Kosttilskudd:

- Når og hvordan du tar tilskuddene, spiller en rolle for hvor bra kroppen tar opp næringen

Vi er mange som stapper i oss ekstra vitaminer, mineraler og kosttilskudd i håp om bedre helse. Men hvordan gir de egentlig best effekt?

KOSTTILSKUDD: Kosttilskudd som er laget av mat - som for eksempel C-vitamintabletter laget av tørkede appelsiner - er det aller beste, memer kostholdsrådgiver Lina Åhlén. FOTO: NTB Scanpix
KOSTTILSKUDD: Kosttilskudd som er laget av mat - som for eksempel C-vitamintabletter laget av tørkede appelsiner - er det aller beste, memer kostholdsrådgiver Lina Åhlén. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hører du til dem som topper frokosten med en multivitamintablett og alltid sjekker helsekosthyllen i butikken når du føler deg trøtt og slapp? Da er du ikke alene. Men hvordan vet du om du virkelig trenger ekstra vitaminer? Og hva bør du tenke på når du tar tilskudd?

Kostholdsrådgiver Lina Åhlén mener at det er viktig å velge tilskudd med omhu.

– Bra kvalitet er avgjørende, så sammenlign gjerne ulike merker. Jeg pleier å anbefale tilskudd som er framstilt av mat i stedet for av kunstige ingredienser, og som inneholder stoffer som kroppen trenger for å ta opp de næringsstoffene den behøver. For eksempel er C-vitamintilskudd laget av tørkede appelsiner og inneholder alle de tingene – for eksempel bioflavonoider – som trengs for at vitaminene skal tas opp på best mulig måte.

At disse tilskuddene er litt dyrere, mener hun at man skal se som et tegn på kvalitet.

– Du kan sammenligne det med å kjøpe sjampo på supermarkedet. Det er billigere, men ikke like bra for håret som dyrere sjampo fra frisøren.

LES OGSÅ: 5 vitaminer som beskytter mot aldring

– Unngå å drikke kaffe før og etter

Å gå til en klinisk ernæringsfysiolog, som gjennom tester finner ut hvilke tilskudd man behøver, kan også være en bra måte å spare både penger og tid på, mener hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer