosent av alle menn oppleve en depresjon som trenger behandling i løpet av livet.

Wang sier at det er viktig å få profesjonell hjelp dersom det blir for alvorlig og vanskelig. 

LES OGSÅ: Psykiske lidelser rammer rundt halvparten av alle mennesker i løpet av livet

- Snakk med noen om det du opplever

Mange pårørende holder de vonde følelsene for seg selv, og snakker ikke om hvordan det oppleves for dem. Det kan gjøre det vanskeligere å leve med utfordringene.

Belastninger oppleves ofte ikke så tunge og ensomme når vi snakker med noen i samme situasjon

- Vær åpen og snakk med noen om det du opplever. Det er belastende når noen vi bryr oss om er syke, og det er det klokt å ta på alvor, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.

Åpenhet øker sannsynligheten for at vi holder ut og mestrer situasjonen lenger.

- Belastninger oppleves ofte ikke så tunge og ensomme når vi snakker med noen i samme situasjon. Landsforeningen for pårørende (LPP) er en organisasjon jeg anbefaler alle pårøende å ta kontakt med, sier Gundersen.

Kunnskap er viktig for å kunne ta gode valg, forstå og bidra til å forebygge og redusere stress.

LES OGSÅ: - Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon på en fysisk sykdom

VIKTIG Å STILLE OPP: - Det kan være vondt og trist å se at en venn eller familiemedlem sliter med sykdom, og mange blir forvirret, men det er viktig å stille opp, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Africa Studio
VIKTIG Å STILLE OPP: - Det kan være vondt og trist å se at en venn eller familiemedlem sliter med sykdom, og mange blir forvirret, men det er viktig å stille opp, sier ekspert. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

Kan være vanskelig å oppdage psykisk sykdom

Wang sier at det ikke nødvendigvis er verre å være pårørende til noen med psykisk sykdom, enn noen med for eksempel en alvorlig kreftsykdom, men at man kanskje må gi en annen form for støtte. (Psst: - Jeg vet at slike feil kan skje, og det er klart det er veldig trist at det endte slik for Thea)

- Ved psykiske problemer må personen ofte få hjelp og motivasjon til å ta imot behandling, og det kan være vanskelig å skille hva som er normalt, og hva som faktisk er sykdom. Pårørende må forstå at de ikke kan hjelpe med alt, samtidig som de viser empati og bidrar til å gi håp om at ting kan bli bedre, sier hun.

- Det kan være vondt og trist å se at en venn eller familiemedlem sliter med sykdom, og mange blir fortvilet og usikre, men det er viktig å stille opp, sier hun.

LES OGSÅ: Arbeidsledighet kan føre til depresjon og angst

Her kan du henvende deg

Kjenner du noen som sliter psykisk, eller er du bekymret for noen du kjenner? Da kan du henvende deg til:

  • Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP).
  • Fastlegen
  • Privatpraktiserende psykolog
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.

  • Mental Helse Hjelpetelefonen er en gratis og døgnåpen telefontjeneste som du kan ringe på 116 123. Foretrekker du å skrive i stedet for å ringe, kan du benytte Hjelpetelefonens nettjeneste sidetmedord.no. 

  • På nettsidene til Rådet for psykisk helse finner du informasjon om psykiske helseplager, og hvor du kan henvende deg hvis du trenger hjelp.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer