Matlaging skal være gøy og er en ypperlig anledning til å tilbringe kvalitetstid med barna, mener matblogger, matspaltist og MasterChef- finalist Silje Sandberg (33).
Hun er aktuell med kokeboken «Silje spiser» som er fylt av smakfulle og raske hverdagsoppskrifter, samt et eget kapittel dedikert til retter man kan lage i helgene når man har mer tid til å kose seg på kjøkkenet.
Etter at hun selv nylig gjennomgikk et samlivsbrudd og har fått delt ansvar for sønnene Anton (2) og Henry (4), har det blitt litt mindre tid til matlaging i ukedagene. Løsningen for Silje er derfor å involvere barna så mye som mulig.
– Før kunne jeg bruke mer tid på matlaging i ukedagene, fordi jeg hadde en til som var med som kaospilot, men jeg lager fortsatt mye av den samme maten. Barna er stort sett alltid med på kjøkkenet, noe jeg synes er viktig i en travel hverdag hvor vi ofte glemmer å stoppe opp og snakke med hverandre.
– De har fått ikke-skarpe kniver slik at de kan øve seg på å skjære mat og så får de hjelpe til med oppgaver som å raspe parmesan. Og når noen har lagd noe, smaker vi alltid på det etterpå – selv om det ikke alltid smaker godt!
Fikk frie tøyler på kjøkkenet
Silje forteller at hun selv alltid fikk frie tøyler på kjøkkenet i barndommen, og at dette derfor er viktig for henne når hun oppdrar barna sine.
– Vi skal kose oss, ingenting er feil på kjøkkenet, vi skal bare prøve oss frem. Jeg husker da jeg gikk på ungdomsskolen og sendte mamma Jevnaker og Hønefoss rundt for å lete etter fingerkjeks, fordi jeg skulle lage tiramisu. Noe som ikke var så lett tidlig på 2000-tallet, da utvalget var ganske begrenset, sier hun med et smil.
– Jeg har ingen ambisjoner for hva barna mine skal bli, men jeg ønsker at de skal kjenne på den samme mestringsfølelsen, matgleden og entusiasmen jeg har rundt mat. Noe jeg ser allerede skjer hos eldstemann og det er veldig gøy. De er jo så lærevillige i den alderen, de suger til seg informasjonen som svamper.
– Men hvordan får du barna dine til å spise alt det gode du lager?
– Det gjør jeg ikke, ler hun.
– Barn i den alderen kan like noe den ene dagen, for så å ikke like det dagen etter. Det er superfrustrerende og jeg kjenner at jeg blir litt oppgitt, men jeg prøver å alltid ha én komponent i middagen jeg vet de liker. Det vil si at jeg ikke lager flere forskjellige middager, men at jeg for eksempel har en middag med tomater om det er det de liker akkurat da.
– En favoritt hos oss er den koreanske retten bulgogi. Da fyller jeg masse grønnsaker i forskjellige skåler, slik at alle kan ta på det de ønsker. På travle dager og når jeg er i beit, lager jeg også ofte karamellkylling. Det er en rett med få komponenter som er lett å lage og som man kan variere med tilbehør. Jeg kan for eksempel lage en frisk nudelsalat ved siden av, servere den med ris og grønnsaker, eller ha den i en wrap. Har man karamellkylling som hovedingrediens, kan man variere den retten i det uendelige.
Se Siljes oppskrifter på bulgogi og karamellkylling nederst i artikkelen.

Huskes for spesiell kommentar
Silje er opptatt av at barna skal få prøve nye smaker og hun ønsker selv å være et «liker menneske», noe som kan by på utfordringer.
– Selv etter å ha bodd to år i Italia, er jeg fortsatt ikke venn med trøffel, smiler hun.
– Jeg er heller ikke noe fan av østers, men jeg fortsetter å prøve. Tanken er at om jeg har prøvd det minst 20 ganger, kommer jeg til å like det til slutt.
Et av de beste minnene fra deltagelsen i MasterChef, og kanskje det mange seere også husker best i ettertid, var da deltagerne fikk treffe Terje Ommundsen som driver den anerkjente thairestauranten Plah i Oslo.
«Jeg ser Terje Ommundsen. Og det eneste jeg tenker er, røsk meg i fletta og kall meg Laila!» uttalte Silje i programmet. En kommentar mange refererer til og som hun nok ikke blir kvitt med det første.
Det er nettopp asiatisk mat, i tillegg til italiensk, som er Siljes store lidenskap. På spørsmål om hvilke av dem hun liker aller best, blir det vanskelig å velge.
– Jeg føler at de to kjøkkenene utfyller hverandre så godt. Noen ganger vil du ha klissete, spicy mat med mye smak. Andre ganger har du bare lyst på en bolle med kremet pasta. De oppfyller forskjellige krav, jeg kunne ikke klart meg uten noen av dem!
Lot babyen være hos far
Silje elsket tiden som deltager i MasterChef, men forteller at det hele skjedde ganske tilfeldig. Bare to dager etter at hun hadde født eldstemann oppdaget hun at kanalen søkte deltagere og hun sendte inn en søknad.
Da sønnen var tre måneder gammel satte hun kursen fra hjemstedet Jevnaker til Oslo, hvor innspillingen skulle finne sted.
– Det var gøy, men også litt tøft å skulle være borte fra en så liten gutt. Jeg var jo der på ubestemt tid, da jeg ikke visste hvor langt jeg ville komme i konkurransen, sier hun.
– Jeg endte opp med å bli der i en måned, men reiste hjem i helgene og ellers når jeg hadde anledning til det. Takket være min daværende samboer, gode venner og øvrig familie, fikk vi det til å gå rundt med alt på hjemmebane. Jeg er så glad for at alle stilte opp, slik at jeg kunne være med.
At en mor overlater hovedansvaret for en nyfødt baby til barnets far, vil kanskje få enkelte til å heve øyebryn. Men Silje peker på at ingen hadde reagert dersom situasjonen var motsatt og det var far som skulle reise bort.
– Vi hadde en grundig prat og begge var enige om at vi ville gjøre det slik. Jeg sa jeg ikke ville la han i stikken for å drive med selvrealisering, men han mente dette var min sjanse og at jeg måtte ta den. Han sa at det tross alt bare var snakk om en måned av livet og at jeg ikke skulle ha dårlig samvittighet over det. Uten den støtten hadde jeg ikke vært med, sier hun.
– I en slik konkurranse må man må være 100 prosent konsentrert om det man skal gjøre, det var utfordrende nok å skulle klare det midt i ammetåka. Før jeg dro hadde jeg fylt opp fryseren med morsmelk og jeg fortsatte å pumpe meg frem til jeg fikk brystbetennelse og det ikke gikk lengre.

– Jeg tror ikke vi gjør barna en bjørnetjeneste ved å lage matpakken
Elsker å lage mat til seg selv
For enkelte aleneforeldrene kan det være utfordrende å lage middag de dagene de ikke har barna, og noen velger å droppe middagen helt eller kjører lettvinte løsninger de dagene de er alene.
Men hvis du har lyst til å lage gode retter fra bunnen av, er Siljes råd at du gjør det hele til en hyggelig stund for deg selv.
– Hvis man ikke er så veldig interessert i mat og bare ser på det som drivstoff, forstår jeg at mange aleneforeldre velger å droppe matlaging når de er alene. Selv setter jeg gjerne på noe jazz og står lenge og lager det jeg har lyst på, uten å måtte ta hensyn til noen andre. Det er det deiligste synes jeg! Det er ofte da jeg kommer opp med helt nye retter, fordi jeg har tid til å forske videre. Noe man ikke alltid rekker når man har ansvar for to sultne unger etter barnehagen.
– Jeg fryser også ofte ned mat som jeg kan ta frem senere, men nå er fryserne mine så fulle at jeg har begynt å gi bort til naboer. Et tips til andre aleneforeldre, er å for eksempel lage en stor batch med fire lasagner som du putter i fryseren. Da har du alltid en god, hjemmelagd middag til dager med dårlig tid.
Vietnamesisk karamellkylling
40-45 minutter, Styrke 1, 4 porsjoner, Glutenfri
Saftig, sticky og sprøstekt kylling i karamellsaus laget på fiskesaus og brunt sukker. Hendene blir kanskje klissete, men pannene blir garantert tomme.
Dette trenger du:
800 g lårfilet av kylling
4 fedd hvitløk, finhakket
1 chili, i skiver
90 g brunt sukker (tilsvarer 5–6 ss om du ikke har kjøkkenvekt)
2 dl kyllingkraft (kan erstattes med 2 dl vann og 1 ts kyllingfond)
2 ss fiskesaus 1 neve frisk koriander, grovhakket
nøytral olje til steking
Dette trenger du til nudelsalaten:
100 g glassnudler
3 gulrøtter, raspet
2 vårløk, finsnittet
1 lime, saften
2 ss honning
2 ss sesamolje

Fremgangsmåte:
Sett en stor, non-stick stekepanne på middels høy varme. Stek lårfiletene i litt olje til de får stekeskorpe på begge sider. Løft filetene ut av panna og behold stekefettet.
Fres hvitløk cirka 1 minutt i panna. Sett deretter opp varmen på platen, og tilsett brunt sukker og fiskesaus. Følg med mens det koker opp. Hell i kyllingkraft, rør raskt sammen, og la sausen småkoke i et par minutter til den begynner å tykne.
Legg lårfiletene med den ujevne siden ned i panna og stek i et par minutter. Snu og stek videre i cirka 10 minutter mens det bobler. Når kyllingkraften er redusert og sausen begynner å ligne karamell, skrur du ned til middels lav varme. La putre videre i cirka 10 minutter til kjøttet er gjennomstekt. Obs: Rør i karamellen for å unngå at den svir seg, og sørg for at alle filetene blir jevnt stekt.
Mens kyllingen putrer, går du i gang med nudelsalaten. Kok nudler som anvist på pakken. Hell av vannet når nudlene er ferdigkokt, og skyll i kaldt vann. Rasp gulrøtter og kutt vårløk.
Bland limesaft, honning og sesamolje i en stor bolle, tilsett deretter nudler og kuttede grønnsaker. Vend sammen med hendene til alt blir godt fordelt.
Dryss koriander og chili over kyllingen, og server med nudelsalat. Nudelsalaten kan fint erstattes med kokt ris om du foretrekker det.
Bulgogi
20-25 minutter, Styrke 1, 4 porsjoner, Glutenfritt alternativ
Bulgogi var opprinnelig en eksklusiv rett laget på biffkjøtt og servert til de velstående. Nå er det blant de mest populære rettene i det koreanske kjøkken. Oppskriften her er den litt enklere hverdagsvarianten. Stek kjøttdeig, kutt opp de grønnsakene du liker best – og vips så har du en koreansk hverdagsfavoritt.
Dette trenger du:
800 g kjøttdeig av storfe
3 fedd hvitløk, finhakket
6 ss soyasaus
2 ss akasiehonning
1 ss revet ingefær
2 ss sesamolje
1–2 vårløk, finhakket
1 gul paprika, i fine strimler
1 grønn paprika, i fine strimler
½ agurk, i fine strimler
2–3 gulrøtter, i fine strimler
4 dl ris
nøytral olje til steking

Fremgangsmåte:
Kok ris som anvist på pakken.
Fres hvitløk raskt i nøytral olje i en stekepanne på middels varme, unngå at den svir seg. Tilsett kjøttdeigen og stek videre til den får litt stekeskorpe. Kjøttet ferdigstekes sammen med sausen, så la det være litt rosa inni.
Rør sammen soyasaus, honning, ingefær og sesamolje i en bolle. Hell over i panna og la kjøttet karamelliseres til all sausen er absorbert.
Kutt grønnsaker i strimler og fordel i serveringsboller.
Sett frem kjøtt, ris og grønnsaker på bordet, og sett sammen din egen favorittbolle.
Gå gjerne inn på highlighten Bulgogi på Instagram-kontoen @siljespiser for å se hvordan Silje tilbereder kjøttet steg-for-steg.

Kjendissønnen imponerer på kjøkkenet
