Pynte juletre:

Når skal juletreet pyntes?

Her vil terapeutens svar overraske deg!

PYNTE JULETRE: Julepynt, lys og dekorasjoner er herlig, men når skal de frem? Foto: NTB.
PYNTE JULETRE: Julepynt, lys og dekorasjoner er herlig, men når skal de frem? Foto: NTB. Vis mer
Publisert

Noen av oss drar frem juletreet, pepperkakene og gløggen så tidlig som mulig, og synes det er kjempeflott at butikkene selger julemarsipan allerede i november.

Andre venter til lille julaften før de går inn i skikkelig julemodus, og setter pris på at julepynt og julemat er begrenset til en kort periode.

Vi er forskjellige, og mange har sterke meninger om når det er greit og ikke greit å dekorere huset med røde nisser og julelys.

Hvis du er én av dem som elsker jul, og som leter etter en unnskyldning for å pynte juletreet allerede nå, så har vi en god nyhet til deg: Forskning viser nemlig at det er bra for helsen din.

Og vi kan jo ikke motsi forskning?

NULL STRESS: Ifølge psykologen kan det å pynte til jul tidlig være forebyggende mot stress. Foto: NTB.
NULL STRESS: Ifølge psykologen kan det å pynte til jul tidlig være forebyggende mot stress. Foto: NTB. Vis mer

Dette viser studien

Ifølge forskning kan det å komme i julestemning tidlig faktisk gjøre underverker for helsen din.

Hvis du klør etter å henge opp julestjerne og julelys, er dette en veldig god nyhet. Studien viser at de som pynter tidlig er lykkeligere enn de som venter, skriver Womanshealth.

Forskerne forklarer det med at det gjør oss nostalgiske. Julepynt får oss til å tenker på barndommen, og tiden før vi måtte betale regninger, jobbe og ha voksne forpliktelser.

"Dekorasjoner er rett og slett en vei til de gamle magiske følelsene av spenning fra barndommen. Å sette opp julepynten tidlig øker spenningen», har forskerne uttalt.

Journal of Environmental Psychology har også skrevet at julepyntede hus blir ansett som mer vennlige og innbydende. Så om du trengte en unnskyld for å pynte juletreet allerede nå, vær så god!

- Kjempelurt å pynte tidlig

- Jeg tenker at det absolutt kan være kjempelurt å pynte til jul tidlig. Det så vi jo under pandemien, og mange pyntet litt ekstra for å få julestemning og løfte humøret. Julepynten og de koselige lysene gjør noe positivt med oss.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret, til KK.

Ifølge Winther kan det å pynte til jul tidlig også være forebyggende mot stress.

- Hvis du venter med å pynte til rett før julaften, kan det fort bli mer stress. Å være tidlig ute kan sikre at du får en rolig og fin førjulstid, forklarer han.

BRA FOR HELSEN: Julepynt får oss til å tenker på barndommen, og tiden før vi måtte betale regninger, jobbe og ha voksne forpliktelser. Foto: NTB.
BRA FOR HELSEN: Julepynt får oss til å tenker på barndommen, og tiden før vi måtte betale regninger, jobbe og ha voksne forpliktelser. Foto: NTB. Vis mer

Julestress påvirker forholdet

- Julestress en en av de største grunnene til at desember er en brudd-måned. Mange klamrer seg fast til julefeiringen, og så går de fra hverandre etter nyttår. For de som holder sammen kan desember ha skapt store sprekker i forholdet. Hvis dere derimot gjør det på riktig måte, kan desember bli en kjempefin måned.

Det sier parterapeut og sexolog Tone Haldorsen til KK

- Kan det være bra for parforholdet å pynte til jul tidlig?

- Absolutt! Å pynte til jul tidlig, og gjerne fordelt utover en liten periode, vil kunne gi mer ro senere i desember. Det kan også skape positivitet med lys og farger, gi julestemning og ikke minst øke sjansen for at dere kan samarbeide om noe hjemme, forklarer Haldorsen.

Det viktigste dere kan gjøre er å ta en forventningsprat så tidlig som mulig.

- Snakk sammen om hvilke forventninger dere har til julen, og hva dere ønsker og drømmer om. Snakk også om arbeidsoppgaver som må gjøres og hva dere forventer av hverandre. Det er kjempeviktig med en ordentlig oppgave- og arbeidsfordeling, der dere får egne ansvarsområder, sier hun.

Ved å fordele ansvarsområder kan dere unngå at én blir overveldet og den andre blir irritert fordi partneren maser.

GIR RO: Å pynte til jul tidlig, og gjerne fordelt utover en liten periode, vil kunne gi mer ro senere i desember. Foto: NTB.
GIR RO: Å pynte til jul tidlig, og gjerne fordelt utover en liten periode, vil kunne gi mer ro senere i desember. Foto: NTB. Vis mer

Unngå julestress

Winther har også andre tips for å unngå stress i juletiden.

- Hvis du skal ha gjester på julaften, prøv å delegere oppgavene. Du skal kanskje lage ribba, men få noen andre til å skrelle poteter eller lage dessert. Det vil nok gjestene også sette pris på, sier han.

Han oppfordrer også til måtehold når det gjelder alkohol i julen.

- I julen er det mange som drikker mer, med vin og akevitt til maten. Men tenk på hvor mye du inntar, for det finnes barn som responderer dårlig på voksnes alkoholinntak. Det kan også øke sannsynligheten for misnøye og krangel, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer